Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Τι είναι οι Ερωτήσεις Επιλεξιμότητας για την ESTA;

Επεξεργασμένο: Αύγ 23, 2023  | Ετικέτες: Επιλεξιμότητα ESTA, Ερωτήσεις ESTA, Αίτηση ESTA

Οι εννέα ερωτήσεις επιλεξιμότητας ESTA έχουν ως στόχο να βοηθήσουν την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) να καθορίσει το παραδεκτό ενός αιτούντος στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς η απάντηση του αιτούντος σε πτυχές όπως η προσωπική υγεία, το ποινικό ιστορικό, το ιστορικό ναρκωτικών, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, οι φιλοδοξίες απασχόλησης στις ΗΠΑ, το ιστορικό μετανάστευσης και θεωρήσεων στις ΗΠΑ, καθώς και το ιστορικό ταξιδιών του σε επιλεγμένες χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, δίνει στην CBP σαφή ένδειξη εάν ο αιτών μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια.

Οι ερωτήσεις αυτές παραπέμπουν στον ακόλουθο ιστότοπο: https://cbp.gov/

What are the ESTA Eligibility Questions?
Ποιες είναι οι ερωτήσεις επιλεξιμότητας ESTA;

[1] Ερώτηση για τις συνθήκες υγείας

"Έχετε κάποια σωματική ή ψυχική διαταραχή ή είστε χρήστης ή εθισμένος στα ναρκωτικά ή έχετε επί του παρόντος κάποια από τις ακόλουθες ασθένειες (οι μεταδοτικές ασθένειες καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 361(β) του νόμου περί δημόσιας υγείας): Χολέρα, διφθερίτιδα, λοιμώδης φυματίωση, πανώλη, ευλογιά, κίτρινος πυρετός, ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί, συμπεριλαμβανομένων των Ebola, Lassa, Marburg, Crimean-Congo, σοβαρές οξείες αναπνευστικές ασθένειες ικανές να μεταδοθούν σε άλλα άτομα και πιθανόν να προκαλέσουν θνησιμότητα".

Η πρώτη ερώτηση επιλεξιμότητας ESTA αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του αιτούντος, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών καθώς και τις λοιμώξεις από ασθένειες. Η ερώτηση αναφέρει συγκεκριμένα τους τύπους ασθενειών που πρέπει να γνωστοποιήσει ο αιτών. Ο λόγος για τον οποίο αυτά τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία συγκεντρώνονται σε μία ερώτηση οφείλεται στους συλλογικούς κινδύνους που θεωρούνται ότι μπορούν να προκαλέσουν επιβάρυνση στην υγεία των κατοίκων των ΗΠΑ και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ σε περίπτωση που ένας ταξιδιώτης υποφέρει από σωματικές ή ψυχικές διαταραχές, εθισμό στα ναρκωτικά ή οποιεσδήποτε ασθένειες. Όπως είναι κατανοητό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί να ελέγξει και να ρυθμίσει τις μεταδοτικές ασθένειες μαζί με άλλους κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία. Τέτοιες ερωτήσεις τίθενται συνήθως από τις αρχές μετανάστευσης ή υγείας σε άτομα που επιθυμούν να εισέλθουν σε μια χώρα. Στόχος είναι η προστασία της υγείας και της ασφάλειας του πληθυσμού με τον εντοπισμό και τη διαχείριση των πιθανών κινδύνων για την υγεία. Η ειλικρινής απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η παροχή ψευδών πληροφοριών μπορεί να έχει νομικές επιπτώσεις.

[2] Ποινικό μητρώο

"Έχετε ποτέ συλληφθεί ή καταδικαστεί για έγκλημα που είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή ζημιά σε περιουσία ή σοβαρή βλάβη σε άλλο πρόσωπο ή σε κρατική αρχή;"

Η δεύτερη ερώτηση επιλεξιμότητας ESTA ζητά από τον αιτούντα να αποκαλύψει, απαντώντας "ναι" ή "όχι", σε μη σχετιζόμενο με ναρκωτικά έγκλημα που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία σε πρόσωπο ή σε ιδιοκτησία προσώπου. Προηγουμένως, η ερώτηση αυτή χρησιμοποιούσε τον όρο "ηθική αισχρότητα", ο οποίος προκαλούσε σύγχυση μεταξύ των αιτούντων σχετικά με τον νομικό ορισμό. Ευτυχώς, το DHS άλλαξε την ερώτηση στην τρέχουσα μορφή της παραπάνω και παρόλο που έχει βελτιωθεί η σαφήνεια, ο όρος "σοβαρό" εισάγει την υποκειμενικότητα της ερμηνείας της ερώτησης. Το επίπεδο σοβαρότητας της ζημίας ή της βλάβης ενός προηγούμενου εγκλήματος εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του αιτούντος. Κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση ταξινομεί τη σοβαρότητα των αδικημάτων διαφορετικά σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ταξινομούν τα ποινικά αδικήματα ως κακουργήματα, παραβάσεις (που αποκαλούνται επίσης παραβάσεις) ή πλημμελήματα. Για παράδειγμα, ανάλογα με τη συνολική ζημία, τα πλημμελήματα θεωρούνται συνήθως "μικρότερης" και χαμηλής σοβαρότητας αξιόποινες πράξεις και κυμαίνονται από δραστηριότητες όπως μικροκλοπές, δημόσια μέθη, βανδαλισμός, απερίσκεπτη οδήγηση και κατοχή κάνναβης. Τα κακουργήματα είναι υψηλής σοβαρότητας και κυμαίνονται από εγκλήματα όπως ανθρωποκτονία, φόνος, διάρρηξη, φοροδιαφυγή, εμπρησμός, προδοσία, απάτη κ.λπ. Ωστόσο, ο αιτών θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι κατά τη διενέργεια ελέγχων στους αιτούντες, η ESTA έχει πρόσβαση στα ποινικά και αστυνομικά μητρώα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ας το αναλύσουμε λίγο περισσότερο:

Έχετε ποτέ συλληφθεί ή καταδικαστεί:

Αυτό αφορά τόσο τις συλλήψεις (σύλληψη από τις αρχές επιβολής του νόμου) όσο και τις καταδίκες (καταδίκη από δικαστήριο). Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σύλληψη δεν οδηγεί απαραίτητα σε καταδίκη, καθώς ένα άτομο μπορεί να συλληφθεί και αργότερα να κριθεί αθώο ή να αποσυρθούν οι κατηγορίες.

για ένα έγκλημα:

Αυτό διευκρινίζει ότι οι επακόλουθες λεπτομέρειες αφορούν ποινικά και όχι αστικά αδικήματα.

που είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές υλικές ζημιές:

Αυτό αναφέρεται σε εγκλήματα στα οποία προκλήθηκε σημαντική ζημία στην περιουσία κάποιου. Παραδείγματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εμπρησμό, βανδαλισμό όπου σημειώθηκε καταστροφή μεγάλης κλίμακας ή χρήση εκρηκτικών υλών.

ή σοβαρή βλάβη σε άλλο πρόσωπο:

Αυτό αφορά βίαια εγκλήματα όπου ένα άλλο άτομο υπέστη σοβαρή βλάβη. Παραδείγματα περιλαμβάνουν επίθεση με αποτέλεσμα σοβαρή σωματική βλάβη, απόπειρα δολοφονίας ή άλλα βίαια εγκλήματα που προκάλεσαν σημαντικό τραυματισμό.

ή κυβερνητική αρχή:

Αυτό το μέρος διευρύνει το πεδίο εφαρμογής για να συμπεριλάβει εγκλήματα κατά κυβερνητικών αξιωματούχων ή φορέων. Παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν επίθεση εναντίον αστυνομικού, επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια ή τρομοκρατικές ενέργειες.

[3] Χρήση ναρκωτικών και εγκληματική δραστηριότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά

"Έχετε παραβιάσει ποτέ οποιονδήποτε νόμο που σχετίζεται με την κατοχή, τη χρήση ή τη διανομή παράνομων ναρκωτικών;"

Η τρίτη ερώτηση επιλεξιμότητας ESTA αφορά την εγκληματική δραστηριότητα που σχετίζεται με ναρκωτικά. Σε αντίθεση με άλλες ερωτήσεις του εντύπου ESTA, η ερώτηση αυτή είναι πολύ σαφής και συνοπτική και είναι εύκολο να ερμηνευτεί ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής ή την ιθαγένεια του αιτούντος. Ουσιαστικά, οποιοσδήποτε αιτών ESTA που έχει παραβεί νόμους σχετικά με την επεξεργασία, τη χρήση ή τη διανομή παράνομων ναρκωτικών πρέπει να απαντήσει "ναι" σε αυτή την ερώτηση.

[4] Τρομοκρατία

"Επιδιώκετε να συμμετάσχετε ή έχετε συμμετάσχει ποτέ σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, κατασκοπεία, σαμποτάζ ή γενοκτονία;"

Η τέταρτη ερώτηση επιλεξιμότητας ESTA είναι σαφώς διατυπωμένη και αποσκοπεί στον αποκλεισμό των αιτούντων που έχουν διαπράξει τρομοκρατία, κατασκοπεία, σαμποτάζ ή γενοκτονία. Αυτή η ερώτηση δεν ρωτά για το προηγούμενο ποινικό ιστορικό του αιτούντος σχετικά με αυτές τις δραστηριότητες, αλλά ζητά από τον αιτούντα ESTA να αποκαλύψει εάν επιθυμεί να συμμετάσχει σε τέτοιες δραστηριότητες κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν ο αιτών επιθυμεί πραγματικά να συμμετάσχει σε τέτοιες δραστηριότητες, θα πρέπει να απαντήσει "ναι" σε αυτή την ερώτηση. Σύμφωνα με το Merriam-Webster:

Η τρομοκρατία είναι "η παράνομη χρήση βίας και εκφοβισμού, ιδίως κατά αμάχων, για την επιδίωξη πολιτικών στόχων".

Κατασκοπεία είναι η "πρακτική της κατασκοπείας ή της χρήσης κατασκόπων, συνήθως από κυβερνήσεις για την απόκτηση πολιτικών και στρατιωτικών πληροφοριών".

Σαμποτάζ είναι "η σκόπιμη καταστροφή, βλάβη ή παρεμπόδιση (κάποιου πράγματος), ιδίως για πολιτικό ή στρατιωτικό όφελος".

Γενοκτονία είναι "η εσκεμμένη θανάτωση μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων, ιδίως εκείνων που ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο έθνος ή εθνοτική ομάδα".

[5] Απάτη μετανάστευσης ή βίζας

"Έχετε ποτέ διαπράξει απάτη ή έχετε παραποιήσει τον εαυτό σας ή άλλους για να αποκτήσετε ή να βοηθήσετε άλλους να αποκτήσουν βίζα ή να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες;"

Οι αιτούντες που έχουν διαπράξει απάτη και ψευδείς παραστάσεις κατά την υποβολή αιτήσεων για αμερικανικές θεωρήσεις ή ηλεκτρονικές άδειες θεωρείται ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια, επομένως η CBP έχει διαθέσει μια ερώτηση στο έντυπο επιλεξιμότητας ESTA για να αρνηθεί την άδεια σε τέτοια άτομα. Ανεξάρτητα από το αν το έγκλημα διαπράχθηκε για δικό του όφελος ή για όφελος άλλου, ο αιτών ESTA πρέπει να αποκαλύψει ότι έχει διαπράξει απάτη ή ψευδή δήλωση, ακόμη και αν δεν κατηγορήθηκε ή δεν συνελήφθη.

[6] Μη εξουσιοδοτημένη απασχόληση στις ΗΠΑ

"Αναζητάτε επί του παρόντος εργασία στις Ηνωμένες Πολιτείες ή απασχοληθήκατε προηγουμένως στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς προηγούμενη άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ;"

Οι επισκέπτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Πρόγραμμα Απαλλαγής ή σε άλλες θεωρήσεις που δεν σχετίζονται με την εργασία καταχρώνται τους όρους παραμονής τους για να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η ερώτηση αυτή αποσκοπεί στον αποκλεισμό των αιτούντων ESTA που αναζητούν εργασία στις Ηνωμένες Πολιτείες ή εκείνων που έχουν παραβιάσει στο παρελθόν τους όρους της αμερικανικής βίζας τους. Οι επισκέπτες των ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να αναλάβουν οποιαδήποτε εργασία με θεώρηση Β-1 ή με το πρόγραμμα VWP και πρέπει να λάβουν τη σχετική θεώρηση εργασίας πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε μορφή αμειβόμενης εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ESTA δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που αναζητούν εργασία, ωστόσο, μπορεί πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί για να ταξιδέψουν για μια συνέντευξη για εργασία που είχε προγραμματιστεί πριν από την άφιξη στις Η.Π.Α. Στα σύνορα, οι αιτούντες με εγκεκριμένη ESTA μπορεί να κληθούν να εξηγήσουν ότι ο σκοπός της επίσκεψής τους είναι μια προγραμματισμένη συνέντευξη για εργασία. Επιπλέον, στην κάρτα προσγείωσης στις ΗΠΑ ο επισκέπτης θα πρέπει να αναφέρει ότι ο σκοπός του ταξιδιού του είναι επαγγελματικός.

[7] Ιστορικό απόρριψης θεωρήσεων ή συνόρων

"Σας έχει ποτέ αρνηθεί η χορήγηση βίζας των ΗΠΑ για την οποία είχατε υποβάλει αίτηση με το τρέχον ή το προηγούμενο διαβατήριό σας, ή σας έχει ποτέ αρνηθεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες ή έχετε αποσύρει την αίτησή σας για είσοδο σε λιμάνι εισόδου των ΗΠΑ;"

Ακολουθεί ανάλυση της ερώτησης ανά ενότητα:

Έχει ποτέ απορριφθεί θεώρηση των ΗΠΑ για την οποία υποβάλατε αίτηση με το τρέχον ή προηγούμενο διαβατήριό σας:

Αυτό το τμήμα της ερώτησης ρωτά αν το άτομο έχει αντιμετωπίσει ποτέ απόρριψη όταν υπέβαλε αίτηση για βίζα των ΗΠΑ. Η αναφορά του "τρέχοντος ή προηγούμενου διαβατηρίου" διασφαλίζει ότι θα αναφερθούν όλες οι προηγούμενες απορρίψεις θεωρήσεων, ακόμη και αν έγιναν με διαφορετικό διαβατήριο.

ή έχει ποτέ απορριφθεί η εισδοχή σας στις Ηνωμένες Πολιτείες:

Αυτό αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο μπορεί να έχει φτάσει σε λιμάνι εισόδου των ΗΠΑ (όπως αεροδρόμιο ή χερσαία σύνορα) και να του αρνήθηκαν την είσοδο οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί για διάφορους λόγους, όπως ασυμφωνίες στα χαρτιά, υποψίες για πρόθεση παράτασης της παραμονής ή άλλες ανησυχίες.

ή αποσύρατε την αίτησή σας για εισδοχή σε λιμάνι εισόδου των ΗΠΑ;

Ορισμένες φορές, όταν τα άτομα αντιμετωπίζουν ερωτήσεις ή προκλήσεις κατά την άφιξή τους σε λιμένα εισόδου των ΗΠΑ, μπορεί να επιλέξουν να "αποσύρουν" την αίτησή τους για εισδοχή. Αυτό σημαίνει ότι αποφασίζουν οικειοθελώς να μην προχωρήσουν με τη διαδικασία εισόδου και να επιστρέψουν στο σημείο προέλευσής τους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδιαφέρεται να γνωρίζει αν αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν, διότι θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες ή να οδηγήσει σε περαιτέρω ερωτήματα. Ο σκοπός αυτής της ερώτησης είναι να αποκτήσει μια σαφή εικόνα για τυχόν δυσκολίες ή προβλήματα που μπορεί να είχε το άτομο στο παρελθόν με τις αμερικανικές θεωρήσεις ή τις διαδικασίες εισόδου. Προηγούμενες αρνήσεις, απορρίψεις ή ανακλήσεις μπορεί να έχουν σημασία για τον προσδιορισμό της επιλεξιμότητας και της αξιοπιστίας της τρέχουσας αίτησης ή του αιτήματος ενός ατόμου.

[8] Προηγούμενη παράταση παραμονής στις ΗΠΑ.

"Έχετε μείνει ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες περισσότερο από την περίοδο εισδοχής που σας έχει χορηγηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ;"

Όταν ένα άτομο εισέρχεται στις ΗΠΑ, είτε με βίζα, είτε στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, είτε με άλλο καθεστώς μετανάστευσης, του δίνεται μια συγκεκριμένη διάρκεια για την οποία επιτρέπεται να παραμείνει στη χώρα. Η διάρκεια αυτή είναι γνωστή ως "περίοδος εισδοχής" ή μερικές φορές αναφέρεται ως "διάρκεια του καθεστώτος". Η περίοδος αυτή δεν ταυτίζεται πάντοτε με την ισχύ της θεώρησης εισόδου. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να έχει 10ετή τουριστική βίζα, αλλά συνήθως επιτρέπεται να παραμείνει μόνο για έξι μήνες (ή άλλη καθορισμένη περίοδο) σε κάθε επίσκεψη. Η υπέρβαση της διάρκειας μιας θεώρησης απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης ή μιας θεώρησης κατά την παραμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες και η παραβίαση των όρων μιας θεώρησης θεωρούνται κατάφωρες παραβιάσεις. Έτσι, τα άτομα που έχουν υπερβεί την ισχύ μιας προηγούμενης αμερικανικής θεώρησης ή ESTA μπορούν να αναμένουν ότι θα έχουν πρόβλημα στην απόκτηση επόμενων θεωρήσεων ή ηλεκτρονικών ταξιδιωτικών αδειών για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμα και μια ημέρα υπέρβασης του προβλεπόμενου επιτρεπόμενου χρόνου παραμονής σε θεώρηση ή ESTA θα έχει συνέπειες για τις μελλοντικές προοπτικές εισδοχής ενός αιτούντος ESTA.

[9] Ταξίδια σε κράτη-χορηγούς της τρομοκρατίας ή περιοχές συγκρούσεων

"Ταξιδέψατε ή ήσασταν παρών στην Κούβα, το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία ή την Υεμένη από την 1η Μαρτίου 2011 και μετά;"

Το 2016, πρόσθετοι κανόνες λόγω αυξημένης ασφάλειας και απειλών από την τρομοκρατία. Η ένατη ερώτηση επιλεξιμότητας ESTA συμπεριλήφθηκε στο έντυπο ESTA για να αποκλείσει τα άτομα που έχουν ταξιδέψει στο Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν, το Σουδάν, τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα, τη Σομαλία ή την Υεμένη από το 2011 και μετά. Οι χώρες αυτές θεωρούνται από την DHS ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια και, ως εκ τούτου, οι αιτούντες ESTA που έχουν ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες από το 2011 θα πρέπει να γνωστοποιήσουν το γεγονός στην αίτησή τους για ESTA. Στις αρχές του 2021, η Κούβα προστέθηκε στον κατάλογο των Κρατικών Χορηγών Τρομοκρατίας (State Sponsor of Terrorism - SST) και, ως εκ τούτου, εμφανίζεται σε αυτή την ερώτηση.

Συμπέρασμα

Η απάντηση "Ναι" σε αυτές τις ερωτήσεις επιλεξιμότητας θα έχει πιθανότατα ως αποτέλεσμα την απόρριψη της αίτησης ESTA. Συνεπώς, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τις ερωτήσεις, διαβάζοντάς τες προσεκτικά πριν απαντήσετε. Σε περίπτωση που απαντήσετε "Ναι", το σύστημα θα σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε την απάντησή σας πριν προχωρήσετε. Η παραπλάνηση ή η σκόπιμη παροχή ψευδών πληροφοριών στις ερωτήσεις επιλεξιμότητας ή σε οποιοδήποτε μέρος του εντύπου σας, θα έχει πιθανότατα ως αποτέλεσμα την απόρριψη της αίτησής σας για ESTA.

Εάν είστε κάτοχος διαβατηρίου από χώρα που πληροί τις προϋποθέσεις απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και επιθυμείτε να αποκτήσετε ESTA για τουριστικούς, επαγγελματικούς, ιατρικούς ή διαμετακομιστικούς σκοπούς, ξεκινήστε την αίτησή σας, διαφορετικά, επισκεφθείτε τις Συχνές Ερωτήσεις για να μάθετε περισσότερα για την ESTA.

Υποβολή αίτησης για ESTA