Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Πώς αναγνωρίζονται τα ρίσκα ασφαλείας από το ESTA;

Επεξεργασμένο: Αύγ 25, 2023  | Ετικέτες: Ασφάλεια συνόρων, Απαιτήσεις ESTA, Επιλεξιμότητα ESTA

Εισαγωγή

Από το 2008, η ασφάλεια του VWP (Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα) έχει ενισχυθεί με την εισαγωγή του ESTA, το οποίο επιτρέπει στο CBP (U.S. Customs and Border Protection) να ελέγχει τους υποψήφιους ταξιδιώτες για να διαπιστώσει αν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια πριν επιβιβαστούν σε αερομεταφορέα με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ESTA λειτουργεί ως αντίβαρο στα τρωτά σημεία και τους κινδύνους που παρουσιάζουν τα ταξίδια χωρίς θεώρηση με ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Ο εκ των προτέρων έλεγχος επιτρέπει στο προσωπικό της DHS να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στον μικρό αριθμό ταξιδιωτών που δυνητικά αποτελούν απειλή.

How does the ESTA identify security risks?
Πώς το ESTA εντοπίζει τους κινδύνους ασφαλείας;

Πώς ελέγχει η ESTA τους ταξιδιώτες;

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA) είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών (DHS) για τον προσδιορισμό της επιλεξιμότητας των επισκεπτών να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP). Ο γενικός στόχος του ESTA είναι να ελέγχει τους αιτούντες για πιθανούς κινδύνους ασφαλείας πριν από την άφιξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους το σύστημα ESTA μπορεί να εντοπίσει κινδύνους ασφαλείας:

[1] Συλλογή και επαλήθευση δεδομένων

Προσωπικές πληροφορίες: Οι αιτούντες οφείλουν να παρέχουν ακριβείς προσωπικές πληροφορίες, όπως το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τα στοιχεία του διαβατηρίου τους.

Ταξιδιωτικές πληροφορίες: Η αίτηση απαιτεί επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τα ταξιδιωτικά σας σχέδια, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού της πτήσης σας και του προορισμού σας εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ερωτηματολόγιο: Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής της αίτησης, οι ταξιδιώτες πρέπει να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν την επιλεξιμότητά τους στο πλαίσιο του προγράμματος VWP, καθώς και σε θέματα ασφάλειας και υγείας.

[2] Έλεγχοι ιστορικού και διασταύρωση δεδομένων

Εθνικές βάσεις δεδομένων: Οι πληροφορίες από την αίτηση ελέγχονται με διάφορες βάσεις δεδομένων ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως η βάση δεδομένων για τον έλεγχο τρομοκρατών, για τον εντοπισμό πιθανών ταυτίσεων ή κόκκινων σημαιών.

Διαϋπηρεσιακή ανταλλαγή πληροφοριών: Η DHS μπορεί επίσης να συντονιστεί με άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες και διεθνείς εταίρους για τη διασταύρωση δεδομένων.

Ποινικό ιστορικό: Οι ερωτήσεις σχετικά με το ποινικό ιστορικό μπορούν να επισημάνουν τους αιτούντες που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια.

[3] Αναλυτικοί αλγόριθμοι

Το σύστημα ESTA χρησιμοποιεί αλγορίθμους που έχουν σχεδιαστεί για να επισημαίνουν τις αιτήσεις με βάση μια σειρά κριτηρίων που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κίνδυνο ασφάλειας. Οι λεπτομέρειες δεν δημοσιοποιούνται για λόγους ασφαλείας.

[4] Συνεχής παρακολούθηση

Ενημερώσεις: Ακόμα και μετά την αρχική έγκριση, οι άδειες ESTA μπορούν να ανακληθούν εάν προκύψουν νέες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ο ταξιδιώτης αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια.

Λιμάνι εισόδου: Η έγκριση της αίτησης ESTA δεν εγγυάται την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι υπάλληλοι του Τμήματος Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) στο λιμάνι εισόδου θα διενεργούν επίσης ελέγχους και μπορούν να αρνηθούν την είσοδο εάν εντοπίσουν κινδύνους για την ασφάλεια.

Ποιες είναι οι πρόσφατες βελτιώσεις ασφαλείας της ESTA;

Ως απάντηση σε αυτές τις αυξανόμενες ανησυχίες, το DHS έχει ενισχύσει την ασφάλεια του VWP μέσω βελτιώσεων στο ESTA. Ενώ διευκολύνουν τα ταξίδια χωρίς θεώρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι βελτιώσεις θα ενισχύσουν την ικανότητα της CBP να ελέγχει τους ταξιδιώτες και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ξένων μαχητών που επιστρέφουν. Οι αιτούντες ESTA καλούνται πλέον να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να προβληθούν όλες στο έντυπο αίτησης ESTA. Τα νέα θέματα των ερωτήσεων συνοψίζονται ως εξής:

Ακόμη και με αυτές τις πρόσθετες ερωτήσεις, η ESTA δεν είναι το ίδιο με την ηλεκτρονική θεώρηση. Η υποβολή αίτησης για ESTA εξακολουθεί να είναι μια πολύ λιγότερο περίπλοκη διαδικασία από την υποβολή αίτησης για θεώρηση Β1 ή Β2, η οποία περιλαμβάνει την παροχή βιομετρικών και βιογραφικών πληροφοριών, καθώς και την πραγματοποίηση συνέντευξης με προξενικό υπάλληλο των ΗΠΑ. Παρά τα αυξημένα επίπεδα ασφαλείας, ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται.

Ποιες βάσεις δεδομένων ή συστήματα ασφαλείας χρησιμοποιούνται από την ESTA για να αποφασιστεί αν ένας αιτών είναι επιλέξιμος;

Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης υποχρεούνται να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συνεργάζονται σε θέματα ασφάλειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το καθεστώς VWP μιας χώρας ελέγχεται κάθε δύο χρόνια, επιτρέποντας την επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Όταν υποβάλλετε ηλεκτρονικά αίτηση για ESTA, το σύστημα διασταυρώνει άμεσα τα βιογραφικά στοιχεία που παρέχουν οι αιτούντες με πολλαπλές βάσεις δεδομένων, όπως η TSDB (βάση δεδομένων για τον έλεγχο της τρομοκρατίας), τα αρχεία χαμένων και κλεμμένων διαβατηρίων, η SLTD (βάση δεδομένων κλεμμένων και χαμένων ταξιδιωτικών εγγράφων της INTERPOL), τυχόν προηγούμενες αρνήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, ανακλήσεις θεωρήσεων, ταχείες απελάσεις, καθώς και αρχεία από υπηρεσίες δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του CDCP (Centers for Disease Control and Preventions) για τον έλεγχο ατόμων που πάσχουν από μεταδοτική ασθένεια που συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ποιοι είναι οι τυπικοί κίνδυνοι που χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί αν ένας αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι;

Όταν υποβάλλετε αίτηση για ESTA, θα πρέπει να απαντήσετε ναι ή όχι σε 9 ερωτήσεις επιλεξιμότητας που χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί εάν είστε επιλέξιμοι ή όχι. Οι ερωτήσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Εάν πάσχετε ή όχι από σωματική ή ψυχική διαταραχή
  • Εάν έχετε μεταδοτική ασθένεια
  • Εάν είστε χρήστης ναρκωτικών ή έχετε παραβιάσει οποιονδήποτε νόμο σχετικά με τα παράνομα ναρκωτικά
  • Εάν έχετε συλληφθεί ποτέ για έγκλημα που είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή ζημιά σε περιουσία ή σοβαρή βλάβη σε άλλο πρόσωπο ή σε κρατική αρχή
  • Εάν πρέπει να εμπλακείτε ή έχετε εμπλακεί ποτέ σε τρομοκρατικές δραστηριότητες
  • Εάν έχετε διαπράξει ποτέ απάτη για να αποκτήσετε βίζα για τον εαυτό σας ή για λογαριασμό κάποιου άλλου
  • Εάν σας έχει προηγουμένως αρνηθεί θεώρηση ή σας έχει απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ
  • Εάν έχετε αναζητήσει ποτέ ή αναζητάτε επί του παρόντος εργασία χωρίς την κατάλληλη θεώρηση, εάν έχετε ποτέ παρατείνει τη βίζα σας
  • Εάν, από την 1η Μαρτίου 2011, έχετε ταξιδέψει σε έναν κατάλογο χωρών που θεωρούνται σήμερα επικίνδυνες, όπως η Κούβα, το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, η Σομαλία, το Σουδάν, η Συρία ή η Υεμένη.

Εάν ένας αιτών απαντήσει θετικά σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, η αίτησή του πιθανότατα θα απορριφθεί.