Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP)

Το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP) δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 1986. Στόχος του προγράμματος ήταν να επιτρέψει την είσοδο μεγαλύτερου αριθμού ταξιδιωτών για λόγους επαγγελματικούς ή αναψυχής για σύντομο χρονικό διάστημα καθώς επίσης και να μειώσει το φορτίο των τοπικών πόρων του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών κατά την επεξεργασία των αιτήσεων για τουριστική βίζα. Με την πάροδο των ετών, το πρόγραμμα εξελίχθηκε έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει περισσότερα κράτη μέλη καθώς επίσης και περισσότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Η σελίδα αυτή προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια του VWP για την εισαγωγή νέων εθνών μελών, το ιστορικό συμμετοχής, τη μελλοντική προοπτική ένταξης ενώ παρέχει επίσης και μια επισκόπηση της ESTA, της ηλεκτρονικής άδειας ταξιδιού που επιτρέπει στους πολίτες μιας χώρας μέλους του VWP να επισκεφτούν τις ΗΠΑ χωρίς βίζα.

Ποιες χώρες δύναται να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα;

  • Χώρες που μπορούν να θεωρηθούν ως κυρίαρχο κράτος
  • Χώρες με Υψηλό Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης
  • Χώρες που μοιράζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες τα δεδομένα ασφαλείας
  • Χώρες που θεωρείται ότι έχουν οικονομίες υψηλού εισοδήματος
  • Χώρες με χαμηλό επίπεδο απάτης διαβατηρίων και εκείνες που παρακολουθούν τα απολεσθέντα ή κλεμμένα διαβατήρια
  • Χώρες με αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας διαβατηρίων με τη χρήση βιομετρικών ηλεκτρονικών διαβατηρίων
  • Χώρες με χαμηλό αριθμό πολιτών που υπερβαίνουν τις βίζες τους και με χαμηλό αριθμό παραβατών της μεταναστευτικής νομοθεσίας
  • Χώρες με χαμηλό ποσοστό άρνησης μη-μεταναστευτικής βίζας, ιδίως κάτω του 3% όπως προσδιορίζεται στην Ενότητα 217 (c)(2)(A)
  • Χώρες που έχουν ιδρύσει αξιόπιστους αντιτρομοκρατικούς, οργανισμούς επιβολής του νόμου, ελέγχου των συνόρων και άλλους οργανισμούς που εστιάζουν στην ασφάλεια που επιδιώκουν τη μείωση του εγχώριου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Χώρες ενταγμένες επί του παρόντος στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα

Χώρα Ημερομηνία εισαγωγής
  Ηνωμένο Βασίλειο,   Ιαπωνία 1988
  Γαλλία,   Ιταλία,   Ολλανδία,   Σουηδία,   Ελβετία,   Δυτική Γερμανία (Γερμανία 1990) 1989
  Ανδόρα,   Αυστρία,   Βέλγιο,   Δανία,   Φινλανδία,   Ισλανδία,   Λιχτενστάιν,   Λουξεμβούργο,   Μονακό,   Νέα Ζηλανδία,   Νορβηγία,   Σαν Μαρίνο,   Ισπανία 1991
  Μπρουνέι 1993
  Ιρλανδία 1995
  Αυστραλία 1996
  Σλοβενία 1997
  Πορτογαλία,   Σιγκαπούρη 1999
  Τσεχική Δημοκρατία,   Εσθονία,   Ουγγαρία,   Λατβία,   Λιθουανία,   Μάλτα,   Σλοβακία,   Νότια Κορέα 2008
  Ελλάδα 2010
  Ταϊβάν 2012
  χιλή 2014
  Πολωνία 2019
  την Κροατία 2021

Χώρες που αφαιρέθηκαν από το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα

Χώρα Ημερομηνία εισαγωγής Η ημερομηνία καταργήθηκε
  Αργεντίνη 1996 2002
  Ουρουγουάη 1999 2003

Χώρες που ελέγχονται προς συμμετοχή στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα

Χώρα
  Αργεντίνη,   Βραζιλία,   Βουλγαρία,   Κύπρος,   Ισραήλ,   Ρουμανία,   Turkey,   Ουρουγουάη

Τι χρειάζεται να κάνουν οι πολίτες των χωρών του VWP όταν επισκέπτονται τις ΗΠΑ;

Οι πολίτες των χωρών του VWP θα χρειαστούν μία εγκεκριμένη ESTA, ή Ηλεκτρονικό Σύστημα για Άδεια Ταξιδιού, προκειμένου να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για λόγους τουρισμού, επαγγελματικούς, μετάβασης προς κάποιο άλλο προορισμό ή για ιατρικούς λόγους. Το ESTA δημιουργήθηκε το 2008 και σκοπός του ήταν η ηλεκτρονική επεξεργασία των διαδικτυακών αιτήσεων άδειας ταξιδιού των πολιτών των χωρών του VWP. Με την υποβολή μιας ηλεκτρονικής αίτησης, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί έναν προκαταρκτικό έλεγχο των ταξιδιωτών κατά των καταλόγων τρομοκρατών και ανεπιθύμητων επιβατών αεροπορικών μεταφορών (no-fly) ενώ εξακολουθεί να είναι ενεργή η αίτηση στο σύστημα. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να πληρούν όλες τις απαραίτητες απαιτήσεις του ESTA προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η αίτησή τους θα εγκριθεί.

Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ESTA

 • H ESTA δεν είναι βίζα. Πρόκειται για μία απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης βίζας.
 • Η ESTA απαιτείται εφόσον φτάνετε διά αέρος ή με κρουαζιερόπλοιο
 • Μία εγκεκριμένη ESTA δεν εγγυάται την είσοδο καθώς μετά τη χορήγηση της ESTA υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι της δυνατότητας εισόδου του αιτούντος.
 • Μόνο οι κάτοχοι διαβατηρίων των επιλέξιμων χωρών μπορούν να υποβάλλουν αίτηση.
 • Η ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους τουρισμού, επαγγελματικούς, μετάβασης προς κάποιον άλλο τελικό προορισμό, ιατρικούς και άλλους λόγους για μία περίοδο 90 ημερών. Η ESTA επιτρέπει στους ταξιδιώτες να πραγματοποιούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και τουρισμό χωρίς να υποβάλουν αίτηση για βίζα. Η ESTA ισχύει για είσοδο και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ καθώς επίσης και στα εδαφικά διαμερίσματα των ΗΠΑ όπως το Πουέρτο Ρίκο και οι Παρθένες Νήσοι των ΗΠΑ στην Καραϊβική.
 • Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για ESTA θα πρέπει να υποβάλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους για τις ΗΠΑ. Ο ταξιδιώτης θα πρέπει να διαθέτει την ESTA του/της προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος ή το πλοίο με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 • Κατόπιν έγκρισης, η ESTA ισχύει για δύο χρόνια ή μέχρι την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου, όποιο συμβεί νωρίτερα.
 • Οι αιτούντες στους οποίους απορρίφθηκε η ESTA ενδεχομένως να εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για μία Τουριστική Βίζα Β2 ή μία Επαγγελματική Βίζα Β1 για να επισκεφτούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 • Έκαστο εκ των παιδιών και βρεφών θα πρέπει να έχει υποβάλλει αίτηση για ESTA και θα πρέπει να έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις τους για ESTA προκειμένου να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 • Τα άτομα που έχουν ταξιδέψει στο Ιράν, τη Ιράκ, τη Λιβύη, το Βόρεια Κορέα, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία ή την Υεμένη κατά την ή μετά την 1η Μαρτίου 2011 ή τα άτομα με διπλή υπηκοότητα του το Βόρεια Κορέα, Ιράν, Ιράκ του Σουδάν ή της Συρίας δεν είναι πλέον επιλέξιμα για την ESTA και θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για βίζα προκειμένου να επισκεφτούν τις ΗΠΑ για λόγους τουρισμού ή επαγγελματικούς.

βιβλιογραφικές αναφορές

[1] "Visa Waiver Program". U.S. Department of State. Retrieved 2017-05-16. https://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.html

[2] "TRAVEL ADVISORY; Accord Allows Trips to Japan Without a Visa". The New York Times. 30 October 1988. Retrieved 2017-05-16. https://www.nytimes.com/1988/10/30/travel/travel-advisory-accord-allows-trips-to-japan-without-a-visa.html

[3] "United States General Accounting Office: Implications of Eliminating the Visa Waiver Program" (PDF). Retrieved 2017-05-16. http://www.gao.gov/new.items/d0338.pdf

[4] "Visa Waiver Program". Americanlaw.com. Retrieved 2017-05-16. http://www.americanlaw.com/vwpp.html