Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Για Πόσο Καιρό Ισχύει η άδεια ESTA;

Επεξεργασμένο: Ιαν 21, 2024  | Ετικέτες: ESTA, Διάρκεια ESTA, Πόσο διαρκεί το ESTA

Το πρόγραμμα ESTA για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης επιτρέπει στους πολίτες των χωρών που συμμετέχουν στην ιστοσελίδα 41 να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουρισμό, επαγγελματικούς λόγους, διαμετακόμιση, ιατρικούς λόγους και σύντομες σπουδές χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση. Το ESTA διευκόλυνε πολύ τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών, ασιατικών και νοτιοαμερικανικών χωρών να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμπλήρωση της αίτησης διαρκεί 15-20 λεπτά και οι άδειες χορηγούνται αμέσως με ποσοστό έγκρισης 99%.

How Long Does ESTA Last?
Πόσο διαρκεί η ESTA;

Διάρκεια της έγκρισης ESTA

Μια εγκεκριμένη ESTA χορηγείται για περίοδο δύο ετών ή για την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου, όποια ημερομηνία προηγείται. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο χρόνια. Η ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επισκέψεις έως 90 ημέρες ανά περίοδο 12 μηνών που ακολουθεί. Έτσι, εάν ένας ταξιδιώτης έλαβε πρόσφατα ESTA και παρέμεινε 90 ημέρες και στη συνέχεια επέστρεψε στη χώρα του/της, τότε πιθανότατα θα πρέπει να αφήσει περιθώριο 12 μηνών προτού χρησιμοποιήσει ξανά την ESTA του/της. Ωστόσο, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP ) δεν έχει θέσει αυστηρές απαιτήσεις για το χρονικό διάστημα που πρέπει να περιμένει ένα άτομο μεταξύ των επισκέψεων στις Η.Π.Α. Εναλλακτικά, ο ταξιδιώτης μπορεί να υποβάλει αίτηση για βίζα των Η.Π.Α. εάν επιθυμεί να επισκεφθεί ξανά τη χώρα εντός 12 μηνών από την προηγούμενη 90ήμερη παραμονή του. Εάν ένας ταξιδιώτης αναζητά πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευση ή άλλες πληροφορίες σχετικά με τη θεώρηση εισόδου στις ΗΠΑ, να αναζητήσει νομική συμβουλή από δικηγόρο με άδεια μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Ο συνοριοφύλακας θα καθορίσει εάν έχει μεσολαβήσει "εύλογο χρονικό διάστημα" μεταξύ των διαμονών. Εάν ο συνοριοφύλακας υποπτεύεται ότι ένας ταξιδιώτης προσπαθεί να ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα γίνει δεκτός. Λάβετε υπόψη ότι πρόκειται απλώς για κατευθυντήριες γραμμές, καθώς η διακριτική ευχέρεια για την εισδοχή στις ΗΠΑ καθορίζεται από την CBP.

Καλύτερος χρόνος για να υποβάλετε αίτηση για ESTA

Ανάλογα με το πότε ένας επισκέπτης επιθυμεί να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, θα πρέπει να προγραμματίσει στρατηγικά την αίτησή του για ESTA, ώστε να διασφαλίσει ότι θα αξιοποιήσει στο έπακρο το ταξίδι του και την άδειά του πριν επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που 72 ώρες θεωρούνται το ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν από την υποβολή αίτησης για ESTA, θα ήταν συνετό να προγραμματίσετε σε περίπτωση που ο αιτών απορριφθεί και πρέπει να υποβάλει αίτηση αντ' αυτού για βίζα των ΗΠΑ. Εάν σκοπεύετε να μείνετε στις ΗΠΑ για περισσότερες από 90 ημέρες, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για αμερικανική θεώρηση. Η παράταση της παραμονής σας σε μια ESTA θα έχει πιθανότατα ως αποτέλεσμα την απαγόρευση συμμετοχής στο πρόγραμμα και πιθανόν να οδηγήσει σε μελλοντικές απορρίψεις στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, η υπέρβαση της παραμονής σε πρόγραμμα ESTA μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την έγκριση τυχόν μελλοντικών αιτήσεων θεώρησης των ΗΠΑ.

Παράταση της παραμονής στις ΗΠΑ με επίσκεψη σε κοντινές χώρες

Οι επισκέψεις σε κοντινές χώρες, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό ή ακόμη και η Καραϊβική, χωρίς να πετάξετε πρώτα στην πατρίδα σας, είναι πιθανό να προσμετρηθούν στην περίοδο παραμονής των 90 ημερών. Οι συνοριοφύλακες της CBP γνωρίζουν αυτή την τακτική που χρησιμοποιούν οι ταξιδιώτες για να παρατείνουν τις επισκέψεις τους στις ΗΠΑ και πιθανότατα θα αρνηθούν την είσοδο σε άτομα που χρησιμοποιούν τέτοιες τακτικές. Εάν επιθυμείτε πραγματικά να επισκεφθείτε τον Καναδά, το Μεξικό ή την Καραϊβική και επιθυμείτε να μείνετε 90 ημέρες στις ΗΠΑ, σχεδιάστε το δρομολόγιό σας αναλόγως, ώστε να μην μείνετε πάνω από 90 ημέρες στις ΗΠΑ, καθώς είναι πιθανό να μην υπάρχει μεγάλη επιείκεια με την υπέρβαση της παραμονής σας έστω και κατά μία ημέρα πάνω από τις 90.

Παράγοντες που επηρεάζουν την ισχύ της ESTA

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εγκυρότητα μιας ESTA, οδηγώντας σε πρόωρη λήξη της. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Λήξη διαβατηρίου: Εάν το διαβατήριο που χρησιμοποιήθηκε για την αίτηση ESTA λήξει, η ESTA καθίσταται επίσης άκυρη, ανεξάρτητα από την αρχική διετή περίοδο ισχύος.

Αλλαγές στις συνθήκες: Σημαντικές αλλαγές στις περιστάσεις, όπως η απόκτηση ποινικού μητρώου ή η άρνηση χορήγησης βίζας των ΗΠΑ, μπορούν να καταστήσουν άκυρη μια ESTA. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλουν αίτηση για νέα ESTA ή θεώρηση, ανάλογα με την περίπτωση.

Ανάκληση από τις αρχές των ΗΠΑ: Η CBP των ΗΠΑ διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλέσει μια ESTA ανά πάσα στιγμή εάν ο κάτοχος δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για ταξίδια χωρίς θεώρηση βάσει του VWP.

Ταξίδι με ληγμένη ή άκυρη ESTA

Η απόπειρα ταξιδιού στις ΗΠΑ με ληγμένη ή άκυρη ESTA μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση επιβίβασης από την αεροπορική εταιρεία ή την άρνηση εισόδου από τους υπαλλήλους της CBP στο λιμάνι εισόδου. Είναι ζωτικής σημασίας για τους ταξιδιώτες να ελέγχουν την κατάσταση της ESTA τους πριν προγραμματίσουν ένα ταξίδι και να διασφαλίζουν ότι όλες οι πληροφορίες είναι τρέχουσες και ακριβείς.

Η σημασία της συμμόρφωσης

Η συμμόρφωση με τους όρους της ESTA και του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης είναι απαραίτητη. Η παραβίαση των όρων, όπως η υπέρβαση της παραμονής ή η εργασία χωρίς την κατάλληλη άδεια, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Οι ταξιδιώτες πρέπει να τηρούν τον σκοπό της επίσκεψής τους όπως δηλώνεται στην αίτησή τους για ESTA και να σέβονται το όριο των 90 ημερών ανά είσοδο.

Συμβουλές για τη διαχείριση της ισχύος της ESTA

Ελέγχετε τακτικά την κατάσταση της ESTA: Παρακολουθείτε την ημερομηνία λήξης της ESTA σας και την ισχύ του διαβατηρίου που συνδέεται με αυτήν.

Υποβάλετε εκ των προτέρων αίτηση για νέα ESTA: Εάν η ESTA σας πλησιάζει στη λήξη της ή οι περιστάσεις σας έχουν αλλάξει, υποβάλετε αίτηση για νέα άδεια πολύ πριν από την ημερομηνία του ταξιδιού που σκοπεύετε να πραγματοποιήσετε.

Διατηρείτε ακριβείς πληροφορίες: Επικαιροποιήστε τυχόν σημαντικές αλλαγές στα προσωπικά σας στοιχεία ή στις περιστάσεις σας σε μια νέα αίτηση ESTA.

Προγραμματίστε τα ταξίδια σας ανάλογα: Λάβετε υπόψη σας το όριο των 90 ημερών ανά επίσκεψη και προγραμματίστε τα ταξίδια σας στις ΗΠΑ εντός αυτού του χρονικού πλαισίου.

Ανανέωση της ESTA σας στις ΗΠΑ.

Η ESTA δεν μπορεί να παραταθεί ούτε να ανανεωθεί εντός ή εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η άδεια πρέπει να ληφθεί πριν από την άφιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στα εδάφη τους. Ωστόσο, εάν το διαβατήριό σας ή η ESTA λήξει ενώ βρίσκεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για νέα ESTA για τη διάρκεια της μέγιστης επίσκεψής σας διάρκειας 90 ημερών.