Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP)

Τι είναι το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα;

Υπάρχουν 41 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP). Το πρόγραμμα επιτρέπει στους πολίτες από τις συμμετέχουσες χώρες να ταξιδεύουν, να εισέρχονται και να διέρχονται στις ΗΠΑ ως μη μετανάστες τόσο για επαγγελματικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Οι επισκέψεις περιορίζονται σε 90 ημέρες και δεν υπάρχει ανάγκη απόκτησης πρόσθετης βίζας εάν το άτομο ταξιδεύει στο πλαίσιο του VWP. Τα άτομαπου ταξιδεύουν στο πλαίσιο του VWP πρέπει να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους για επανεξέταση ή προσφυγή κατά την υποβολή της αίτησής τους ESTA.

Πότε δημιουργήθηκε το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης;

Το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP) δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 1986. Ο στόχος του προγράμματος ήταν να καταστεί δυνατός ένας μεγαλύτερος αριθμός βραχυπρόθεσμων τουριστικών και επιχειρηματικών ταξιδιωτών, καθώς και να μειωθεί η επιβάρυνση των τοπικών πόρων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διεκπεραίωση των αιτήσεων τουριστικής βίζας. Με την πάροδο των ετών, το πρόγραμμα εξελίχθηκε ώστε να περιλαμβάνει περισσότερες χώρες μέλη καθώς και περισσότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Αυτή η σελίδα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια του VWP για την εισδοχή νέων χωρών μελών, το ιστορικό των μελών, τις μελλοντικές προοπτικές των μελών, καθώς και μια επισκόπηση της ESTA, της ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας που επιτρέπει στους πολίτες μιας χώρας του VWP να επισκέπτονται τις ΗΠΑ χωρίς θεώρηση.

Τι πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί μια πιθανή χώρα στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης;

  • Οι χώρες που μπορούν να θεωρηθούν κυρίαρχο κράτος
  • Χώρες με υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (HDI)
  • Χώρες που μοιράζονται δεδομένα ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες
  • Χώρες που θεωρούνται ότι έχουν οικονομίες υψηλού εισοδήματος
  • Χώρες με χαμηλό επίπεδο απάτης στα διαβατήρια και χώρες που εντοπίζουν χαμένα ή κλεμμένα διαβατήρια
  • Χώρες με αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας διαβατηρίων με τη χρήση βιομετρικών ηλεκτρονικών διαβατηρίων
  • Χώρες με χαμηλό αριθμό πολιτών που υπερβαίνουν τη βίζα τους και χαμηλό αριθμό παραβατών του μεταναστευτικού νόμου
  • Χώρες με χαμηλό ποσοστό απόρριψης θεωρήσεων μη μεταναστών, συγκεκριμένα κάτω του 3%, όπως ορίζεται στο τμήμα 217 (γ)(2)(Α)
  • Χώρες που έχουν δημιουργήσει αξιόπιστες οργανώσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας, επιβολής του νόμου, ελέγχου των συνόρων και άλλες οργανώσεις που επικεντρώνονται στην ασφάλεια και επιδιώκουν τον περιορισμό του εγχώριου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Χώρες που συµµετέχουν σήµερα στο πρόγραµµα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης

Χώρα ή χώρες Ημερομηνία εισδοχής στο πρόγραμμα VWP
Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία 1988
Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Σουηδία, Ελβετία, Δυτική Γερμανία (αργότερα Γερμανία το 1990) 1989
Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Άγιος Μαρίνος, Ισπανία 1991
Μπρουνέι 1993
Ιρλανδία 1995
Αυστραλία 1996
Σλοβενία 1997
Πορτογαλία, Σιγκαπούρη 1999
Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Σλοβακία, Νότια Κορέα 2008
Ελλάδα 2010
Ταϊβάν 2012
Χιλή 2014
Πολωνία 2019
Κροατία 2021
Ισραήλ 2023

Χώρες που καταργούνται από το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης

Χώρα Ημερομηνία εισδοχής στο VWP Ημερομηνία αφαίρεσης από το VWP
Αργεντινή 1996 2002
Ουρουγουάη 1999 2003

Χώρες που εξετάζονται για να ενταχθούν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης

Χώρα
Αργεντινή, Βραζιλία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία, Τουρκία, Ουρουγουάη

Ποια είναι τα κριτήρια που επιτρέπουν σε έναν αιτούντα να εισέλθει στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης;

Κάθε άτομο που είναι πολίτης ή υπήκοος και κατέχει διαβατήριο μιας από τις συμμετέχουσες χώρες μπορεί να υποβάλει αίτηση για είσοδο στο πλαίσιο του VWP. Παρακάτω παρατίθεται κατάλογος των παραγόντων που καθορίζουν την επιλεξιμότητα του ταξιδιώτη:

 • Εισέρχεστε στις ΗΠΑ ως μη μετανάστης, για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 90 ημερών είτε για επαγγελματικούς είτε για ψυχαγωγικούς σκοπούς.
 • Έχετε στην κατοχή σας έγκυρο διαβατήριο VWP που σας έχει εκδοθεί από συμμετέχουσα χώρα.
 • Δεν αποτελείτε δυνητική απειλή για την ευημερία, την υγεία ή την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών ή οποιουδήποτε πολίτη τους.
 • Είστε κάτοχος εισιτηρίου με επιστροφή ή με προορισμό εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ταξιδιώτης θα πρέπει να έχει σχέδια επιστροφής στην πατρίδα του και το ταξίδι του δεν θα πρέπει να καταλήγει σε τοποθεσία κοντά στις ΗΠΑ ή σε γειτονικά νησιά. Ωστόσο, εάν ο ταξιδιώτης είναι κάτοικος μιας από αυτές τις περιοχές, είναι επιτρεπτό.
 • Είστε σε θέση να παράσχετε προσωπικές πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία που θα σας ταυτοποιήσουν προσωπικά ως ταξιδιώτη που πληροί τις προϋποθέσεις του VWP, όπως το διαβατήριό σας, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις εικόνες προσώπου.
 • Έχετε συμμορφωθεί με όλες τις απαιτήσεις κάθε προηγούμενης εισδοχής στο πλαίσιο του VWP.
 • Παραιτείστε από κάθε δικαίωμα επανεξέτασης ή έφεσης για την απόφαση σχετικά με την αίτησή σας ESTA.
 • Ο υπάλληλος της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) θα λάβει την τελική απόφαση στο σημείο εισόδου.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες των χωρών του VWP όταν επισκέπτονται τις ΗΠΑ;

Οι πολίτες των χωρών VWP θα χρειαστούν εγκεκριμένο ESTA ή Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας για να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες για βραχυπρόθεσμο τουρισμό, επαγγελματικούς, διαμετακομιστικούς ή ιατρικούς σκοπούς. Το ESTA δημιουργήθηκε για την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των αιτήσεων ταξιδιωτικής άδειας μέσω διαδικτύου για τους πολίτες των χωρών VWP. Υποβάλλοντας μια ηλεκτρονική αίτηση, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) μπορεί να προ-ελέγχει τους ταξιδιώτες σε σχέση με τους καταλόγους τρομοκρατών και τις λίστες απαγόρευσης πτήσεων, ενώ η αίτηση είναι ακόμη ενεργή στο σύστημα. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ESTA προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η αίτησή τους θα εγκριθεί.

Πότε θα πρέπει να προτιμήσω να επιλέξω βίζα για να ταξιδέψω στις ΗΠΑ;

 • Εάν η παραμονή σας στις ΗΠΑ θα υπερβαίνει τις 90 ημέρες και δεν πληροί τις απαιτήσεις για την είσοδο στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του VWP, δεδομένου ότι η επίσκεψή σας δεν είναι για βραχυπρόθεσμους ψυχαγωγικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς.
 • Εάν ο αερομεταφορέας που χρησιμοποιείτε για να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ δεν είναι συνδεδεμένος με το VWP.
 • Εάν πιστεύετε ακράδαντα ότι δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις για να εισέλθετε στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του VWP ως άμεσο αποτέλεσμα της παραγράφου 212(α) του νόμου περί μετανάστευσης και ιθαγένειας.

Υπάρχουν μειονεκτήματα από τη χρήση του VWP;

Επειδή παραιτείστε από το δικαίωμά σας για επανεξέταση και προσφυγή στο πλαίσιο του VWP, πρέπει να σημειωθούν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Δεν έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε έφεση κατά του καθορισμού του παραδεκτού, εάν η είσοδός σας στις ΗΠΑ απορριφθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ και παρόλα αυτά να μην σας επιτραπεί η είσοδος, αλλά δεν θα έχετε δικαίωμα να προσβάλλετε την άρνηση εισδοχής.
 • Δεν έχετε δικαίωμα επανεξέτασης ή προσφυγής κατά της απομάκρυνσής σας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση που παραβιάσετε τους όρους του ταξιδιού σας στο πλαίσιο του προγράμματος VWP. Αυτό δεν ισχύει για όσους εισήλθαν στις ΗΠΑ ως αιτούντες άσυλο.

Το καθεστώς σας ως μη μετανάστη δεν αλλάζει από τη στιγμή που σας επιτρέπεται η είσοδος στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Τι γίνεται αν ο υπάλληλος της CBP δεν μου επιτρέψει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο του προγράμματος VWP;

Εάν σας αρνηθεί την είσοδο στις ΗΠΑ ένας αξιωματικός της CBP, θα πρέπει να επιστρέψετε στη χώρα καταγωγής σας ή σε μια τρίτη χώρα, εάν διαθέτετε εισιτήριο επιστροφής για τον προορισμό.

Είναι η ESTA το ίδιο με την ηλεκτρονική βίζα;

Όχι, είναι διαφορετικές, καθώς οι απαιτήσεις θεώρησης για τις θεωρήσεις Β1 και Β2 απαιτούν συνέντευξη σε πρεσβεία ή προξενείο των ΗΠΑ στη χώρα υπηκοότητας ή διαμονής του αιτούντος. Η ESTA δεν απαιτεί τόσες πολλές πληροφορίες πριν από το ταξίδι, ενώ η αίτηση για θεώρηση απαιτεί περισσότερες προσωπικές πληροφορίες, ιστορικό ταξιδιού, ερωτήσεις ιστορικού και ασφάλειας, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα ταξιδιωτικά σχέδια του αιτούντος. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης δεν υπόκεινται σε αυτές τις ερωτήσεις όταν υποβάλλουν αίτηση για ταξιδιωτική άδεια.

Σημαντικές σκέψεις σχετικά με την ESTA

 • Η ESTA δεν είναι θεώρηση, αλλά απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης.
 • Η ESTA απαιτείται εάν φθάνετε με χερσαίο, αεροπορικό ή κρουαζιερόπλοιο
 • Μια εγκεκριμένη ESTA δεν εγγυάται την εισδοχή, καθώς υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι σχετικά με το παραδεκτό του αιτούντος μετά τη χορήγηση της ESTA.
 • Μόνο κάτοχοι διαβατηρίων επιλέξιμων χωρών μπορούν να υποβάλουν αίτηση.
 • Η ESTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουριστικούς, επιχειρηματικούς, διαμετακομιστικούς, ιατρικούς και άλλους σκοπούς για περίοδο 90 ημερών. Η ESTA επιτρέπει στους ταξιδιώτες να πραγματοποιούν επιχειρηματικές και τουριστικές δραστηριότητες χωρίς να υποβάλλουν αίτηση για θεώρηση. Η ESTA ισχύει για την είσοδο και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και στα εδάφη των ΗΠΑ, όπως το Πουέρτο Ρίκο και οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι στην Καραϊβική.
 • Οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για ESTA θα πρέπει να στοχεύουν στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους για τις ΗΠΑ. Ο ταξιδιώτης πρέπει να έχει την ESTA του πριν επιβιβαστεί στο όχημά του, το αεροπλάνο ή το θαλάσσιο σκάφος για τις ΗΠΑ.
 • Μετά την έγκριση, η ESTA ισχύει για δύο χρόνια ή μέχρι την ημερομηνία λήξης του διαβατηρίου, όποια ημερομηνία είναι νωρίτερα.
 • Οι αιτούντες ESTA που απορρίφθηκαν μπορεί να εξακολουθούν να είναι επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση για τουριστική βίζα B2 ή επαγγελματική βίζα B1 για να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 • Τα παιδιά και τα βρέφη πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ESTA και οι αιτήσεις τους για ESTA πρέπει να έχουν εγκριθεί για να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 • Τα άτομα που έχουν ταξιδέψει στο Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία ή την Υεμένη από την 1η Μαρτίου 2011 και μετά ή όσοι είναι νυν ή προηγούμενοι διπλοί πολίτες του Ιράν, του Ιράκ, της Βόρειας Κορέας, του Σουδάν ή της Συρίας ενδέχεται να μην είναι πλέον επιλέξιμοι για ESTA και θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτηση για θεώρηση για να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, εάν η ESTA τους απορριφθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις των αιτούντων ESTA, επισκεφθείτε την ακόλουθη σελίδα: Απαιτήσεις ESTA

Αναφορές

[1] "Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης". Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ανακτήθηκε στις 2017-05-16. https://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.html

[2] "TRAVEL ADVISORY- Accord Allows Trips to Japan Without a Visa". The New York Times. 30 Οκτωβρίου 1988. Ανακτήθηκε στις 2017-05-16. https://www.nytimes.com/1988/10/30/travel/travel-advisory-accord-allows-trips-to-japan-without-a-visa.html

[3] "United States General Accounting Office: Implications of Eliminating the Visa Waiver Program" (PDF). Ανακτήθηκε στις 2017-05-16. http://www.gao.gov/new.items/d0338.pdf

[4] "Πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης". Americanlaw.com. Ανακτήθηκε στις 2017-05-16. http://www.americanlaw.com/vwpp.html