Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω ξηράς θα χρειάζονται πλέον ESTA

Επεξεργασμένο: Οκτ 15, 2022  | Ετικέτες: Εκκρεμεί η αίτηση ESTA, Ασφάλεια συνόρων, Απαιτήσεις ESTA

Στις 7 Απριλίου 2022, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP) αναθεώρησε τις απαιτήσεις για τους ταξιδιώτες που δικαιούνται συμμετοχή στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Visa (VWP) για είσοδο στις ΗΠΑ από ξηράς.

Πότε απαιτείται ESTA για τους ταξιδιώτες του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (Visa Waiver Program) που εισέρχονται από ξηράς;

Από την 1η Οκτωβρίου 2022, όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες αεροπορικώς, δια θαλάσσης και τώρα και δια ξηράς, θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους εγκεκριμένο ESTA πριν τους επιτραπεί η είσοδος στα σύνορα. Τα προηγούμενα χρόνια, ESTA απαιτούνταν μόνο για τους ταξιδιώτες του προγράμματος VWP που εισέρχονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες αεροπορικώς ή δια θαλάσσης.

Τι είναι το ESTA;

ESTA σημαίνει Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Εξουσιοδότησης (Electronic System for Travel Authorization). Είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται από την CBP για τον προκαταρκτικό έλεγχο των ταξιδιωτών πριν τους επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στόχος του ESTA είναι η βελτίωση της ασφάλειας και της προστασίας όλων των ταξιδιωτών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ESTA δεν είναι visa.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ESTA;

Μια εγκεκριμένη ESTA ταξιδιωτική εξουσιοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικούς, επαγγελματικούς ή διαμετακομιστικούς σκοπούς στις ΗΠΑ για διάστημα έως 90 ημερών ανά επίσκεψη. Η περίοδος ισχύος μιας ESTA ταξιδιωτικής εξουσιοδότησης είναι δύο έτη ή μέχρι την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα. Η ESTA ταξιδιωτική εξουσιοδότηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές εισόδους, οπότε δεν χρειάζεται να υποβάλετε εκ νέου αίτηση εάν έχετε ήδη εγκεκριμένη ESTA ταξιδιωτική εξουσιοδότηση. Κάθε επιλέξιμος ταξιδιώτης του προγράμματος VWP θα χρειαστεί εγκεκριμένη ESTA ταξιδιωτική εξουσιοδότηση, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες πρόσθετες απαιτήσεις για τους δυνητικούς αιτούντες ESTA, όπως απαιτήσεις διαβατηρίου και ιθαγένειας, καθώς και καθαρό ιστορικό όσον αφορά τη μετανάστευση και το ποινικό μητρώο.

Πότε πρέπει να κάνω αίτηση για ESTA;

Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες να υποβάλουν αίτηση για ESTA τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την άφιξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διακρίσεις που πρέπει να σημειωθούν ανάλογα με τον τρόπο ταξιδιού:

  • Εάν φτάνετε αεροπορικώς ή δια θαλάσσης, δεν θα σας επιτραπεί να επιβιβαστείτε στην πτήση ή το πλοίο σας χωρίς εγκεκριμένη ESTA ταξιδιωτική εξουσιοδότηση. Επομένως, εάν η ESTA αίτησή σας απορριφθεί την τελευταία στιγμή, μπορεί να βρεθείτε σε δύσκολη θέση όσον αφορά τον επαναπρογραμματισμό των πτήσεων και του υπόλοιπου ταξιδιωτικού σας προγράμματος..
  • Εάν φτάνετε από ξηράς, μπορείτε να φτάσετε οδικώς στα σύνορα των ΗΠΑ, αλλά δεν θα σας επιτραπεί να περάσετε μέχρι να εγκριθεί η ESTA αίτησή σας. Έτσι, μπορείτε να προγραμματίσετε καλύτερα την είσοδό σας στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν γίνει επεξεργασία της ESTA αίτησης 72 ώρες πριν την είσοδό σας στις ΗΠΑ. Ωστόσο, εάν η ESTA αίτησή σας έχει απορριφθεί, δεν θα μπορείτε να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς βίζα (visa), για την απόκτηση της οποίας μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες.

Το I-94 έχει ακυρωθεί;

Όχι, το I-94 θα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτικό για τους επισκέπτες που φθάνουν από ξηράς. Η αλλαγή δεν συνεπάγεται την κατάργηση του τέλους I-94 (σήμερα 6 δολάρια) ούτε του ψηφιακού εντύπου, το οποίο οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εξακολουθούν να συμπληρώνουν πριν από τη διέλευση των συνόρων από ξηράς. Η CBP διαθέτει μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, που ονομάζεται CBP One™, την οποία οι ταξιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιούν για να καταγράφουν την είσοδό τους μέσω ξηράς έως και επτά ημέρες πριν. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν τόσο στο Apple Store όσο και στο Google Play. Η εφαρμογή παρέχει επίσης καταγραφές ιστορικού ταξιδιού και χρησιμεύει ως απόδειξη για την απόκτηση I-94 κατά τη διέλευση στις Ηνωμένες Πολιτείες από ξηράς. Το μεγάλο πλεονέκτημα χρήσης της εφαρμογής είναι η ευκολία, ωστόσο, οι ταξιδιώτες μπορούν ακόμη να υποβάλουν αίτηση για ψηφιακό I-94 χρησιμοποιώντας το site της CPB εάν δεν επιθυμούν να κατεβάσουν την εφαρμογή στο κινητό τους.

Τι γίνεται αν μου έχει απορριφθεί η αίτηση ESTA, μπορώ να εισέλθω στις Ηνωμένες Πολιτείες από ξηράς;

Ναι, μπορείτε ακόμα να εισέλθετε στις Ηνωμένες Πολιτείες από ξηράς, αν έχει απορριφθεί η αίτηση ESTA που υποβάλατε. Ωστόσο, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βίζα των Ηνωμένων Πολιτειών (United States visa) που να ανταποκρίνεται καλύτερα στον σκοπό της επίσκεψής σας. Θα χρειαστείτε επίσης αίτηση I-94, η οποία είναι περισσότερο ένα έντυπο για τη συμμόρφωση με τα ταξιδιωτικά πρότυπα παρά μια άλλη αίτηση για βίζα ή ταξιδιωτική άδεια.

Εν Κατακλείδι

Αυτή η αλλαγή στις απαιτήσεις παρέχει στην CBP μια πιο αποτελεσματική μέθοδο συλλογής δεδομένων για τους VWP ταξιδιώτες που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από ξηράς. Η πρόσθετη επιβάρυνση των ταξιδιωτών προβλέπεται να είναι ελάχιστη. Η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης ESTA και η υποβολή ψηφιακού εντύπου I-94 πριν από την άφιξη στα σύνορα θα εξοικονομήσει χρόνο τόσο στους ταξιδιώτες όσο και και στην υπηρεσία CBP.