Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Πώς χρησιμοποιείται το APIS από τις DHS και CBP υπηρεσίες;

Επεξεργασμένο: Αύγ 25, 2023  | Ετικέτες: Ασφάλεια συνόρων, Απαιτήσεις ESTA

Το APIS είναι το Advance Passenger Information System, μια απαίτηση πριν από την αναχώρηση που επιτρέπει στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) να ελέγχει τις πληροφορίες του επιβάτη. Τα δεδομένα των επιβατών υποβάλλονται σε ελέγχους ασφαλείας πριν τους επιτραπεί να επιβιβαστούν στις πτήσεις τους που εισέρχονται ή εξέρχονται από τις ΗΠΑ. Το APIS χρησιμοποιείται επίσης για την εμπορική ναυτιλία ή τον απόπλου προς ή από τις ΗΠΑ.

Το APIS, μαζί με τα δεδομένα PNR (Passenger Name Record), θα επιτρέψει στο DHS να εντοπίζει και να αποτρέπει τρομοκρατικές απειλές και θα του επιτρέψει να συντονίζεται με τις ξένες αρχές και τους αερομεταφορείς για να αποτρέπει την επιβίβαση προσώπων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

How do DHS and CBP use APIS?
Πώς χρησιμοποιούν το APIS η DHS και η CBP;

Τι είναι το APIS;

Το APIS είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από χώρες σε όλο τον κόσμο. Το APIS είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα που συλλέγει βιογραφικά στοιχεία από τους επιβάτες που ταξιδεύουν διεθνώς αεροπορικώς ή δια θαλάσσης πριν από την άφιξη ή την αναχώρησή τους. Οι αεροπορικές και οι θαλάσσιες εταιρείες υποχρεούνται να συλλέγουν αυτές τις πληροφορίες και να τις διαβιβάζουν στο Τελωνείο και την Προστασία των Συνόρων (CBP). Τα δεδομένα που συλλέγονται συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Όνομα
  • Φύλο
  • Ημερομηνία γέννησης
  • Ιθαγένεια
  • Στοιχεία διαβατηρίου
  • Λεπτομέρειες δρομολογίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ απαιτούν πλέον από τους αερομεταφορείς να υποβάλλουν πληροφορίες για τους επιβάτες τους πριν από την αναχώρηση. Το σύστημα αυτό εισήχθη για τη βελτίωση της ασφάλειας και είναι γνωστό ως APIS.

Ο αερομεταφορέας σας θα σας ενημερώσει για τα στοιχεία που πρέπει να παρέχετε. Αυτό γίνεται είτε κατά την κράτηση είτε κατά τον έλεγχο εισιτηρίων. Εάν δεν είστε σίγουροι για τις απαιτήσεις, επικοινωνήστε με τον αερομεταφορέα σας και θα είναι σε θέση να απαντήσει σε τυχόν απορίες σας.

Δεν πρέπει να συγχέετε την παροχή των στοιχείων σας για το APIS με την υποβολή αίτησης για ESTA ή βίζα. Εξακολουθείτε να πληροίτε τις απαιτήσεις εισόδου για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιαδήποτε άλλη χώρα σκοπεύετε να επισκεφθείτε, καθώς και τους κανόνες ελέγχου διαβατηρίων και τους τελωνειακούς κανονισμούς.

Ο τελικός κανόνας APIS δημοσιεύθηκε το 2005 και καθόρισε τις τρέχουσες απαιτήσεις. Οι απαιτήσεις APIS αναγνωρίζονται ευρέως από τους διεθνείς αερομεταφορείς και τις ναυτιλιακές εταιρείες. Κατά το πρώτο έτος μετά την έναρξη ισχύος του, η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων διεκπεραίωσε σχεδόν 100 εκατομμύρια επιβάτες που εισήλθαν στις ΗΠΑ αεροπορικώς.

Γιατί το APIS είναι σημαντικό;

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

Πριν από την αναχώρηση της πτήσης ή του ταξιδιού, οι υπάλληλοι της CBP εξετάζουν τα υποβληθέντα δεδομένα APIS για να αξιολογήσουν τους πιθανούς κινδύνους. Τα δεδομένα υποβάλλονται σε διάφορους ελέγχους σε σχέση με καταλόγους παρακολούθησης, βάσεις δεδομένων ποινικού δικαίου και άλλες παραμέτρους ασφαλείας για τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου που ενδέχεται να απαιτούν περαιτέρω έρευνα.

Διευκόλυνση νόμιμων ταξιδιών

Το APIS όχι μόνο ελέγχει για πιθανές απειλές αλλά και επιταχύνει την είσοδο νόμιμων ταξιδιωτών. Ο προκαταρκτικός έλεγχος επιτρέπει στους τελωνειακούς και συνοριακούς υπαλλήλους να εστιάζουν τις προσπάθειές τους με μεγαλύτερη ακρίβεια, καθιστώντας τη διαδικασία εισόδου ταχύτερη και ομαλότερη για τους νομοταγείς πολίτες και επισκέπτες.

Συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών

Η DHS μπορεί να μοιράζεται δεδομένα APIS με άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες για λόγους εθνικής ασφάλειας, επιβολής του νόμου, μετανάστευσης ή άλλους σκοπούς δημόσιας ασφάλειας. Αυτό επιτρέπει μια ολιστική προσέγγιση στον έλεγχο των συνόρων και την αξιολόγηση των απειλών.

Πώς χρησιμοποιεί το DHS το APIS

Αξιολόγηση κινδύνων σε πραγματικό χρόνο

Το DHS χρησιμοποιεί το APIS για την αξιολόγηση των επιβατών σε πραγματικό χρόνο. Συγκρίνοντας τα δεδομένα των επιβατών με διάφορες βάσεις δεδομένων, η DHS μπορεί να λαμβάνει άμεσες αποφάσεις σχετικά με το επίπεδο ελέγχου που απαιτείται για κάθε άτομο.

Ανάλυση δεδομένων και προγνωστική μοντελοποίηση

Εξελιγμένοι αλγόριθμοι αναλύουν τα δεδομένα APIS για την πρόβλεψη προτύπων συμπεριφοράς και τον εντοπισμό ανωμαλιών. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ξαφνικές αλλαγές στις συνήθειες ταξιδιού, στις μεθόδους πληρωμής ή στη συχνότητα των ταξιδιών, οι οποίες μπορεί να δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα.

Εντοπισμός τρομοκρατών

Το APIS είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ατόμων που περιλαμβάνονται σε καταλόγους παρακολούθησης τρομοκρατών. Λαμβάνοντας δεδομένα εκ των προτέρων, η DHS μπορεί να λάβει προληπτικά μέτρα είτε για να αρνηθεί την επιβίβαση είτε για να προετοιμαστεί για σύλληψη κατά την άφιξη.

Επιβολή της μετανάστευσης

Το APIS βοηθά επίσης την DHS στην επιβολή της μετανάστευσης. Βοηθά στον εντοπισμό ατόμων που έχουν παρατείνει τη βίζα τους ή παραβιάζουν με άλλο τρόπο τους μεταναστευτικούς νόμους.

Πώς χρησιμοποιεί το APIS η CBP

Επαλήθευση εισόδου και εξόδου

Το CBP χρησιμοποιεί το APIS για να επαληθεύει τα αρχεία εισόδου και εξόδου των ταξιδιωτών, διασφαλίζοντας ότι συμμορφώνονται με τη διάρκεια παραμονής που επιτρέπεται βάσει της θεώρησης ή της άδειας ESTA.

Τελωνειακές δηλώσεις

Το APIS είναι ενσωματωμένο με άλλα συστήματα που επεξεργάζονται τελωνειακές δηλώσεις, διευκολύνοντας τους υπαλλήλους του CBP να επαληθεύουν τις πληροφορίες που δηλώνουν οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες.

Αναχαίτιση παράνομων εμπορευμάτων

Τα δεδομένα APIS μπορούν να υποδείξουν αν ένας ταξιδιώτης είναι πιθανότερο να μεταφέρει λαθραία ή παράνομα εμπορεύματα, επιτρέποντας στους πράκτορες της CBP να στοχεύουν αποτελεσματικότερα τους ελέγχους τους.

Διεθνής συνεργασία

Η CBP μοιράζεται ορισμένα δεδομένα APIS με ξένες αρχές για πτήσεις που αναχωρούν ή φθάνουν στις χώρες αυτές, βοηθώντας έτσι τις διεθνείς προσπάθειες ασφάλειας.

Πώς διαβιβάζει δεδομένα το APIS;

Οι μεταφορείς μπορούν να διαβιβάζουν τις πληροφορίες APIS πριν από την αναχώρηση χρησιμοποιώντας μία από τις δύο ακόλουθες μεθόδους:

  • Με τον τρόπο APIS Quick Query, με τον οποίο οι αερομεταφορείς μπορούν να μεταδίδουν τα δεδομένα κάθε επιβάτη σε πραγματικό χρόνο καθώς αυτός κάνει check in πριν από την επιβίβαση.
  • Μετάδοση δέσμης APIS. Αυτή μπορεί να είναι διαδραστική ή μη διαδραστική και απαιτεί από τους μεταφορείς να διαβιβάζουν όλα τα δεδομένα από τη λίστα επιβατών 30 λεπτά πριν από την αναχώρηση.

Όποια μέθοδος και αν επιλεγεί, ο επιβάτης δεν επιτρέπεται να επιβιβαστεί μέχρι να του δοθεί άδεια από την CBP.

Για τα πλοία που αναχωρούν από λιμένες του εξωτερικού με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι κανόνες σχετικά με τη διαβίβαση δεδομένων από τη δήλωση άφιξης του πληρώματος και των επιβατών παραμένουν αμετάβλητοι. Προς το παρόν απαιτείται να διαβιβάζουν τις πληροφορίες αυτές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 96 έως 24 ωρών πριν από την άφιξη. Τα δεδομένα APIS πρέπει πλέον να διαβιβάζονται 1 ώρα πριν από τον απόπλου από τις ΗΠΑ.

Γιατί εφαρμόστηκε το APIS;

Πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, οι αερομεταφορείς έστελναν εθελοντικά δεδομένα επιβατών εκ των προτέρων στο USCIS, το οποίο σήμερα αποτελεί μέρος της CBP. Το APIS τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2001 στο πλαίσιο του ATSA, του νόμου για την ασφάλεια της αεροπορίας και των μεταφορών και του νόμου του 2002 για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τη μεταρρύθμιση των θεωρήσεων. Μετά την Επιτροπή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Κογκρέσο των ΗΠΑ διέταξε, στο πλαίσιο του νόμου του 2004 για τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών και την πρόληψη της τρομοκρατίας (IRTPA), ότι η DHS θα πρέπει να απαιτεί εκ των προτέρων δεδομένα για όλους τους διεθνείς ταξιδιώτες, είτε αεροπορικώς είτε δια θαλάσσης.

Ποιες είναι οι πρακτικές προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής του APIS;

Η CBP και οι εμπορικοί αερομεταφορείς έχουν προσδιορίσει τις βέλτιστες πρακτικές και έχουν εξασφαλίσει την κατάλληλη επικοινωνία μεταξύ της CBP και των αερομεταφορέων. Αυτό ανταποκρίνεται στα ισχύοντα πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων.

Ενώ το APIS είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την εθνική ασφάλεια, εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Το DHS και η CBP υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τη διατήρηση, τη χρήση και την κοινοποίηση δεδομένων για τον μετριασμό των κινδύνων κατάχρησης. Παρ' όλα αυτά, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το εύρος της συλλογής δεδομένων και το ενδεχόμενο ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.

Τι σημαίνει το APIS για τους ταξιδιώτες πριν ταξιδέψουν;

Εάν ταξιδεύετε σε ξένη χώρα, η αεροπορική σας εταιρεία ενδέχεται να σας ζητήσει να υποβάλλετε τα στοιχεία των επιβατών σας πριν από την αναχώρησή σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα μπορείτε να υποβάλλετε τα προσωπικά σας στοιχεία ηλεκτρονικά. Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό από τη λήψη βίζας ή άλλης άδειας από τις μεταναστευτικές αρχές. Μάθετε ποιες είναι οι απαιτήσεις πριν αναχωρήσετε για το ταξίδι σας.

Πώς καταχωρίζονται τα στοιχεία μου στο APIS;

Εάν ταξιδεύετε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αερομεταφορέας σας θα σας ζητήσει να παράσχετε τις πληροφορίες από τη σελίδα με τη φωτογραφία (επάνω) του διαβατηρίου σας ή, εάν ταξιδεύετε στην Ευρώπη, την εθνική σας ταυτότητα.

Οι πληροφορίες που απαιτούνται περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμό σας, την ημερομηνία γέννησης, την εθνικότητα, το φύλο, τον τύπο του ταξιδιωτικού εγγράφου (δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο), τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας ή του διαβατηρίου και τη χώρα στην οποία εκδόθηκε το ταξιδιωτικό σας έγγραφο.

Τα στοιχεία σας θα ληφθούν είτε από αυτόματο αναγνώστη διαβατηρίων κατά το check-in είτε κατά την πραγματοποίηση της κράτησής σας. Δεν θα σας επιτραπεί να ταξιδέψετε εάν δεν παράσχετε τα στοιχεία σας στην APIS εντός της καθορισμένης χρονικής περιόδου.

Το μέλλον του APIS

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, το APIS είναι πιθανό να γίνει πιο εξελιγμένο. Οι εξελίξεις στη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη πιο ακριβή μοντέλα πρόβλεψης, ενώ βιομετρικές μέθοδοι επαλήθευσης, όπως η αναγνώριση προσώπου, δοκιμάζονται ήδη για ενσωμάτωση στο APIS.

Υποβολή αίτησης για ESTA πριν ταξιδέψετε στις ΗΠΑ.

Εάν είστε πολίτης χώρας που είναι μέλος του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (VWP), μπορείτε να καταχωρίσετε τα στοιχεία σας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ηλεκτρονικά με το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας (ESTA).

Το DHS συνιστά την εγγραφή στο ESTA το αργότερο 72 ώρες πριν από την ώρα του ταξιδιού σας. Μπορείτε να υποβάλετε τις πληροφορίες σας οποιαδήποτε στιγμή πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι σας.

Εάν οι πολίτες των χωρών VWP δεν έχουν λάβει εγκεκριμένη ESTA πριν από το ταξίδι, δεν θα τους επιτραπεί να επιβιβαστούν στις πτήσεις τους.