Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Βίζα για Κι Γουέστ, Φλόριντα, ΗΠΑ

Επεξεργασμένο: Aug 25, 2023  | Ετικέτες: Βίζα ΗΠΑ, ESTA

Βίζα για Κι Γουέστ, Φλόριντα, ΗΠΑ

Εισαγωγή

Το Κι Γουέστ της Φλόριντα (Key West, Florida) είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά μέρη των ΗΠΑ. Διάσημο για το τροπικό του κλίμα και τα απέραντα τοπία του, αυτό το μικρό νησί υποδέχεται τουρίστες εδώ και δύο αιώνες. Από παλιά, οι επισκέπτες έρχονται στο Κι Γουέστ της Φλόριντα για να ψαρέψουν, να απολαύσουν τον ήλιο και να αναζωογονηθούν. Αν εσείς και η οικογένειά σας σκέφτεστε να επισκεφθείτε το Κι Γουέστ φέτος, αξίζει να διαβάσετε αυτόν τον τουριστικό οδηγό πριν κλείσετε το ταξίδι σας για τις ΗΠΑ. Εδώ θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον τουρισμό, καθώς και πληροφορίες σχετικά με το αν θα χρειαστείτε βίζα για το Κι Γουέστ.

ESTA ή βίζα ΗΠΑ για ταξίδι στο Κι Γουέστ;

Πριν ταξιδέψετε, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγξετε αν χρειάζεστε βίζα ΗΠΑ για την επίσκεψή σας στο Κι Γουέστ, ώστε να διασφαλίσετε ότι έχετε το δικαίωμα εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια εδώ: δεν χρειάζεστε κανενός είδους βίζα (π.χ. κάτοχοι καναδικού διαβατηρίου), χρειάζεστε βίζα (π.χ. κάτοχοι κινεζικού διαβατηρίου) ή μπορείτε να εισέλθετε στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Visa Waiver, δηλαδή το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (π.χ. κάτοχοι βρετανικού διαβατηρίου). Για να συμμετάσχετε στο Πρόγραμμα Visa Waiver, γνωστό και ως VWP, πριν ταξιδέψετε θα πρέπει να λάβετε έγκριση συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά ένα έντυπο ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας ESTA (Electronic System for Travel Authorization) και να περιμένετε τη σχετική απάντηση από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές. Εάν δεν είστε επιλέξιμοι ή σας αρνηθούν την ESTA, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βίζα για να μπορέσετε να επισκεφθείτε το Κι Γουέστ.

Σύντομος οδηγός για ESTA και Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (Visa Waiver)

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας επιτρέπει στους υπηκόους ορισμένων χωρών να εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς βίζα, εφόσον πληρούν ορισμένα κριτήρια. Δεκάδες χώρες περιλαμβάνονται στο VWP, όπως Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Χιλή, Μπρουνέι. Για να συμμετάσχετε σε αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα ESTA και να ελέγξετε αν πληροίτε τα σχετικά κριτήρια. Εδώ, θα σας υποβληθούν διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το ποινικό σας μητρώο, το επάγγελμά σας και τους λόγους παραμονής σας στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων πληροφοριών. Εντός 72 περίπου ωρών, θα πρέπει να λάβετε απάντηση από τις αμερικανικές αρχές, μέσω της οποίας είτε θα σας επιτρέπει είσοδος στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος VWP είτε θα απορριφθεί η αίτησή σας. Εάν η αίτησή σας απορριφθεί, μπορεί να εξακολουθείτε να μπορείτε να ταξιδέψετε στο Κι Γουέστ με αμερικανική βίζα. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για τουριστική βίζα Β2.

Η κύρια διαφορά μεταξύ ESTA και Βίζα

Το πρόγραμμα ESTA σας επιτρέπει να ταξιδεύετε χωρίς βίζα για σκοπούς άλλους από την εργασία ή τις σπουδές. Το πρόγραμμα ESTA ισχύει μόνο για υπηκόους ορισμένων χωρών που δεν έχουν διπλή υπηκοότητα Ιράν, Συρίας, Σουδάν ή Σομαλίας. Από την άλλη, η βίζα ισχύει για υπηκόους οποιασδήποτε χώρας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εργασία ή σπουδές καθώς και για τουρισμό. Έτσι, μόλις τακτοποιήσετε το διαδικαστικό θέμα με ESTA ή βίζα θα μπορείτε να επισκεφθείτε το Κι Γουέστ και να επικεντρωθείτε στα ταξιδιωτικά σας πλάνα.

Η ιστορία του Κι Γουέστ

Το Κι Γουέστ έχει μια εντυπωσιακή ιστορία που χρονολογείται τουλάχιστον έξι αιώνες. Οι πρώτοι οικισμοί σε αυτό το νησί ήταν προ-Κολομβιανοί και άνηκαν στη φυλή Calusa. Το 1521 ένας Ισπανός εξερευνητής, ο Juan Ponce de Leon, ανακάλυψε και κυβέρνησε αυτό το νησί. Δεν άργησε να εμφανιστεί το νησί στους ευρωπαϊκούς χάρτες ως Cayo Hueso (Bone Key). Σύμφωνα με τον θρύλο, οι προκολομβιανοί άποικοι εκδιώχθηκαν από ισχυρότερες φυλές από το βόρειο τμήμα της Φλόριντα. Το νησί έγινε μάρτυρας μιας σκληρής και αιματηρής μάχης μεταξύ των δύο φυλών για αρκετά χρόνια. Όταν οι ΗΠΑ μπήκαν σε πόλεμο με την Ισπανία, το νησί κέρδισε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία. Τα πτώματα όσων είχαν πεθάνει στον πόλεμο θάφτηκαν σε ένα ειδικό μνημείο στο νεκροταφείο Key West Cemetery της Φλόριντα.

Κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε

Υπάρχουν πολλά τουριστικά αξιοθέατα σε αυτό το δημοφιλές νησί, όπως η πλατεία Mallory Square, η οποία ήταν κάποτε βιομηχανική περιοχή. Τώρα αποτελεί κορυφαία τοποθεσία για να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα και να απολαύσετε ζωντανή διασκέδαση. Πολλοί επισκέπτες συγκεντρώνονται στην αποβάθρα για να παρακολουθήσουν ζογκλέρ, μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες να δίνουν παραστάσεις σε ένα πολύχρωμο αμάλγαμα που μοιάζει με καρναβάλι. Ένα άλλο ενδιαφέρον και μοναδικό αξιοθέατο είναι το Εθνικό Πάρκο Dry Tortugas που βρίσκεται περίπου 63 μίλια νοτιοδυτικά του Κι Γουέστ. Αυτό το εθνικό πάρκο φιλοξενεί πολυάριθμες χελώνες που μπορούν να εντοπιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα άλλο σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο που προσελκύει τις οικογένειες είναι το παλιό ενυδρείο του Κι Γουέστ, το οποίο άνοιξε το 1934. Πρόκειται για το πρώτο υπαίθριο ενυδρείο στην Αμερική και είναι ένα αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείτε

Τοπική γαστρονομία

Επειδή το Κι Γουέστ είναι νησί, είναι φυσικό να υπάρχει αφθονία φρέσκων θαλασσινών ως μέρος της διατροφικής κουλτούρας της Φλόριντα. Λόγω της γειτνίασής του με την Κούβα, μπορείτε να βρείτε πολλά κουβανέζικα εστιατόρια που σερβίρουν πικάντικα φαγητά. Κατά μήκος των αμμωδών παραλιών, υπάρχουν πολλά υψηλής ποιότητας ρετρό εστιατόρια που προσφέρουν μενού με τοπικές, αλλά και διεθνείς κουζίνες. Στην πραγματικότητα, η γαστρονομική προσφορά είναι τόσο ποικίλη σε αυτό το νησί που θα κάνει κάθε επισκέπτη να μείνει με το στόμα ανοιχτό. Ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά που όλοι πρέπει να δοκιμάσουν είναι τα τηγανητά κοχύλια. Υπάρχει επίσης το γουρουνόψαρο, το οποίο έχει γεύση χτένι και σερβίρεται με μανιτάρια και κρεμμύδια πάνω σε κουβανέζικο ψωμί. Καθώς αυτό το νησί φημίζεται για τις γαρίδες του, κανένα ταξίδι δεν είναι πλήρες αν δε δοκιμάσετε τις φρεσκοαλιευμένες γλυκόγευστες ροζ γαρίδες, οι οποίες θεωρούνται από τους ντόπιους ως μια εξαιρετική λιχουδιά.

Αν αναζητάτε έναν χαλαρωτικό προορισμό στις ΗΠΑ, η επίσκεψη στο Κι Γουέστ θα σας δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσετε όλα τα πολλά τουριστικά θέρετρά του. Ορισμένα από τα καλύτερα θέρετρα αυτού του νησιού βλέπουν προς τον Ατλαντικό Ωκεανό και θεωρούνται τα πιο γραφικά, καθώς προσφέρουν άπλετη ηλιοφάνεια, θέα και βρίσκονται κοντά σε όλα. Οι λάτρεις της παραλίας θα ενθουσιαστούν με τις ωραίες αμμώδεις ακτές, όπου μπορούν να περπατούν για ώρες και να απολαμβάνουν την όμορφη και ονειρική θέα του ωκεανού. Τα Florida Keys είναι ένας από εκείνους τους προορισμούς διακοπών που όλοι πρέπει να επισκεφθούν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Εάν κατέχεις διαβατήριο από χώρα που συμμετέχει στο visa waiver πρόγραμμα και επιθυμείς να αποκτήσεις ESTA εξουσιοδότηση για τουριστικούς, επιχειρηματικούς, ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς ή σκοπούς διέλευσης, θα πρέπει να υποβάλλεις τη σχετική αίτηση, ενώ στις Συχνές Ερωτήσεις μπορείς να μάθεις περισσότερα για την αίτηση ESTA

Κάντε αίτηση για ESTA