Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Πώς γίνεται η αίτηση ESTA

Επεξεργασμένο: Oct 16, 2022 | Δημοσίευσε: Sep 14, 2019 | Ετικέτες: Απαιτήσεις ESTA, Οδηγός εφαρμογής ESTA

Επιθυμείτε να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε αίτηση ESTA; Μια τυπική αίτηση ESTA απαιτεί περίπου 15-20 λεπτά για τη συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων πεδίων της σχετικής φόρμας, αφού πρώτα συγκεντρωθούν όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία,  διαβαστούν προσεκτικά και γίνουν κατανοητές όλες οι ερωτήσεις που περιλαμβάνονται στην αίτηση. Παρακάτω, ετοιμάσαμε μια γρήγορη λίστα σχετικά με το πώς γίνεται σωστά η αίτηση ESTA (Electronic System for Travel Authorization, δλδ. Ηλεκτρονικό Σύστημα για Ταξιδιωτική Εξουσιοδότηση).

Χρόνος

Θα πρέπει να διαθέσετε τουλάχιστον 15-20 λεπτά για να συμπληρώσετε μια ατομική αίτηση ESTA. Αν θα κάνετε αίτηση για τετραμελή οικογένεια, τότε θα πρέπει να αφιερώσετε τουλάχιστον 60 λεπτά. Μη ξεχάσετε να διπλοτσεκάρετε όλα τα στοιχεία όταν τα καταχωρήσετε στα πεδία ώστε να βεβαιωθείτε οτι είναι σωστά. Μόνο τότε προβείτε σε υποβολή της αίτησης.

Σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται ως κάτι αυτονόητο, ωστόσο έχει παρατηρηθεί οτι αρκετά μεγάλος αριθμός αιτούντων αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με την αίτηση λόγω αργής ή ασταθούς / αναξιόπιστης διαδικτυακής σύνδεσης. Γι’ αυτό τον λόγο, συμβουλεύουμε όλους τους ενδιαφερόμενους που σκέφτονται να προβούν σε συμπλήρωση αίτησης ESTA να έχουν συνδεθεί σε σταθερό ethernet ή Wi-Fi δίκτυο πριν προχωρήσουν με τη συμπλήρωση και υποβολή της σχετικής αίτησης. Σε περίπτωση απώλειας σύνδεσης (time-out connection) είναι πολύ πιθανό να χρειασθεί να ξεκινήσουν από την αρχή τη συμπλήρωση της αίτησης.

Διαβατήρια

Απαιτείται έγκυρο και εξουσιοδοτημένο ηλεκτρονικό διαβατήριο που να έχει εκδοθεί από χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα (visa waiver program) ώστε να είναι δυνατή η αίτηση για ESTA. Θα πρέπει να αναγνωρισθείτε ως νόμιμος υπήκοος μιας από τις visa waiver χώρες ώστε να έχετε τη δυνατότητα να συμπληρώσετε αίτηση ESTA. Εάν έχετε πολλαπλή υπηκοότητα, δλδ. αν έχετε διαβατήρια από περισσότερες από μία χώρες, θα πρέπει να εισάγετε τα σχετικά στοιχεία από όλα τα διαβατήρια που κατέχετε.

Οικογενειακά Στοιχεία

Θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε το ονοματεπώνυμο των γονιών σας. Εάν δε το γνωρίζετε, μπορείτε να συμπληρώσετε “ΆΓΝΩΣΤΟ” (“UNKNOWN”).

Στοιχεία επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης

Θα πρέπει να συμπληρώσετε το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό τηλεφώνου, και την ηλεκτρονική διεύθυνση του ατόμου ή του οργανισμού που θα αποτελέσει το σημείο επαφής σε κατάσταση ανάγκης, εντός ή εκτός των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη επαφή θα ειδοποιηθεί εάν πάθετε ατύχημα.

Στοιχεία Επικοινωνίας Επαφής εντός ΗΠΑ

Θα πρέπει να συμπληρώσετε το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό τηλεφώνου, και τη διεύθυνση ατόμου ή οργανισμού που θα αποτελέσει το σημείο επαφής και που θα πρέπει να κατοικεί ή να εδρεύει στις ΗΠΑ. Γίνεται επιβεβαίωση της διεύθυνσης ώστε να διασφαλιστεί οτι υπάρχει ακριβής καταχώρηση στοιχείων. Ωστόσο, μπορείτε να εισάγετε ‘ΑΓΝΩΣΤΟ’ ('UNKNOWN') στο πεδίο κειμένου και '00000' στο αριθμητικό πεδίο της φόρμας αίτησης, εάν δεν έχετε κάποια επιβεβαιωμένη επαφή στις ΗΠΑ.

Στοιχεία Διεύθυνσης στις ΗΠΑ

Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία της διαμονής σας στις ΗΠΑ, όπως πχ. ποιος θα σας φιλοξενήσει και που. Γίνεται επαλήθευση της διεύθυνσης ώστε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα και ακρίβεια της συγκεκριμένης καταχώρησης. Ωστόσο, εάν ακόμα δε γνωρίζετε ποιος θα σας φιλοξενήσει ή που θα φιλοξενηθείτε, μπορείτε να εισάγετε “ΑΓΝΩΣΤΟ” (“UNKNOWN”) στο πεδίο κειμένου και “00000” στο αριθμητικό πεδίο.

Στοιχεία Εργοδότη

Θα πρέπει να συμπληρώσετε το ονοματεπώνυμο / επωνυμία, τη διεύθυνση, και τον αριθμό τηλεφώνου του εργοδότη σας, εάν πρόκειται να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ για λόγους εργασίας.

Εκθέσεις αστυνομίας και ποινικό μητρώο (προαιρετικά)

Εάν έχετε συλληφθεί ποτέ για κάποιο έγκλημα που διαπράξατε, θα σας συμβουλεύαμε να επικοινωνήσετε με τις Αστυνομικές Αρχές της χώρας σας ώστε να μάθετε εάν το ποινικό μητρώο σας μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στην πρόοδο της αίτησης ESTA που επιθυμείτε να υποβάλλετε.

Στοιχεία Πληρωμής

Η απόκτηση ESTA μπορεί να πληρωθεί με όλες τις δημοφιλείς πιστωτικές / χρεωστικές κάρτες, όπως MasterCard, VISA, American Express, και Discover. Άλλες μέθοδοι πληρωμής, όπως μετρητά, τραπεζικό έμβασμα, τραπεζική επιταγή, PayPal, κτλ., προς το παρόν δεν είναι αποδεκτές.

7ήμερη περίοδος πληρωμής

Η αίτηση ESTA θα πρέπει να πληρωθεί εντός 7 ημερών από την ημερομηνία υποβολής. Διαφορετικά, η αίτηση θα λήξει και θα χρειαστεί να ξανακάνετε αίτηση.

Ομαδικές αιτήσεις

Έως 50 αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και να πληρωθούν ταυτόχρονα. Τα άτομα μιας τέτοιας ομαδικής αίτησης δε χρειάζεται να ταξιδέψουν όλοι μαζί ή με τον κύριο αιτούντα.

Ανάκτηση αδειών / εξουσιοδοτήσεων πριν και μετά την αίτηση

Αφού κάνετε αίτηση ESTA, μπορείτε να ελέγχετε την πρόοδο της κατάστασης της αίτησής σας online σ’ αυτό το link: https://usa-esta.gr/esta-status  Εάν η αίτηση ESTA που υποβάλλατε εγκριθεί, μπορείτε να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο ή στο πλοίο με προορισμό τις ΗΠΑ. Εάν η αίτηση ESTA βρίσκεται σε αναμονή, θα πρέπει να περιμένετε 72 ώρες και κατόπιν να ελέγξετε ξανά την κατάσταση της αίτησής σας. Εάν η αίτηση ESTA απορριφθεί, θα πρέπει να κάνετε αίτηση έκδοσης βίζα για ΗΠΑ. Εάν η αίτηση ESTA λήξει ή δε βρεθεί, σας συμβουλεύουμε να διπλοτσεκάρετε τα στοιχεία που υποβάλλατε ή να κάνετε νέα αίτηση για ESTA.

Εάν κατέχεις διαβατήριο από χώρα που συμμετέχει στο visa waiver πρόγραμμα και επιθυμείς να αποκτήσεις ESTA εξουσιοδότηση για τουριστικούς, επιχειρηματικούς, ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς ή σκοπούς διέλευσης, θα πρέπει να υποβάλλεις τη σχετική αίτηση, ενώ στις Συχνές Ερωτήσεις μπορείς να μάθεις περισσότερα για την αίτηση ESTA

Κάντε αίτηση για ESTA