Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Γνωστά άτομα στα οποία έχει αρνηθεί η χορήγηση βίζας των ΗΠΑ, ESTA ή η είσοδος στις ΗΠΑ.

Επεξεργασμένο: Ιαν 21, 2024  | Ετικέτες: ESTA Denied, απόρριψη για βίζα ΗΠΑ

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι υποβάλλουν αίτηση για θεώρηση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υποβολή αίτησης για βίζα στις ΗΠΑ μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία και ένα μικρό λάθος μπορεί να σημαίνει ότι η βίζα σας θα καθυστερήσει ή ακόμη και θα απορριφθεί. Είναι σημαντικό να φροντίζετε να ενημερώνεστε καλά για τυχόν αλλαγές στους κανόνες σχετικά με τις αιτήσεις για βίζα και ESTA στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, να βεβαιώνεστε ότι υποβάλλετε αίτηση για τη σωστή κατηγορία βίζας. Παρόλο που οι περισσότερες αιτήσεις για βίζα και απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ γίνονται δεκτές, υπάρχουν πολυάριθμοι λόγοι στο αμερικανικό δίκαιο για τους οποίους μπορεί να μην εγκριθεί μια αίτηση, όπως διαπίστωσαν με κόστος ορισμένοι πολύ γνωστοί ταξιδιώτες.

[1] Daniel Radcliffe

Το 2014, ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, ο πρωταγωνιστής των ταινιών Χάρι Πότερ και των θεατρικών παραγωγών στο Γουέστ Εντ και στο Μπρόντγουεϊ, δεν είχε τη δυνατότητα να εισέλθει εκ νέου στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από ένα ταξίδι στον Καναδά για την πρεμιέρα της ταινίας του What If?

Ο Βρετανός ηθοποιός εγκλωβίστηκε στο Τορόντο λόγω κάποιας σύγχυσης σχετικά με το καθεστώς της βίζας του. Κατείχε βίζα P-2, που προορίζεται για ξένους καλλιτέχνες και ηθοποιούς, και βρισκόταν στη διαδικασία υποβολής αίτησης για βίζα O-1, που χορηγείται σε άτομα με εξαιρετικές ικανότητες στους τομείς της επιστήμης, της τέχνης, του αθλητισμού ή της ψυχαγωγίας.

Ενώ η θεώρηση Ρ-2 παραμένει σε ισχύ μόνο για το διάστημα που ο κάτοχος εργάζεται σε ένα συγκεκριμένο έργο και δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα έτος, η θεώρηση Ο-2 επιτρέπει στον κάτοχο να παραμείνει στις ΗΠΑ έως και τρία έτη. Ενώ η αίτηση του Ντάνιελ Ράντκλιφ για θεώρηση Ο-2 ήταν επιτυχής, θα έπρεπε να την είχε σφραγίσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τορόντο πριν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

[2] Nigella Lawson

Στη διάσημη τηλεοπτική σεφ και συγγραφέα μαγειρικής απαγορεύτηκε η επιβίβαση στην πτήση της από το Χίθροου προς το Λος Άντζελες το 2014. Είχε προγραμματιστεί να γυρίσει μια σειρά του The Taste, του τηλεοπτικού της διαγωνισμού μαγειρικής. Η απαγόρευση ακολούθησε την παραδοχή της στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης για απάτη των πρώην βοηθών της, όταν παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση κοκαΐνης και κάνναβης κατά τη διάρκεια της διάλυσης του γάμου της με τον πλούσιο συλλέκτη έργων τέχνης Charles Saatchi.

Η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών δεν προκαλεί πλέον αυτόματη απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, αλλά το έντυπο ESTA απαιτεί από τον αιτούντα να απαντήσει σε μια ερώτηση σχετικά με το αν έχει λάβει ποτέ παράνομα ναρκωτικά στο παρελθόν και για αυτούς τους λόγους η Nigella δεν έλαβε άδεια εισόδου στις ΗΠΑ. Ωστόσο, είχε επισκεφθεί στο παρελθόν τις Ηνωμένες Πολιτείες μία φορά από τότε και είχε επίσης συζητήσει την υπόθεση κατά την προώθηση της νέας τηλεοπτικής σειράς.

Οι δικηγόροι της ζήτησαν μια "απαλλαγή από το απαραδέκτως παραδεκτό" και οι αμερικανικές μεταναστευτικές αρχές την κάλεσαν να υποβάλει εκ νέου αίτηση για βίζα λίγο αργότερα- της επετράπη να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να ξεκινήσει τα γυρίσματα το φθινόπωρο του ίδιου έτους.

[3] Ντιέγκο Μαραντόνα

Παρόλο που εκατομμύρια άνθρωποι τον θυμούνται ως έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, οι αμερικανικές μεταναστευτικές αρχές δεν δίστασαν να ανακαλέσουν τη βίζα του Ντιέγκο Μαραντόνα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, αφού το τεστ κοκαΐνης που έκανε ήταν θετικό σε χρήση κοκαΐνης. Το 2018, του επιβλήθηκε ακόμη μία απαγόρευση- αυτή τη φορά, όμως, του αρνήθηκαν την είσοδο επειδή είχε προσβάλει τον Ντόναλντ Τραμπ σε νοτιοαφρικανική τηλεοπτική εκπομπή. Όταν ρωτήθηκε για τη γνώμη του για τον Τραμπ, αναφέρθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ως chirolita, μια αργεντίνικη προσβολή που υπονοεί ότι κάποιος είναι μαριονέτα. Αργότερα ο Μαραντόνα διέψευσε ότι βρισκόταν στη διαδικασία υποβολής αίτησης για βίζα στις ΗΠΑ, αλλά λέγεται ότι έπρεπε να ταξιδέψει στο Μαϊάμι για μια δικαστική υπόθεση σχετικά με την πρώην σύζυγό του.

[4] Amir Khan

Ο πυγμάχος παγκόσμιων βαρών έχει ιστορικό άρνησης εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε ένα περιβόητο περιστατικό το 2015 στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, νευρικοί Αμερικανοί αξιωματούχοι σταμάτησαν τον Amir από το να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για το Λας Βέγκας, όπου σχεδίαζε να παρακολουθήσει έναν αγώνα μεταξύ του Floyd Mayweather και του Marcos Maidana. Τότε δεν δόθηκε κανένας λόγος, στον Αμίρ είπαν απλώς ότι η βίζα του απορρίφθηκε. Αργότερα προέκυψε ότι η άρνηση οφειλόταν σε περίπτωση λανθασμένης ταυτότητας.

Ευτυχώς, ο πυγμάχος από το Μπόλτον έχει φίλους σε υψηλές θέσεις: Ο Amir Khan κατάφερε να τηλεφωνήσει στον τότε Βρετανό πρωθυπουργό, David Cameron, για να πει μια κουβέντα για εκείνον. Το πρόβλημα διευθετήθηκε γρήγορα από δικηγόρους στο Λος Άντζελες και στο Λονδίνο και ο Amir Khan πήρε άδεια να ταξιδέψει. Μόλις έφτασε στις ΗΠΑ, συνάντησε τη Χίλαρι Κλίντον και μέχρι σήμερα δεν είχε άλλες δυσκολίες με τη βίζα.

[5] Cat Stevens (Yusuf Islam)

Ο Cat Stevens, γνωστός πλέον ως Yusuf Islam μετά τη μεταστροφή του στο Ισλάμ, δεν του επετράπη η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο του 2004. Κατά την προσγείωσή του στην Ουάσινγκτον, συνελήφθη και αργότερα απελάθηκε πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αμερικανικές αρχές επικαλέστηκαν λόγους εθνικής ασφάλειας ως αιτία της απέλασής του, δηλώνοντας ότι το όνομά του βρισκόταν σε κυβερνητικό κατάλογο απαγόρευσης πτήσεων, ένα μέτρο που αποσκοπεί στην αποτροπή της εισόδου όσων μπορεί να αποτελούν απειλή για τη χώρα.

Η κατάσταση ήταν αμφιλεγόμενη και είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα εκείνη την εποχή. Ο ίδιος ο Γιουσούφ Ισλάμ εξεπλάγη από την ενέργεια, δηλώνοντας ότι είχε επισκεφθεί συχνά τις ΗΠΑ στο παρελθόν χωρίς κανένα πρόβλημα. Αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην τρομοκρατία ή δραστηριότητες που θα τον καθιστούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι ακριβείς λόγοι για την τοποθέτησή του στη λίστα απαγόρευσης πτήσεων δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ πλήρως, αλλά διατυπώθηκε η άποψη ότι οι αμερικανικές αρχές ανησυχούσαν για υποτιθέμενες σχέσεις μεταξύ του Yusuf Islam και πιθανών δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων για τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Γιουσούφ Ισλάμ αρνήθηκε σθεναρά τους ισχυρισμούς αυτούς και εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι φιλανθρωπικές του δραστηριότητες θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ως υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Το περιστατικό οδήγησε σε διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ο Yusuf Islam είναι Βρετανός πολίτης. Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση φάνηκε να επιλύεται, καθώς του επετράπη τελικά να εισέλθει και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκτοτε έχει ταξιδέψει στις ΗΠΑ για διάφορες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και ομιλίες.

[6] Lily Allen

Η Βρετανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Λίλι Άλεν δεν έλαβε βίζα για τις ΗΠΑ το 2007. Η άρνηση αποδόθηκε γενικά στο γεγονός ότι είχε συλληφθεί νωρίτερα εκείνο το έτος για μια διαμάχη με έναν φωτογράφο στο Λονδίνο. Παρόλο που δεν της απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για το περιστατικό, η σύλληψη ήταν πιθανότατα ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση των αμερικανικών αρχών να ανακαλέσουν την υπάρχουσα τότε βίζα εργασίας της. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αιτήσεις θεώρησης και οι ανανεώσεις μπορούν να επηρεαστούν από συλλήψεις ή ποινικό μητρώο, ακόμη και αν τα γεγονότα αυτά συνέβησαν σε άλλες χώρες.

Η άρνηση χορήγησης βίζας οδήγησε στην ακύρωση ορισμένων προγραμματισμένων δραστηριοτήτων της Lily Allen στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων εμφανίσεων και παραστάσεων. Η κατάσταση έλαβε μεγάλη δημοσιότητα εκείνη την εποχή, εφιστώντας την προσοχή στην πολυπλοκότητα των πολιτικών θεωρήσεων των ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά τους καλλιτέχνες και τους καλλιτέχνες του θεάματος.

Η κατάσταση της Lily Allen φαίνεται ότι επιλύθηκε τα επόμενα χρόνια, καθώς έκτοτε μπορεί να ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες για διάφορες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων περιοδειών και εμφανίσεων. Ωστόσο, η περίπτωσή της χρησιμεύει ως παράδειγμα για το πώς νομικά ζητήματα -ακόμη και εκείνα που μπορεί να φαίνονται ήσσονος σημασίας ή δεν ακολουθούνται από επίσημες κατηγορίες- μπορούν να επηρεάσουν τη δυνατότητα κάποιου να ταξιδεύει διεθνώς.

[7] Amy Winehouse

Η Amy Winehouse, η εκλιπούσα Βρετανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός, δεν έλαβε αμερικανική βίζα το 2008, γεγονός που την εμπόδισε να παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων Grammy εκείνης της χρονιάς στο Λος Άντζελες. Ο λόγος για την άρνηση χορήγησης βίζας αναφέρθηκε ευρέως ότι συνδεόταν με τα νομικά της προβλήματα εκείνη την εποχή, τα οποία περιλάμβαναν ζητήματα που σχετίζονταν με ναρκωτικά και μια εκκρεμούσα έρευνα σχετικά με ένα βίντεο που φέρεται να την έδειχνε να κάνει χρήση παράνομων ναρκωτικών. Οι αμερικανικές αρχές λαμβάνουν γενικά υπόψη το ποινικό μητρώο ή τις τρέχουσες νομικές υποθέσεις ενός ατόμου κατά την εξέταση των αιτήσεων για βίζα, και αυτό πιθανότατα επηρέασε την απόφαση να απορριφθεί η αίτηση της Winehouse.

Παρά το πλήγμα αυτό, η Amy Winehouse κατάφερε να συμμετάσχει στην τελετή απονομής των βραβείων Grammy μέσω ζωντανής δορυφορικής μετάδοσης από το Λονδίνο. Η τραγουδίστρια κατέληξε να κερδίσει πέντε βραβεία εκείνο το βράδυ, μεταξύ των οποίων τα βραβεία "Record of the Year", "Song of the Year" και "Best New Artist", κάνοντας την απουσία της από την τελετή εξαιτίας των θεμάτων βίζας ακόμη πιο αξιοσημείωτη.

[8] Amir Benayoun

Ο δημοφιλής Ισραηλινός τραγουδιστής δεν έλαβε βίζα το 2018, με την αιτιολογία ότι είχε ερμηνεύσει ένα τραγούδι επικριτικό για τον πρόεδρο Ομπάμα. Ο Amir ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ αρνήθηκε να ανανεώσει τη βίζα του. Ο λόγος που έδωσαν ήταν ότι ο Μπεναγιούντ σχεδίαζε να παραμείνει χωρίς άδεια αντί να επιστρέψει στο Ισραήλ μετά τη συναυλία.

Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο πραγματικός λόγος πίσω από την άρνηση χορήγησης βίζας ήταν ότι οι αξιωματούχοι είχαν μνησικακία επειδή ο Αμίρ είχε γράψει ένα τραγούδι για ένα "κακό" κατοικίδιο κοράκι που ονομάζεται Ομπάμα. Σε δύο άλλους Ισραηλινούς τραγουδιστές που επρόκειτο να εμφανιστούν στη Νέα Υόρκη χορηγήθηκε βίζα χωρίς κανένα πρόβλημα. Ευτυχώς για τον τραγουδιστή, η απόφαση ανατράπηκε αργότερα και μπόρεσε να ερμηνεύσει το τραγούδι του "The Last One" στην τελετή μνήμης όπως είχε προγραμματιστεί.

Συμπέρασμα

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων θεώρησης είναι γενικά εμπιστευτικές και οι λεπτομέρειες συνήθως δεν αποκαλύπτονται από την κυβέρνηση. Ωστόσο, ορισμένα άτομα και διασημότητες έχουν μιλήσει δημοσίως για την άρνηση χορήγησης βίζας στις ΗΠΑ ή έχουν αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης. Οι λόγοι για την άρνηση χορήγησης βίζας μπορεί να ποικίλλουν, από νομικά ζητήματα έως πολιτικές θέσεις ή ακόμη και διπλωματικές εντάσεις μεταξύ χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταστάσεις με τις θεωρήσεις μπορούν να αλλάξουν και άτομα στα οποία κάποτε είχε απαγορευτεί η είσοδος μπορεί αργότερα να τους επιτραπεί η είσοδος υπό διαφορετικές συνθήκες ή μετά την εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων.