Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

ESTA - Αρχική έγκριση και μετά απόρριψη

Επεξεργασμένο: Νοέ 01, 2022  | Ετικέτες: Πολιτεία ESTA, Έντυπο αίτησης ESTA

Εισαγωγή

Η έγκριση μιας ESTA αίτησης και η επακόλουθη απόρριψή της είναι ένα ατυχές, αλλά συχνό αποτέλεσμα για όσους ταξιδιώτες είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα, γνωστό ως Visa Waiver Πρόγραμμα, και επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ. Αμέτρητες περιπτώσεις διακοπών και επαγγελματικών ταξιδιών έχουν ακυρωθεί επειδή οι αιτούντες ESTA δεν επιβεβαίωσαν την κατάσταση της ESTA αίτησης πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο ή στο λιμάνι για να επιβιβαστούν στο αεροπορικό ή θαλάσσιο μέσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός της ταλαιπωρίας, αυτοί οι ταξιδιώτες με προορισμό τις ΗΠΑ είναι επίσης πιθανό να υποστούν τις οικονομικές συνέπειες της απώλειας των αεροπορικών εισιτηρίων, των ξενοδοχείων ή των κρατήσεων μεταφοράς.

Γιατί σε μια αίτηση ESTA μπορεί να γίνει πρώτα έγκριση και μετά απόρριψη;

Μια εγκεκριμένη αίτηση ESTA μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή. Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) διατηρεί το δικαίωμα έγκρισης ή απόρριψης εισόδου στις ΗΠΑ για κάθε αιτούντα ESTA που ταξιδεύει στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας (Visa Waiver Πρόγραμμα). Το ESTA διενεργεί πολλαπλούς και συνεχείς ελέγχους μετανάστευσης και ασφάλειας για την επιλεξιμότητα των αιτούντων. Οι εν λόγω έλεγχοι πραγματοποιούνται σε διάφορες βάσεις δεδομένων των αρχών επιβολής του νόμου, της μετανάστευσης και άλλες βάσεις δεδομένων. Αυτό διασφαλίζει ότι τα δεδομένα της CBP είναι πάντα ακριβή και επίκαιρα για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων απειλών ασφαλείας σε όλο τον κόσμο.

Πώς μπορώ να μάθω αν η εγκεκριμένη ESTA αίτησή μου έχει ανακληθεί;

Εάν ανακληθεί η εγκεκριμένη ESTA αίτησή σας, θα ειδοποιηθείτε με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Θα λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP), το οποίο θα αναφέρει ότι η κατάσταση της αίτησής σας ESTA έχει αλλάξει. Μόλις ελέγξετε την κατάσταση, αυτή θα αναφέρει ότι η ESTA σας έχει ανακληθεί ή θα αναφέρει "Travel Not Authorized" (Μη Εγκεκριμένο Ταξίδι), πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται πλέον να ταξιδέψετε στο πλαίσιο του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα, γνωστό ως Visa Waiver Πρόγραμμα.
  2. Θα λάβετε ειδοποίηση από τον εμπορικό αεροπορικό ή θαλάσσιο μεταφορέα που κάνατε κράτηση για το ταξίδι σας, στην οποία θα αναφέρεται ότι η ESTA αίτησή σας δεν είναι πλέον έγκυρη ή εγκεκριμένη.
  3. Όταν επιχειρήσετε να κάνετε check-in ηλεκτρονικά ή στο σταθμό αναχώρησης, θα ενημερωθείτε από τους εκπροσώπους του αεροπορικού ή του θαλάσσιου αερομεταφορέα ότι η ESTA αίτησή σας έχει ανακληθεί.
  4. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να σας ζητηθεί να εγκαταλείψετε το αεροπλάνο ή το θαλάσσιο μέσο στο οποίο επιβιβαστήκατε, πριν αναχωρήσετε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ή να σας απαγορευτεί η είσοδος κατά την άφιξή σας στα σύνορα των ΗΠΑ και να ανακληθεί η ESTA σας.

Ποιες είναι οι επιλογές μου εάν η ESTA αίτησή μου εγκρίθηκε και στη συνέχεια απορριφθεί;

Εάν η ESTA αίτησή σας έχει εγκριθεί και δε σας επιτραπεί η επιβίβαση σε αεροπορικό ή θαλάσσιο μέσο με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να επαναπρογραμματίσετε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια έως ότου λάβετε τη σωστή άδεια, συνήθως με τη μορφή βίζας των ΗΠΑ, εάν η ESTA σας έχει ανακληθεί ή απορριφθεί.

Τι γίνεται αν υπάρχει λάθος στην ESTA αίτησή μου;

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κάνει κάποιο λάθος στην ESTA αίτησή σας, θα πρέπει να επανεξετάσετε τις απαντήσεις που συμπληρώσατε στην αίτηση για να επιβεβαιώσετε ότι δεν υπάρχουν κρίσιμα λάθη που θα οδηγούσαν σε ανάκληση της ESTA. Σε περίπτωση που υποβάλετε εκ νέου αίτηση, εξοικειωθείτε με τα βήματα για την ελαχιστοποίηση των συνήθων λαθών στην αίτηση ESTA.

Πώς γίνεται ο προληπτικός έλεγχος κάταστασης μιας ESTA αίτησης

Συνιστάται στους αιτούντες να ελέγχουν προσεκτικά τις πληροφορίες που παρέχουν στα έντυπα ESTA, καθώς και να χρησιμοποιούν έναν αξιόπιστο τρίτο πάροχο για να ελέγχει τις αιτήσεις ESTA για τυχόν λάθη ή ασυμφωνίες. Επιπλέον, συνιστάται στους ενδιαφερόμενους αιτούντες να ελέγχουν τακτικά την κατάσταση της αίτησής τους μέχρι την ημερομηνία αναχώρησής τους. Οι αιτούντες μπορούν να προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο κατάστασης της ESTA αίτησης για να διαπιστώνουν εάν έχει επέλθει κάποια δυσμενής αλλαγή. Ο έλεγχος της αίτησης ESTA διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό και μπορεί να γλιτώσει την ταλαιπωρία από την ανάγκη αναπροσαρμογής των δρομολογίων, καθώς και να προσφέρει ηρεμία κατά το ταξίδι.

Εν Κατακλείδι

Μια ανακληθείσα ESTA αίτηση μπορεί να οδηγήσει σε μια ντροπιαστική και αγχωτική κατάσταση, καθώς θα πρέπει να επαναλάβετε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπρόσθετα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις μελλοντικές αιτήσεις για βίζα ΗΠΑ, αλλά και σε αιτήσεις απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης βίζας (visa waiver αιτήσεις). Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τη συνολική σοβαρότητα αυτών των ταξιδιωτικών επιπτώσεων είναι να προβαίνετε σε τακτικό έλεγχο εγκυρότητας της ESTA σας πριν από την αναχώρησή σας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.