Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Ιστορικό ESTA

Επεξεργασμένο: Ιαν 21, 2024  | Ετικέτες: ESTA

ESTA History

Γιατί δημιουργήθηκε το ESTA;

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA ) είναι ένα σύστημα που έχει ως στόχο την αυτοματοποίηση και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας ασφάλειας και ελέγχου των συνόρων για τους επιλέξιμους ταξιδιώτες που φθάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ESTA έλαβε εντολή να εφαρμόσει τις συστάσεις που διατυπώθηκαν από την πράξη της Επιτροπής της 11ης Σεπτεμβρίου του έτους 2007, ώστε οι ταξιδιώτες από χώρες χαμηλού κινδύνου να γίνονται δεκτοί στην Αμερική με λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις από ό,τι οι ταξιδιώτες άλλων χωρών υψηλότερου κινδύνου. Ένας ταξιδιώτης που θεωρείται επικίνδυνος για την Τελωνειακή και Συνοριακή Προστασία των ΗΠΑ (CBP ) είναι αυτός που είναι πιθανό να παραβιάσει τους μεταναστευτικούς νόμους ή/και να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η έγκριση μέσω αυτού του προγράμματος θεωρήσεων δεν σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες γίνονται αυτόματα δεκτοί στην Αμερική, καθώς το παραδεκτό καθορίζεται από την CBP.

Πώς σχετίζεται το ESTA με το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (VWP);

Το ESTA είναι απλώς μια επέκταση του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (VWP) που υπάρχει από το 1986. Η κύρια διαφορά είναι ότι το ESTA περιλαμβάνει μια πρόσθετη απαίτηση οι επισκέπτες να λαμβάνουν προέγκριση πριν από την αναχώρηση για τις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι επιβάτες μπορούν να επαναχρησιμοποιούν τις ίδιες άδειες για δύο χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής τους. Το VWP ξεκίνησε όταν το Κογκρέσο δημιούργησε μια νομοθεσία το 1986 για να διευκολύνει τις βραχυπρόθεσμες επαγγελματικές επισκέψεις και τον τουρισμό στην Αμερική. Αυτό επέτρεψε στο υπουργείο Εξωτερικών να επικεντρωθεί σε άλλα καθήκοντα όπως οι προξενικές δραστηριότητες και να αντιμετωπίσει απαιτήσεις υψηλότερου κινδύνου ανάλογα με την παγκόσμια δυναμική της μετανάστευσης και των εξωτερικών σχέσεων (Siskin, 2014).

Μέχρι το έτος 1991, πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενώ η πρώτη ασιατική χώρα(Μπρουνέι) έγινε μέλος το 1993. Η εισαγωγή του προγράμματος διευκόλυνε την είσοδο των επισκεπτών στην Αμερική, καθώς είχαν εκ των προτέρων ελεγχθεί- αλλά, οι απαιτήσεις άλλαξαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου οι απαιτήσεις εισόδου αυστηροποιήθηκαν και περιλάμβαναν την παροχή μηχανικά αναγνώσιμων και βιομετρικών διαβατηρίων. Οι αεροπορικές εταιρείες από το 2010 αναγκάστηκαν να απαιτούν την ESTA κατά τον έλεγχο εισιτηρίων μέσω προστίμων ως μέρος των τρεχόντων μέτρων ασφαλείας. Την ίδια χρονιά, πέρασαν ορισμένοι κανονισμοί που απαιτούσαν την ανάκληση ορισμένων κατόχων με βάση το καθεστώς διπλής υπηκοότητας από ορισμένες χώρες, με αμφιλεγόμενες αντιδράσεις από τις επηρεαζόμενες χώρες.

Ποιες είναι οι λειτουργίες της διαδικασίας έγκρισης ESTA;

Σύμφωνα με τον Koslowski (2016), το VWP λειτουργεί με αυτόματη προέγκριση των επιτυχόντων αιτούντων βάσει ενός ευρέος φάσματος ερωτήσεων. Εκτός από τις πληροφορίες των αιτούντων, οι χώρες τους πρέπει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής και η πιστοποίησή τους βασίζεται σε διάφορες εκτιμήσεις. Πρώτον, οι επιλέξιμες χώρες πρέπει να έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό των πολιτών τους που δεν προκαλούν ανησυχίες για την ασφάλεια της Αμερικής. Για παράδειγμα, οι χώρες των οποίων οι πολίτες έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις και άλλες μορφές παραβίασης της ασφάλειας αποκλείονται από το πρόγραμμα VWP, δεδομένου ότι τα άτομα αυτά αποτελούν εθνική απειλή- και, είναι ο ρόλος της αμερικανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την εισδοχή τέτοιων ατόμων.

Οι χώρες θα πρέπει επίσης να έχουν χαμηλά επίπεδα κινδύνου στο αντίστοιχο εσωτερικό τους περιβάλλον. Αυτό έχει ως στόχο να αποτρέψει τους πολίτες μη αμερικανικών χωρών από το να ριζοσπαστικοποιηθούν και να εισέλθουν στην Αμερική μέσω της ESTA για να εκτελέσουν κακόβουλες δραστηριότητες. Εκτός από τις απαιτήσεις ασφαλείας, οι χώρες πρέπει να έχουν καλούς διπλωματικούς δεσμούς, να έχουν οικονομική αξία και να παρέχουν στρατηγικά οφέλη για την Αμερική. Λόγω της αυστηρής διαδικασίας επιλογής, μόνο 41 χώρες συμμετέχουν επί του παρόντος στο ESTA VWP. Οι διπλοί πολίτες επηρεάζονται επίσης με βάση τις τρέχουσες ή προηγούμενες υπηκοότητες. Για παράδειγμα, οι διπλοί πολίτες του Ιράκ, του Ιράν, της Συρίας και του Σουδάν είδαν τις ESTA τους να ακυρώνονται τον Ιανουάριο του 2016 ως οδηγία του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας. Ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του VWP εάν αποκαλύψουν λεπτομέρειες για πρόσθετες υπηκοότητες.

Ποια δικαιώματα έχουν οι αιτούντες ESTA κατά την υποβολή της αίτησης;

Παρά τις αυστηρές απαιτήσεις και την ελευθερία καθορισμού του παραδεκτού από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ, οι αιτούντες έχουν διάφορα δικαιώματα που πρέπει να τους παρέχονται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής της αίτησης. Είτε είναι επιτυχείς είτε όχι, οι αιτούντες έχουν δικαίωμα δίκαιης εξέτασης χωρίς τάσεις διάκρισης με βάση τη χώρα καταγωγής, τα δημογραφικά και άλλα ατομικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τους Reilly & Tekleselassie (2017), η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να παρέχει εγκαίρως την πρόοδο της διαδικασίας έγκρισης χωρίς να αποκρύπτει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το σκεπτικό της ύπαρξης μιας ιστοσελίδας παρακολούθησης, όπου οι αιτούντες μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία υποβολής αίτησης μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση για το παραδεκτό.

Οι αιτούντες που είναι επιλέξιμοι όσον αφορά την ηλικία, τη χώρα καταγωγής και τα δικαιολογητικά έχουν επίσης το δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι αιτήσεις τους ακυρώθηκαν. Έχουν το δικαίωμα να έχουν συγκεκριμένους λόγους για την απόρριψή τους είτε με βάση τον λόγο της αίτησης, είτε με βάση τις προθέσεις, είτε με βάση κυβερνητικές εκτιμήσεις, ώστε να μπορούν να εκτελέσουν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα. Με άλλα λόγια, κάθε αιτών έχει ορισμένα βασικά δικαιώματα που πρέπει να παρέχονται από την κυβέρνηση, διαφορετικά θα παραβιάζει τις διεθνείς επικυρώσεις που καθοδηγούν τη δημιουργία του προγράμματος θεωρήσεων, καθώς και τις επακόλουθες σχέσεις με τις εμπλεκόμενες χώρες.

Παρέχει η ESTA τα ίδια νομικά δικαιώματα με τη θεώρηση;

Η ESTA δεν είναι θεώρηση, διότι δεν πληροί όλες τις νομικές απαιτήσεις σε σχέση με εκείνες της θεώρησης. Οι ταξιδιώτες με έγκυρη θεώρηση μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ με βάση τον σκοπό του ταξιδιού τους και δεν χρειάζονται ESTA. Η διαφορά είναι ότι η άδεια ταξιδιού βάσει της ESTA δεν συνιστά θεώρηση, επομένως οι νομικές απαιτήσεις είναι λιγότερες και τα άτομα με έγκυρη θεώρηση δεν υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση βάσει της ESTA. Αυτές οι διαφορές είναι που έχουν κάνει τους αερομεταφορείς να υπογράψουν το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, διαφορετικά θα τους επιβληθεί πρόστιμο για μη συμμόρφωση.

Τέτοιες απαιτήσεις υπάρχουν λόγω των θεμελιωδών δομών που οδήγησαν στην εισαγωγή του ESTA. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχε η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ το 2017, το πρόγραμμα θεώρησης ισχύει μόνο για μέγιστη παραμονή 90 ημερών στην Αμερική και τις γειτονικές της χώρες. Αυτός ο χρόνος εισδοχής δεν μπορεί να παραταθεί, καθώς η θεώρηση είναι απλώς μια άδεια για μια σύντομη επίσκεψη είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε για λόγους αναψυχής, είτε για οποιονδήποτε άλλο έγκυρο λόγο, όπως προβλέπεται. Επομένως, απαιτείται αίτηση για θεώρηση σε περίπτωση που ο ταξιδιώτης θέλει να παρατείνει τη διαμονή του χωρίς να προκαλέσει επεισόδιο με τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τη μετανάστευση.

Γιατί οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης χρεώνονται τέλος για μια ESTA;

Από τον Σεπτέμβριο του 2010, η πράξη προώθησης εισήγαγε χρέωση για όλους τους αιτούντες, αν και ορισμένα κράτη μέλη διαμαρτυρήθηκαν ότι ήταν κακόβουλη και θα μπορούσε να προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα στην κυκλοφορία των ανθρώπων. Ανεξάρτητα από αυτό, το αρχικό τέλος των 14 δολαρίων έχει χωριστεί σε δύο τμήματα που ταξινομούνται ως χρέωση εξουσιοδότησης (10 δολάρια) και χρέωση επεξεργασίας (4 δολάρια). Για τη χρέωση επεξεργασίας, οι αιτούντες υποτίθεται ότι πρέπει να καταβάλλουν ένα τέλος για τη διεκπεραίωση των αιτήσεών τους μόλις κατατεθεί η αίτηση. Από την άλλη πλευρά, απαιτείται χρέωση εξουσιοδότησης μόλις η αίτηση περάσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος. Εάν ένας αιτών δεν εξουσιοδοτηθεί, επιβάλλεται μια ελάχιστη χρέωση ως τέλος επεξεργασίας.

Το 2022, το τέλος ESTA αυξήθηκε σε 21 δολάρια, όπου το τέλος επεξεργασίας παραμένει το ίδιο (4 δολάρια) λειτουργικό ή τέλος επεξεργασίας.

Πώς έχει αλλάξει το σύστημα ESTA με την πάροδο των ετών;

Μια νέα βελτιωμένη εφαρμογή ESTA παρουσιάστηκε το 2014 και το 2016 τέθηκαν σε εφαρμογή πρόσθετοι περιορισμοί για τον περιορισμό των ταξιδιωτών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου λόγω προηγούμενων ταξιδιών στο Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία ή την Υεμένη.

Το 2019, οι αιτούντες υποχρεώθηκαν να παρέχουν πληροφορίες για την απασχόληση και τους ζητείται να παρέχουν πληροφορίες για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν και το τελευταίο είναι προαιρετικό. Συνεπώς, όλοι οι αιτούντες ESTA πρέπει να γνωρίζουν τις νέες απαιτήσεις. Λόγω της αυξημένης ασφάλειας, υπάρχουν πρόσθετες ερωτήσεις στο έντυπο ESTA σχετικά με άλλα ονόματα, υπηκοότητες, στοιχεία επικοινωνίας, απασχόληση κ.λπ. Μια άλλη αξιοσημείωτη ενημέρωση είναι ότι η ESTA επιτρέπει τις ηλεκτρονικές πληρωμές με μέγιστο αριθμό 50 αιτήσεων για μία συναλλαγή. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επικαιροποίησης όλων των πληροφοριών εκτός από τον αριθμό διαβατηρίου και τη χώρα έκδοσής του.

Το 2019 και το 2021, η Πολωνία και η Κροατία, αντίστοιχα, προστέθηκαν στο πρόγραμμα VWP.

Το 2022 προστέθηκαν βελτιώσεις για την επαλήθευση των δεδομένων των αιτήσεων. Η υποχρεωτική φόρτωση φωτογραφίας διαβατηρίου έγινε απαίτηση σε κάθε αίτηση ESTA. Η CBP κυκλοφόρησε επίσης μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, το CBP One™, η οποία έχει ως στόχο να αποτελέσει τη λύση για κινητά τηλέφωνα για τους αιτούντες ESTA. Το 2022, η Κούβα προστέθηκε επίσης στον κατάλογο της κρατικά υποστηριζόμενης τρομοκρατίας (State-Sponsored Terrorism - SST) και οι ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί τη χώρα θα μπορούσαν να αναμένουν πρόσθετο έλεγχο ή περιορισμούς στη χρήση του VWP.

Το 2023, το Ισραήλ έγινε δεκτό ως η 41η χώρα στο VWP.

Αναμένεται ότι κάποια στιγμή το 2024 ή το 2025 θα προστεθεί στη συνέχεια στο VWP η Ρουμανία ή η Βουλγαρία.

Χώρες που συμμετέχουν επί του παρόντος στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης

Χώρα Έτος Εισαγωγή στο VWP
Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία 1988
Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Σουηδία, Ελβετία, Δυτική Γερμανία (αργότερα Γερμανία το 1990) 1989
Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Άγιος Μαρίνος, Ισπανία 1991
Μπρουνέι 1993
Ιρλανδία 1995
Αυστραλία 1996
Σλοβενία 1997
Πορτογαλία, Σιγκαπούρη 1999
Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Σλοβακία, Νότια Κορέα 2008
Ελλάδα 2010
Ταϊβάν 2012
Χιλή 2014
Πολωνία 2019
Κροατία 2021
Ισραήλ 2023

Συμπέρασμα

Ανεξάρτητα από τις πρόσφατες αλλαγές και τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στο έντυπο αίτησης, το πρόγραμμα VWP είναι ευέλικτο, γρήγορο και αποτελεσματικό μέσο για να επιτραπεί η μετακίνηση ατόμων στην Αμερική μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας προέγκρισης- αν και με νομικούς περιορισμούς σε σύγκριση με τους κατόχους βίζας.

Αναφορές

  1. Koslowski, R. (2016). 9 Το αμερικανικό πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και η διαχείριση της κινητικότητας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Externalizing Migration Management (Εξωτερίκευση της διαχείρισης της μετανάστευσης): Europe, North America and the Spread of remote Control Practices, 179.
  2. Reilly, B., & Tekleselassie, T. G. (2017). Ο ρόλος του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών στις διασυνοριακές μετακινήσεις. Applied Economics Letters, 1-5.
  3. Siskin, A. (2014). Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Υπηρεσία ερευνών του Κογκρέσου.
  4. U.S. Customs and Border Protection. (2017). Ταξίδια. Ανακτήθηκε από U.S Customs and Border Protection: https://www.cbp.gov/travel.
  5. U.S. Customs and Border Protection. (2017). U.S. Customs and Border Protection. Ανακτήθηκε από Department of Homeland Security: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/