Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Ποια είναι η ταξιδιωτική εμπειρία με το ESTA;

Επεξεργασμένο: Ιαν 21, 2024  | Ετικέτες: Εμπειρία ESTA, Αίτηση ESTA

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA) παρέχει στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να ταξιδέψουν χωρίς βίζα στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιώντας μια απλουστευμένη και αυτοματοποιημένη διαδικασία. Η ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ταξιδιώτες που φθάνουν στην Αμερική από ξηράς, αέρος ή θαλάσσης. Επιτρέπει διαμονή έως 90 ημέρες και εκδίδεται για περίοδο δύο ετών ή μέχρι την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου. Μια εναλλακτική μορφή ταξιδιωτικής άδειας είναι η αμερικανική βίζα, η οποία έχει υψηλότερα τέλη αίτησης και μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια διεκπεραίωσης. Η συμπλήρωση μιας αίτησης ESTA διαρκεί 15 λεπτά και είναι ένα κλάσμα του κόστους μιας βίζας των ΗΠΑ. Η ESTA επιτρέπει στους ταξιδιώτες να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για τουριστικούς, επαγγελματικούς ή διαμετακομιστικούς σκοπούς. Μια επισκόπηση της εμπειρίας της αίτησης και του ταξιδιού με ESTA εξηγείται σε αυτό το άρθρο.

What is the experience of traveling on an ESTA?
Ποια είναι η εμπειρία του ταξιδιού με ESTA;

Υποβολή αίτησης για ESTA πριν από την αναχώρησή σας

Για να υποβάλει αίτηση για ESTA, ο αιτών θα χρειαστεί έγκυρο διαβατήριο και μια συσκευή περιήγησης με σύνδεση στο διαδίκτυο, καθώς και περίπου 15 λεπτά χρόνο για τη συμπλήρωση του εντύπου. Εάν ο αιτών σκοπεύει να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να παράσχει στοιχεία επικοινωνίας και διεύθυνσης για το σημείο επαφής του στις ΗΠΑ, καθώς και μια διεύθυνση όπου θα διαμείνει στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίες αυτές δεν απαιτούνται για την υποβολή του εντύπου, και οι αιτούντες μπορούν να αναγράφουν "ΑΓΝΩΣΤΟ" για τα πεδία όπου δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία διαμονής ή επικοινωνίας με τις ΗΠΑ.

Το έντυπο αίτησης ESTA αποτελείται από ερωτήσεις σχετικά με τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντος, όπως τα στοιχεία επικοινωνίας, διαβατηρίου, γονικής μέριμνας, επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν επίσης ερωτήσεις επιλεξιμότητας που καλύπτουν το ιστορικό υγείας, ποινικού μητρώου, ναρκωτικών, απασχόλησης, ταξιδιών και μετανάστευσης του αιτούντος.

Οι αιτούντες θα λάβουν απόφαση σχετικά με την αίτησή τους για ESTA εντός 72 ωρών από την υποβολή της. Ωστόσο, η πλειονότητα των αιτήσεων εξακολουθεί να διεκπεραιώνεται εντός λίγων λεπτών από την υποβολή. Οι αιτούντες μπορούν να ελέγχουν τακτικά την κατάσταση των αιτήσεών τους για ESTA καθώς και να εξοικειώνονται με το διαφορετικό καθεστώς ESTA".

Επαλήθευση ESTA πριν από την αναχώρηση

Εάν η ESTA σας εγκριθεί, δεν θα χρειαστεί να φέρετε μαζί σας εκτύπωση ή ψηφιακό αντίγραφο οθόνης της ταξιδιωτικής σας άδειας. Η ESTA σας συνδέεται με το διαβατήριό σας. Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) συνιστά να κρατήσετε μια εκτύπωση της εξουσιοδότησής σας για τα προσωπικά σας αρχεία. Η ESTA σας θα επαληθευτεί με έναν από τους δύο τρόπους προτού επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο ή το θαλάσσιο σκάφος σας ή περάσετε τα σύνορα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες κρουαζιερόπλοιων και ιστότοποι κρατήσεων - Μια εγκεκριμένη ESTA μπορεί να επαληθευτεί ηλεκτρονικά από αεροπορικές εταιρείες ή ιστότοπους κρατήσεων. Αυτοί οι ιστότοποι θα σας ζητήσουν να δώσετε τον εγκεκριμένο αριθμό εξουσιοδότησης ESTA ως μέρος της διαδικασίας online check-in. Εάν δεν έχετε εγκεκριμένο αριθμό εξουσιοδότησης ESTA, δεν θα σας επιτραπεί να κάνετε ηλεκτρονικό check-in.

Έλεγχος στο αεροδρόμιο, στους τερματικούς σταθμούς παράδοσης αποσκευών ή στην πύλη από αεροσυνοδό - Όταν φτάσετε στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι, οι εκπρόσωποι θα ζητήσουν να δουν το διαβατήριό σας για να το ελέγξουν με βάση το Σύστημα Πληροφοριών Επιβατών (APIS). Εάν δεν έχετε εγκεκριμένο ESTA, δεν θα σας επιτραπεί να κάνετε check-in στο αεροδρόμιο ή να επιβιβαστείτε στο πλοίο σας.

Αφίξεις στις ΗΠΑ και τελωνείο

Υπάρχουν δύο τύποι τελωνειακών ροών κατά την είσοδο στις Η.Π.Α. Ο πρώτος τύπος είναι οι λιμένες εισόδου με αυτοματοποιημένο έλεγχο διαβατηρίων (APC ) και ο δεύτερος τύπος είναι εκείνοι χωρίς APC.

Λιμένες εισόδου με αυτοματοποιημένο έλεγχο διαβατηρίων (APC)

Σε πολλούς λιμένες εισόδου των ΗΠΑ θα υπάρχουν περίπτερα APC. Αυτά επιτρέπουν την ταχεία διεκπεραίωση των ταξιδιωτών των ΗΠΑ, του Καναδά και του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Τα περίπτερα APC είναι αυτοεξυπηρετούμενα. Οι ταξιδιώτες θα σαρώνουν τα διαβατήριά τους στο περίπτερο και ενδέχεται να τους ζητηθεί να απαντήσουν σε ερωτήσεις στο Έντυπο Δήλωσης 6059B της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP ) σχετικά με τη διεύθυνσή τους κατά την παραμονή τους στις ΗΠΑ, την πτήση άφιξης, καθώς και σε ερωτήσεις σχετικά με τα αγαθά που φέρνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το APC θα δημιουργήσει στη συνέχεια μια απόδειξη με βάση τις απαντήσεις του ταξιδιώτη.

Κατά τη διέλευση από τον έλεγχο διαβατηρίων, οι υπάλληλοι της CBP μπορούν επίσης να σαρώσουν το διαβατήριό σας για να επαληθεύσουν την ταξιδιωτική σας άδεια, καθώς και να επιβεβαιώσουν τις απαντήσεις σας στο έντυπο δήλωσης 6059B.

Λιμένες εισόδου χωρίς αυτοματοποιημένο έλεγχο διαβατηρίων (APC)

Εδώ, ο υπάλληλος του CBP θα σαρώσει επίσης το διαβατήριό σας και μπορεί να επιβεβαιώσει τις απαντήσεις στο Έντυπο Δήλωσης 6059B.

Ανάλογα με το λιμάνι εισόδου, το διαβατήριό σας μπορεί να σφραγιστεί ή να μην σφραγιστεί κατά την άφιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, δεδομένου ότι το σύστημα CBP για την είσοδο και την έξοδο διαχειρίζεται ηλεκτρονικά, δεν απαιτείται σφραγίδα διαβατηρίου για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται μέσω του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Εάν θέλετε να ανακτήσετε το ιστορικό των προηγούμενων αφίξεων και αναχωρήσεων σας από τις ΗΠΑ, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home.

Αναχωρήσεις από τις ΗΠΑ με ESTA

Οι ταξιδιώτες με ESTA θα πρέπει να αναχωρούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες εντός 90 ημερών από την άφιξή τους, καθώς η ESTA επιτρέπει διαμονή μόνο μέχρι 90 ημέρες. Τα ταξίδια προς τον Καναδά, το Μεξικό και τα παρακείμενα νησιά ή εδάφη υπολογίζονται στο όριο των 90 ημερών, οπότε οι ταξιδιώτες πρέπει να γνωρίζουν τους περιορισμούς και να σχεδιάζουν το δρομολόγιό τους ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπερβούν το όριο παραμονής.

Συμβουλές για μια ομαλή εμπειρία ESTA

Υποβάλετε αίτηση νωρίς: Ολοκληρώστε την αίτησή σας ESTA αρκετά πριν από την ημερομηνία του ταξιδιού σας για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα της τελευταίας στιγμής.

Κρατήστε τα έγγραφα εύχρηστα: Έχετε όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου επιστροφής και των λεπτομερειών διαμονής, εύκολα προσβάσιμα κατά την άφιξη.

Γνωρίστε τους κανόνες: Εξοικειωθείτε με τους όρους του VWP και τηρήστε τους κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.

Να σέβεστε τους νόμους των ΗΠΑ: Τηρήστε τους τοπικούς νόμους και τα έθιμα για να εξασφαλίσετε μια ευχάριστη και απροβλημάτιστη επίσκεψη.

Σχεδιάστε το δρομολόγιό σας: Ο σχεδιασμός του προγράμματός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ταξίδι σας.

Συμπέρασμα

Το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες με ESTA προσφέρει έναν βολικό και απλοποιημένο τρόπο για να γνωρίσετε τον αμερικανικό πολιτισμό και το τοπίο. Κατανοώντας τη διαδικασία, τηρώντας τους κανονισμούς και σεβόμενοι τα έθιμα της χώρας, οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν μια αξέχαστη και χωρίς προβλήματα επίσκεψη. Είτε πρόκειται για αναψυχή, είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για διαμετακόμιση, η ESTA ανοίγει την πόρτα για την εξερεύνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.