Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Για Πόσο Καιρό Ισχύει η άδεια ESTA;

Επεξεργασμένο: Oct 15, 2022  | Ετικέτες: ESTA, ESTA Duration, How long does ESTA last

Το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα μέσω ESTA επιτρέπει στους πολίτες των 41 χωρών που συμμετέχουν σε αυτό να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για λόγους τουριστικούς, επαγγελματικούς, διέλευσης, ιατρικούς και για σύντομες σπουδές χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση για βίζα. Η ESTA έχει διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τους ταξιδιώτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τη συμπλήρωση του εντύπου της αίτησης χρειάζονται 10-15 λεπτά και οι άδειες χορηγούνται αμέσως με ποσοστό έγκρισης 99%.

Διάρκεια της άδειας ESTA

Μία εγκεκριμένη ESTA χορηγείται για μία περίοδο δύο ετών, ή έως την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου, όποιο συμβεί πρώτο. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι το άτομο μπορεί να παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο έτη. Η ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επισκέψεις έως και 90 ημέρες ανά περίοδο 12 μηνών. Επομένως, αν κάποιος ταξιδιώτης έχει λάβει πρόσφατα την ESTA και παρέμεινε 90 ημέρες και εν συνεχεία επέστρεψε στην πατρίδα του, τότε πιθανόν θα χρειαστεί να περιμένει 12 μήνες πριν να χρησιμοποιήσει και πάλι την ESTA. Ωστόσο, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) δεν έχει θέσει αυστηρές προϋποθέσεις όσον αφορά τη χρονική διάρκεια που θα πρέπει να περιμένει ένα άτομο μεταξύ των επισκέψεων στις ΗΠΑ. Εναλλακτικά ο ταξιδιώτης μπορεί να υποβάλλει αίτηση για βίζα των ΗΠΑ εφόσον επιθυμεί να επισκεφτεί εκ νέου τη χώρα εντός 12 μηνών από την προηγούμενη παραμονή των 90 ημερών. Αν κάποιος ταξιδιώτης αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευση ή άλλες πληροφορίες για τη βίζα για τις ΗΠΑ, θα πρέπει να αναζητήσει νομικές συμβουλές από κάποιον αναγνωρισμένο σε θέματα μετανάστευσης δικηγόρο των ΗΠΑ. Ο συνοριοφύλακας θα καθορίσει εάν έχει παρέλθει ένα «εύλογο χρονικό διάστημα» μεταξύ των διαμονών. Αν ο συνοριοφύλακας υποψιαστεί ότι κάποιος ταξιδιώτης επιχειρεί να ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα γίνεται δεκτός. Παρακαλώ να έχετε υπόψιν σας ότι πρόκειται απλά για κατευθυντήριες οδηγίες καθώς η κρίση για την είσοδο στις ΗΠΑ εναπόκειται στην CBP.

Η καλύτερη στιγμή για να υποβάλετε αίτηση για ESTA

Ανάλογα με το πότε επιθυμεί ο επισκέπτης να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, θα πρέπει να προγραμματίσει στρατηγικά την αίτησή του για ESTA για να εξασφαλίσει ότι θα αξιοποιήσει στο έπακρο το ταξίδι και την άδειά του προτού επισκεφτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μολονότι οι 72 ώρες θεωρούνται η ελάχιστη χρονική διάρκεια πριν από την υποβολή αίτησης για ESTA, θα ήταν συνετό να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα σε περίπτωση που απορριφθεί κάποιος αιτών και θα χρειαστεί να υποβάλλει αίτηση για βίζα για τις ΗΠΑ. Αν σχεδιάζετε να παραμείνετε στις ΗΠΑ για περισσότερο από 90 ημέρες, θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για βίζα. Η υπέρβαση της ESTA ενδεχομένως να οδηγήσει στον αποκλεισμό σας από το πρόγραμμα και πιθανόν σε μελλοντικές απορρίψεις στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, η υπέρβαση μιας άδειας ESTA θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις εγκρίσεις τυχόν μελλοντικών αιτήσεων για βίζα στις ΗΠΑ.

Παράταση της παραμονής στις ΗΠΑ μέσω επίσκεψης γειτονικών χωρών

Οι επισκέψεις των ταξιδιωτών σε κοντινές χώρες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό ή ακόμα και η Καραϊβική, χωρίς πρώτα να επιστρέψουν στη χώρα τους, πιθανότητα θα υπολογίζεται στην περίοδο διαμονής των 90 ημερών. Οι συνοριοφύλακες της CBP είναι ενήμεροι σχετικά με αυτή την τακτική που χρησιμοποιούν οι ταξιδιώτες για να παρατείνουν τις επισκέψεις τους στις ΗΠΑ και πιθανόν θα αρνηθούν την είσοδο στα άτομα που χρησιμοποιούν αυτές τις τακτικές. Εάν επιθυμείτε πραγματικά να επισκεφτείτε τον Καναδά, το Μεξικό ή την Καραϊβική και θέλετε επίσης να μείνετε 90 ημέρες στις ΗΠΑ, προγραμματίστε αναλόγως το δρομολόγιό σας ώστε να μην παραμείνετε περισσότερες από 90 ημέρες στις ΗΠΑ, καθώς δεν θα υπάρξει μεγάλη επιείκεια εάν υπερβείτε τις 90 ημέρες, έστω και κατά μία ημέρα.

Ανανέωση της ESTA στις ΗΠΑ

Η ESTA δεν είναι δυνατόν να επεκταθεί ή να ανανεωθεί ενώ βρίσκεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η άδεια πρέπει να ληφθεί προτού φθάσετε στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τα εδάφη της. Ωστόσο, αν το διαβατήριο ή η ESTA σας λήξουν ενώ βρίσκεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για νέα ESTA κατά τη διάρκεια της κατά το ανώτερο 90 ημερών παραμονής σας.

Αν κατέχετε διαβατήριο από χώρα απαλλαγής από την βίζα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία ή άλλη χώρα της Δυτικής Ευρώπης και επιθυμείτε να αποκτήσετε ESTA για λόγους τουριστικούς, επιχειρηματικούς, ιατρικούς ή διέλευσης, ξεκινήστε την αίτησή σας, διαφορετικά επισκεφτείτε την ενότητα Συχνές Ερωτήσεις για να μάθετε περισσότερα για την ESTA

Κάντε αίτηση για ESTA