Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Κάνοντας Αίτηση ESTA με Ποινικό Μητρώο

Επεξεργασμένο: Νοέ 01, 2022  | Ετικέτες: Visa με ποινικό μητρώο, Απαιτήσεις ESTA, ESTA με ποινικό μητρώο

Μπορώ να λάβω έγκριση αίτησης ESTA με ποινικό μητρώο;

Ναι, μπορείς να λάβεις έγκριση σε αίτηση ESTA εάν έχεις ποινικό μητρώο. Ωστόσο η έγκριση της αίτησης ESTA σ’ αυτήν την περίπτωση εξαρτάται από το είδος του εγκλήματος, την ηλικία του παραβάτη, καθώς και την ημερομηνία που έγινε το έγκλημα. Ανεξαρτήτως του που έγινε η καταδίκη, οποιαδήποτε σοβαρή παράβαση του νόμου (συμπ. σύλληψη, καταδίκη, κτλ) θα πρέπει να αναφερθεί στο σχετικό πεδίο κατά τη συμπλήρωση της αίτησης ESTA ή της αίτησης για απόκτηση Αμερικανικής βίζας.

Οι ταξιδιώτες με ποινικό μητρώο που σκοπεύουν να κάνουν αίτηση ESTA με σκοπό να εισέλθουν στις ΗΠΑ, αρκετές φορές παραβλέπουν, κατά λάθος ή σκόπιμα, τις ερωτήσεις επιλεξιμότητας που εμπεριέχονται στη φόρμα αίτησης. Να σημειωθεί οτι οι ερωτήσεις επιλεξιμότητας ΕSTA καλύπτουν αρκετές περιπτώσεις του ιστορικού του αιτούντα. Αυτές οι ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί να εντοπίζουν δυνητικά επικίνδυνα προφίλ ταξιδιωτών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Οι δυο ερωτήσεις επιλεξιμότητας που έχουν γίνει θέμα συζήτησης σχετίζονται με συλλήψεις και καταδίκες που αφορούν θέματα ηθικής ακολασίας / ανήθικης συμπεριφοράς. Ως ανήθικη συμπεριφορά ορίζεται η συμπεριφορά που πάει ενάντια στα αποδεκτά standards και συναισθήματα / αντιλήψεις μιας κοινωνίας. Αυτές οι δυο ερωτήσεις είναι οι εξής:

“Έχεις συλληφθεί ή καταδικαστεί ποτέ για έγκλημα που να σχετίζεται με σοβαρή φθορά / καταστροφή περιουσίας ή σοβαρή βλάβη σε άλλο άτομο ή κρατική Αρχή;”

Αυτή η ερώτηση σχετίζεται με εγκληματικές καταδίκες και συλλήψεις που αφορούν πρόκληση σοβαρών υλικών ζημιών ή πρόκληση σοβαρής βλάβης σε άλλο άτομο ή κρατική Αρχή. Παραδείγματα που μπορούν να θεωρηθούν ως σοβαρά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

  • Εγκλήματα κατά ατόμου, όπως πχ. φόνος, ανθρωποκτονία, βιασμός, ασέλγεια και σεξουαλική κακοποίηση, σοβαρές επιθέσεις, απαγωγή
  • Εγκλήματα κατά ιδιοκτησίας, όπως πχ. εμπρησμός, διάρρηξη, κλοπή, ληστεία, απάτη, αποδοχή προϊόντων και ιδιοκτησίας εγκλήματος
  • Εγκλήματα κατά του Κράτους, όπως πχ. απάτη σχετικά με επιδόματα και επιδοτήσεις, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, ψευδορκία

“Έχεις παραβιάσει ποτέ νόμο που να σχετίζεται με την κατοχή, χρήση, ή διακίνηση παράνομων ναρκωτικών ουσιών;”

Αυτή η ερώτηση είναι απολύτως ξεκάθαρη. Ρωτάει τον αιτούντα εάν παραβίασε τον νόμο έχοντας στην κατοχή του, κάνοντας χρήση, ή διακινώντας παράνομες ναρκωτικές ουσίες. Ωστόσο, κάποιες γενικολογίες στις ερωτήσεις που μπορεί να γίνουν στα σύνορα ενδέχεται να μπερδέψουν τις απαντήσεις του αιτούντα. Για παράδειγμα, η νόμιμη χρήση μιας ναρκωτικής ουσίας κατόπιν συνταγής γιατρού, όπως πχ. η χρήση ιατρικής μαριχουάνας στη χώρα του αιτούντα, αποτελεί παράνομη χρήση βάσει της Ομοσπονδιακής Νομοθεσίας των ΗΠΑ, αν και αρκετές Πολιτείες έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη χρήση φαρμακευτικής μαριχουάνας. Έτσι, ο αιτών / η αιτούσα καλείται να αποφασίσει με προσωπικό ρίσκο εάν η χρήση ναρκωτικής ουσιας που κάνει αποτελεί σίγουρα ‘Ναι’ ως απάντηση στη σχετική ερώτηση. Η θετική απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει την αιτία απόρριψης της αίτησης ESTA. Εάν δεν υπάρχει καταδική σχετικά με κατοχή, χρήση, διακίνηση ναρκωτικών, τότε θα είναι αρκετά δύσκολο για τις Συνοριακές και Τελωνειακές Αρχές (CBP) να επαληθεύσουν με απόλυτη ακρίβεια / αξιοπιστία παράβαση σχετικής με ναρκωτικά. Εκτός, βεβαίως, κι αν τα σημάδια είναι φανερά λόγω κατάχρησης.

Μπορώ να ταξιδέψω με καταδίκη περί ναρκωτικών;

Για να εγκριθεί αίτηση ESTA με καταδίκη περί παράνομων ναρκωτικών ουσιών, θα σήμαινε οτι η απάντηση θα πρέπει να είναι ‘Όχι’ στις δυο σχετικές ερωτήσεις, δλδ. σχετικά με ποινικό μητρώο και την παράνομη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Φυσικά, η αρνητική απάντηση θα είναι ψευδής εάν έχεις καταδικαστεί λόγω παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Εάν η ESTA αίτησή σου απορριφθεί, μπορείς να κάνεις αίτηση για τουριστική βίζα (βλ. B-2 Tourist Visa) ή επιχειρηματική βίζα (βλ. B-1 Business Visa). Εκεί, θα έχεις την ευκαιρία να εξηγήσεις λεπτομερώς τις συνθήκες που οδήγησαν σε καταδίκη σου για κατοχή ή χρήση ναρκωτικών ουσιών στο παρελθόν.

Μπορώ να ταξιδέψω με ESTA εάν έχω καταδικαστεί για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ;

Μια μεμονωμένη περίπτωση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ δε θεωρείται έγκλημα ηθικής αισχρότητας βάσει της Αμερικανικής νομοθεσίας και δεν αποτελεί σημάδι κακού ηθικά χαρακτήρα. Ωστόσο, εάν πρόκειται για αλκοολικό με πολλαπλές παραβιάσεις ή εάν έχει προκληθεί σοβαρή βλάβη σε άλλο άτομο, σε περιουσία άλλου ατόμου ή σε δημόσια περιουσία, τότε η απάντηση στο πεδίο της ESTA αίτησης σχετικά με το ποινικό μητρώο θα πρέπει να είναι ‘Ναι’.

Μπορώ να ταξιδέψω με ESTA εάν έχω κατηγορηθεί για επίθεση;

Εάν η επίθεση δεν οδήγησε σε σοβαρό τραυματισμό ή σοβαρή ζημιά σε περιουσία, τότε μπορείς στο σχετικό πεδίο απάντησης της ερώτησης σχετικά με το ποινικό μητρώο να απαντήσεις ‘Όχι’, εάν αυτή η απάντηση αντικατοπτρίζει καλύτερα τις περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η επίθεση.

Μπορώ να ταξιδέψω με ESTA εάν βρίσκομαι σε αναστολή εκτέλεσης ποινής;

Η αναστολή εκτέλεσης ποινής έχει οριστεί από το δικαστήριο να ισχύει εφόσον αυτός που έχει καταδικαστεί δε θα διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα κατά τη διάρκεια της ορισμένης από το δικαστήριο χρονικής περιόδου. Σ’ αυτήν την περίπτωση, και εφόσον το έγκλημα για το οποίο είχε καταδικαστεί αρχικά ο κατηγορούμενος δεν αποτελεί έγκλημα ηθικής αισχρότητας, το πιθανότερο είναι ο αιτών να μπορέσει να απαντήσει ‘Όχι’ στο πεδίο σχετικά με την ερώτηση για το ποινικό μητρώο.

Μπορώ να ταξιδέψω με ESTA εάν έχω εκτίσει την ποινή μου;

Το Αμερικανικό νομοθετικό πλαίσιο περί θεωρήσεων και μετανάστευσης, κι εφόσον ο κατάδικος έχει εκτίσει την ποινή στη χώρα του, θεωρεί κι αυτό με τη σειρά του οτι η ποινή έχει εκτηθεί. Επομένως, δε χρειάζεται να αναφερθεί στο πεδίο της αίτησης ESTA σχετικά με το ποινικό μητρώο, παρά μόνο στην περίπτωση που προκλήθηκε σοβαρή βλάβη σε άτομο, ή σε ατομική ή δημόσια περιουσία.

Μπορώ να ταξιδέψω στην Αμερική με ομολογία κόσμιας συμπεριφοράς (good behaviour bond);

Αυτό αποτελεί συχνή ερώτηση των Αυστραλών ταξιδιωτών. Η ομολογία κόσμιας συμπεριφοράς (good behaviour bond) αποτελεί ουσιαστικά μείωση της ποινής λόγω κόσμιας συμπεριφοράς, αφού πρώτα ο κατάδικος έχει περάσει κάποιον χρόνο στη φυλακή. Οι αιτούντες ESTA οφείλουν να απαντήσουν με ειλικρίνεια σχετικά με το ποινικό μητρώο τους, καθώς και το ιστορικό τους σχετικά με την κατοχή, χρήση, διακίνηση παράνομων ναρκωτικών ουσιών. Η μείωση ποινής φυλάκισης λόγω κόσμιας συμπεριφοράς (good behaviour bond) μπορεί να βοηθήσει όταν κάποιος με αυτό το προφίλ κάνει αίτηση για Αμερικανική βίζα, στην περίπτωση που έχει απορριφθεί η αίτησή του για ESTA, καθώς τον καθιστά Καλό Ηθικά Χαρακτήρα (βλ. Good Moral Character, γνωστό ως GMC).

Μπορώ να ταξιδέψω στην Αμερική χωρίς ESTA ή βίζα;

Όχι. Ο κάθε ξένος υπήκοος που επιθυμεί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ πρέπει να έχει εγκεκριμένη αίτηση ESTA ή Αμερικανική βίζα σε ισχύ. Διαφορετικά, θα του απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δε θα σου επιτραπεί καν η επιβίβαση στο αεροπλάνο ή στο πλοίο εάν δεν έχεις στην κατοχή σου εγκεκριμένη αίτηση ESTA ή έγκυρη βίζα. Στην περίπτωση που πρόκειται να εισέλθεις στις ΗΠΑ μέσω στεριάς, δε χρειάζεσαι απαραίτητα ESTA. Ωστόσο, θα σου ζητηθεί να συμπληρώσεις τη φόρμα I-94 / I-94W.

Τι θα συμβεί εάν πω ψέμματα στην αίτηση ESTA;

Εάν οι CBP Αρχές ανακαλύψουν οτι συμπλήρωσες ψευδή / παραπλανητικά στοιχεία στην αίτηση ESTA, η αίτησή σου θα απορριφθεί εντός 72 ωρών από την ώρα υποβολής. Επιπρόσθετα, ακόμα και στην περίπτωση που μπορεί αρχικά η αίτηση ESTA που υπέβαλλες να εγκρίθηκε, θα απορριφθεί. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό η αίτηση ESTA αρχικά να εγκριθεί και μετά να απορριφθεί χωρίς προειδοποίηση ή περαιτέρω επεξήγηση. Οι CBP Αρχές διατηρούν το δικαίωμα να ανακαλέσουν την έγκριση αίτησης ESTA, οποιαδήποτε στιγμή. Οι αιτούντες ESTA, σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν έχουν το δικαίωμα έφεσης, όπως ορίζεται ξεκάθαρα στους Όρους εισόδου στις ΗΠΑ μέσω του Visa Waiver Προγράμματος.

Εν Κατακλείδι

Η απόκτηση εγκεκριμένης αίτησης ESTA, έχοντας ποινικό μητρώο, είναι ανάλογη των περιστάσεων. Κάθε περίπτωση αιτούντα με ποινικό μητρώο, αν και κυμαίνεται βάσει γενικών κανόνων, αποτελεί ξεχωριστή υπόθεση. Συμβουλεύουμε όσους πρόκειται να κάνουν αίτηση ESTA και έχουν επιβαρυμένο ποινικό μητρώο να απαντήσουν με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις της αίτησης. Στην περίπτωση απόρριψης αίτησης ESTA, υπάρχει η επιλογή αίτησης για απόκτηση Αμερικανικής βίζας.