Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Ποια είναι η ταξιδιωτική εμπειρία με το ESTA;

Επεξεργασμένο: Nov 01, 2022  | Ετικέτες: Εφαρμογή ESTA, ESTA εμπειρία

Εισαγωγή

Το ESTA (Electronic System for Travel Authorization, δλδ. Ηλεκτρονικό Σύστημα Εξουσιοδότησης για Ταξίδια) παρέχει στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς να χρειαστεί να εκδώσουν βίζα (visa-free). Αποτελεί ηλεκτρονική και αυτοματοποιημένη διαδικασία. Το ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ είτε μέσω αέρος ή θαλάσσης. Προσφέρει άδεια παραμονής στις ΗΠΑ για έως και 90 ημέρες και έχει ισχύ δύο χρόνια ή έως τη λήξη του τρέχοντος διαβατηρίου του δικαιούχου. Εναλλακτικό ταξιδιωτικό έγγραφό προς τις ΗΠΑ είναι η έκδοση αμερικανικής βίζας, η οποία ωστόσο έχει υψηλότερο κόστος και η διαδικασία έγκρισης είναι αρκετά χρονοβόρα. Να σημειωθεί πως η συμπλήρωση της αίτησης ESTA διαρκεί περίπου 15 λεπτά και το κόστος της αίτησης είναι αρκετά χαμηλότερο συγκρητικά με αυτό για την έκδοση αμερικανικής βίζας. Η εγκεκριμένη αίτηση ESTA δίνει το δικαίωμα στον κάτοχο να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για τουριστικούς, επιχειρηματικούς σκοπούς ή για σκοπούς διεύλευσης (transit) μέσω των ΗΠΑ. Σ’ αυτό το άρθρο, προσφέρεται μια γενική επισκόπηση για την εμπειρία αίτησης άδειας εισόδου / παραμονής και ταξιδιού στις ΗΠΑ με αίτηση ESTA.

Κάνοντας αίτηση ESTA πριν την αναχώρηση

Για να κάνει αίτηση ESTA, ο αιτών / η αιτούσα χρειάζεται να έχει έγκυρο διαβατήριο, smartphone / tablet / laptop / PC με σύνδεση στο Διαδίκτυο, και περίπου 15 λεπτά ελεύθερα, όσα δηλαδή απαιτούνται για τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας αίτησης. Στην περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να μείνεις στις ΗΠΑ, θα πρέπει να προσθέσεις το όνομα και τη διεύθυνση της αμερικανικής επαφής σου (U.S. Point of Contact), καθώς και τη διεύθυνση όπου θα μένεις, για όσο καιρό θα βρίσκεσαι στις ΗΠΑ. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι απαραίτητο να τα προσθέσεις κατά τη συμπλήρωση της φόρμας αίτησης και μπορείς να γράψεις ‘UNKNOWN’ (‘ΑΓΝΩΣΤΟ’) στα πεδία διεύθυνσης διαμονής ή στοιχείων επαφής στις ΗΠΑ, εάν δε γνωρίζεις ακόμα.

Η φόρμα αίτησης για ESTA περιλαμβάνει ερωτήσεις που σχετίζονται με τα προσωπικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου ατόμου που κάνει την αίτηση, όπως πχ. την επαφή του, στοιχεία διαβατηρίου, οικογενείας, έκτακτης ανάγκης. Υπάρχουν επίσης ερωτήσεις που σχετίζονται με την επιλεξιμότητα του ενδιαφερόμενου ατόμου που κάνει την αίτηση, όπως πχ. κατάσταση υγείας, καθώς και ιστορικό ποινικού μητρώου, ναρκωτικών ουσιών, εργασίας, ταξιδιών, και μετανάστευσης. Για την πλήρη λίστα των ερωτήσεων που περιλαμβάνονται στη φόρμα αίτησης, πήγαινε: Τι είναι οι Ερωτήσεις για την ESTA;

Το ενδιαφερόμενο άτομο που κάνει αίτηση για ESTA θα λάβει απάντηση εντός 72 ωρών από την υποβολή της αίτησης. Ωστόσο, να σημειωθεί πως η πλειοψηφία των αιτήσεων λαμβάνει απάντηση εντός λίγων λεπτών από την υποβολή της αίτησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ελέγχουν τακτικά την κατάσταση της ESTA αίτησης, αλλά και να εξοικειωθούν με τις διαφορετικές ESTA καταστάσεις.

ESTA επαλήθευση πριν την αναχώρηση

Στην περίπτωση που εγκριθεί η αίτηση ESTA που έκανες, δε θα χρειαστεί να έχεις μαζί σου εκτυπωμένο αντίγραφο ή αποθηκευμένο στιγμιότυπο οθόνης με το παράθυρο έγκρισης της σχετικής αίτησης. Η εγκεκριμένη αίτηση ESTA θα συνδεθεί με το διαβατήριό σου. Ωστόσο, το Αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS, Department of Homeland Security) συμβουλεύει τους δικαιούχους να έχουν πάντα μαζί τους ένα εκτυπωμένο αντίγραφο, για παν ενδεχόμενο. Θα γίνει επαλήθευση έγκρισης της ESTA αίτησής σου με έναν από τους δυο διαθέσιμους τρόπους επαλήθευσης, πριν επιβιβαστείς στην αεροπορική πτήση ή στο πλοίο με προορισμό τις ΗΠΑ.

Αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες κρουαζιέρας, ταξιδιωτικοί πράκτορες, websites online ταξιδιωτικών κρατήσεων - Μπορεί να γίνει online επαλήθευση εγκεκριμένης ESTA αίτησης από τις αεροπορικές εταιρείες ή websites ταξιδιωτικών κρατήσεων. Αυτές οι ιστοσελίδες θα σου ζητήσουν τον επίσημο αριθμό έγκρισης ESTA (approved ESTA authorization number) ως μέρος της online διαδικασίας check-in. Εάν δεν έχεις εγκεκριμένο αριθμό ESTA, δε θα μπορέσεις να ολοκληρώσεις το online check-in σου.

Check-in στο αεροδρόμιο, τερματικοί σταθμοί αποσκευών (baggage-drop terminals) ή στην πύλη επιβίβασης από προσωπικό της εταιρείας - Όταν φτάσεις στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι, θα σου ζητηθεί να δείξεις το διαβατήριό σου ώστε να γίνει έλεγχος στο σύστημα APIS (Advance Passenger Information System). Εάν δεν έχεις εγκεκριμένη αίτηση ESTA, δε θα σου επιτραπεί να κάνεις check-in στο αεροδρόμιο, αλλά ούτε και να επιβιβαστείς στο αεροπλάνο ή το πλοίο με προορισμό τις ΗΠΑ.

Αφίξεις στις ΗΠΑ και Τελωνειακές Αρχές

Υπάρχουν δυο είδη τελωνειακών ελέγχων κατά την είσοδο στις ΗΠΑ. Υπάρχουν είσοδοι στη χώρα με αυτόματο σύστημα ελέγχου διαβατηρίων APC (Automated Passport Control) και είσοδοι χωρίς APC.

Πύλες Εισόδου με APC - Υπάρχουν APC περίπτερα σε πολλές πύλες εισόδου στις ΗΠΑ. Σκοπός τους είναι η διευκόλυνση Αμερικανών, Καναδών ταξιδιωτών, καθώς και δικαιούχων του Visa Waiver Προγράμματος. Τα APC περίπτερα είναι self-service. Εκεί, οι ταξιδιώτες μπορούν να σκανάρουν τα διαβατήριά τους και ίσως χρειαστεί να απαντήσουν σε ορισμένες ερωτήσεις στη Φόρμα Υπεύθυνης Δήλωσης CBP 6059B [Customs and Border Protection (CBP) Declaration Form 6059B], όπως διεύθυνση διαμονής κατά τη διάρκεια παραμονής στις ΗΠΑ, στοιχεία πτήσης άφιξης, καθώς και ερωτήσεις σχετικά με τις αποσκευές και πράγματα που έχουν πάρει μαζί τους και τα οποία θα εισέλθουν στις ΗΠΑ. Κατόπιν, το APC θα εκτυπώσει το σχετικό αποδεικτικό, βάσει των απαντήσεων που δώθηκαν.

Στον έλεγχο διαβατηρίων, το CBP προσωπικό θα σκανάρει το διαβατήριο ώστε να επαληθευτεί η ταξιδιωτική έγκριση, ενώ ενδέχεται να γίνει και επαλήθευση των απαντήσεων που δώθηκαν στην υπεύθυνη δήλωση 6059B.

Πύλες Εισόδου χωρίς APC – Το CBP προσωπικό θα σκανάρει το διαβατήριο και θα ακολουθήσει διαδικασία επαλήθευσης των απαντήσεων που δώθηκαν στην υπεύθυνη δήλωση 6059B. 

Αναλόγως της πύλης εισόδου, το διαβατήριο μπορεί να σφραγιστεί ή μπορεί και όχι κατά την άφιξη στις ΗΠΑ. Ωστόσο, καθώς γίνεται online διαχείριση του CBP ελεγκτικού συστήματος εισόδων και εξόδων στις ΗΠΑ, δε χρειάζεται να σφραγιστεί το διαβατήριο όσων εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω του Visa Waiver Προγράμματος. Εάν επιθυμείς να ανακτήσεις το ιστορικό των προηγούμενών σου ταξιδιών από/προς τις ΗΠΑ, ακολούθησε αυτόν τον σύνδεσμο: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home

Αναχωρήσεις από ΗΠΑ με ESTA

Οι ESTA ταξιδιώτες θα πρέπει να αναχωρήσουν από τις ΗΠΑ εντός 90 ημερών από την ημερομηνία εισόδου τους στη χώρα, καθώς το ESTA επιτρέπει άδεια παραμονής στις ΗΠΑ για έως 90 ημέρες. Να σημειωθεί πως συνδυαστικά ταξίδια προς Καναδά, Μεξικό, και γειτονικά προς τις ΗΠΑ νησιά, προσμετρώνται και αυτά στο όριο των 90 ημερών. Επομένως, οι ταξιδιώτες οφείλουν να ενημερωθούν και να γνωρίζουν τους περιορισμούς αυτούς, ώστε να προγραμματίσουν ανάλογα και το ταξίδι τους στις ΗΠΑ.

Εάν κατέχεις διαβατήριο από χώρα που συμμετέχει στο visa waiver πρόγραμμα και επιθυμείς να αποκτήσεις ESTA εξουσιοδότηση για τουριστικούς, επιχειρηματικούς, ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς ή σκοπούς διέλευσης, θα πρέπει να υποβάλλεις τη σχετική αίτηση, ενώ στις Συχνές Ερωτήσεις μπορείς να μάθεις περισσότερα για την αίτηση ESTA

Κάντε αίτηση για ESTA