Το Διεθνές Αεροδρόμιο Dallas/Forth Worth International Airport (DFW ), το οποίο συχνά αναφέρεται ως Αεροδρόμιο DFW, είναι το σημαντικότερο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί όχι μόνο την περιοχή Dallas-Fort Worth, αλλά και ολόκληρη την περιοχή του Βόρειου Τέξας. Είναι ο μεγαλύτερος κόμβος της American Airlines και κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά την κίνηση αεροσκαφών και στη δεύτερη θέση όσον αφορά τον αριθμό των επιβατών.
Το DFW βρίσκεται στη μέση μεταξύ του Ντάλας και του Φορτ Γουόρθ και καταλαμβάνει πάνω από 17.000 στρέμματα γης, γεγονός που το καθιστά μεγαλύτερο από ολόκληρο το νησί Μανχάταν στη Νέα Υόρκη και το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το Διεθνές του Ντένβερ.
Το αεροδρόμιο και η γύρω έκταση θεωρείται αρκετά μεγάλο ώστε να του έχει αποδοθεί ο δικός του αμερικανικός ταχυδρομικός κώδικας και διαθέτει το δικό του ταχυδρομείο και αστυνομική δύναμη, καθώς και πυροσβεστικές και ιατρικές υπηρεσίες.
Επί του παρόντος, το αεροδρόμιο Ντάλας/Φορτ Γουόρθ πραγματοποιεί πτήσεις προς 260 προορισμούς παγκοσμίως και χρησιμοποιείται από 28 αεροπορικές εταιρείες.
Ακόμη και πριν η πόλη του Ντάλας ανοίξει το δικό της αεροδρόμιο, το Δημοτικό Συμβούλιο πρότεινε μια κοινή επιχείρηση με το γειτονικό Φορτ Γουόρθ για την κατασκευή ενός αεροδρομίου που θα εξυπηρετούσε και τις δύο πόλεις. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τους αξιωματούχους του Fort Worth το 1927 με αποτέλεσμα η κάθε πόλη να κατασκευάσει το δικό της αεροδρόμιο, τα οποία ονομάστηκαν Love Field, έξι μίλια από το Ντάλας, και Meacham Field που βρίσκεται πέντε μίλια βόρεια του Fort Worth.
Ένα κοινό αεροδρόμιο προτάθηκε και πάλι το 1940 με το νέο αεροδρόμιο να κατασκευάζεται κοντά στην πόλη Arlington, αλλά, για άλλη μια φορά, οι αρχές του Ντάλας και του Forth Worth διαφώνησαν και το σχέδιο μπήκε στο συρτάρι το 1942. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα νέο αεροδρόμιο κατασκευάστηκε από τις αρχές του Forth Worth και ονομάστηκε Amon Carter Field. Μέχρι το 1953, όλες οι λειτουργίες είχαν μεταφερθεί από το Meacham Field στην τοποθεσία Amon Carter, η οποία βρισκόταν μόλις 12 μίλια από το Dallas Love Field. Το 1960, μετονομάστηκε σε Greater Southwest International Airport, αλλά η αλλαγή του ονόματος δεν απέδωσε την προσδοκώμενη εμπορική ανάκαμψη, καθώς το Greater Southwest Airport δεχόταν μόνο το 1% της συνολικής αεροπορικής κίνησης του Τέξας, ενώ το αεροδρόμιο κοντά στο Ντάλας δεχόταν σχεδόν το 50%.
Η ιδέα ενός κοινού αεροδρομίου επανήλθε στη δεκαετία του '60, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Greater Southwest μειώθηκε και το Love Field δυσκολευόταν να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που του είχαν τεθεί. Πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία και το Ντάλας και το Forth Worth κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάλληλη τοποθεσία για ένα νέο αεροδρόμιο που θα κατασκευαζόταν στα μισά του δρόμου μεταξύ των δύο πόλεων.
Η νέα τοποθεσία αγοράστηκε το 1966 και οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1969. Το νέο αεροδρόμιο ονομάστηκε προσωρινά Περιφερειακό Αεροδρόμιο Βορείου Τέξας, ενώ τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1973. Όταν άρχισαν οι εμπορικές υπηρεσίες το 1974, το αεροδρόμιο είχε υποστεί άλλη μια αλλαγή ονομασίας και ονομαζόταν πλέον Περιφερειακό Αεροδρόμιο Ντάλας/Φορτ Γουόρθ. Ο σημερινός τίτλος του Διεθνούς Αεροδρομίου Ντάλας/Φορτ Γουόρθ δεν προέκυψε μέχρι το 1995 και το αεροδρόμιο έλαβε τον κωδικό DFW της IATA (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών).
Υπάρχουν πέντε τερματικοί σταθμοί στο αεροδρόμιο Dallas/Fort Worth, οι οποίοι συμβολίζονται από το Α έως το Ε, με τον τερματικό σταθμό D να είναι ο διεθνής τερματικός σταθμός. Οι αεροσταθμοί Α, Β, Γ και Ε έχουν ημικυκλικό σχήμα με χώρους στάθμευσης που περιέχονται στους βραχίονες του ημικυκλίου. Ο τερματικός σταθμός D αποτελεί εξαίρεση, καθώς σχηματίζει ορθογώνιο, αλλά και πάλι ο χώρος στάθμευσης βρίσκεται μέσα στους βραχίονες του ορθογωνίου.
Η διεθνής λεωφόρος Parkway χωρίζει το αεροδρόμιο στη μέση με τους αεροσταθμούς A, C και E να βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του δρόμου και τους αεροσταθμούς B, D και έναν μεγάλο χώρο στάθμευσης στα δυτικά.
Οι τερματικοί σταθμοί Α και Β βρίσκονται ακριβώς απέναντι ο ένας από τον άλλο και συνδέονται με διάδρομο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους τερματικούς σταθμούς Γ και Δ. Ο τερματικός σταθμός Ε, ωστόσο, στέκεται μόνος του και δεν συνδέεται με κανέναν από τους άλλους τερματικούς σταθμούς με διάδρομο.
Ο τερματικός σταθμός Α χωρίζεται σε δύο περιοχές: Ανατολικά και Δυτικά. Και οι δύο περιοχές διαθέτουν εγκαταστάσεις check-in και παραλαβής αποσκευών και είναι ο κύριος τομέας της American Airlines.
Ο αεροσταθμός Β χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την American Eagle (περιφερειακός βραχίονας της American Airlines).
Η American Airlines λειτουργεί επίσης από τον τερματικό σταθμό Γ.
Αυτός είναι ο κύριος διεθνής αεροσταθμός και χρησιμοποιείται από πολλές από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου.
Οι περισσότερες αμερικανικές και καναδικές αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον τερματικό σταθμό Ε, συμπεριλαμβανομένων των Delta, JetBlue, Air Canada και Alaska Airlines.
Είναι δυνατή η περιήγηση στο αεροδρόμιο με τα πόδια, ωστόσο οι αποστάσεις μπορεί να είναι μεγάλες και χρονοβόρες. Ωστόσο, το Ντάλας/Φορτ Γουόρθ διαθέτει ένα εξαιρετικό τρένο SkyLink, το οποίο έχει μειώσει σημαντικά το περιττό περπάτημα.
Το SkyLink είναι ένας αυτοματοποιημένος μεταφορέας ανθρώπων που λειτουργεί στον αέρα εντός του χώρου ασφαλείας. Το σύστημα συνδέει και τους πέντε τερματικούς σταθμούς και χρειάζεται περίπου 18 λεπτά για να ολοκληρώσει έναν πλήρη κύκλο του αεροδρομίου, ενώ η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ δύο τερματικών σταθμών διαρκεί περίπου 9 λεπτά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες του SkyLink μπορούν να ακυρωθούν ή να ανασταλούν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ των τερματικών σταθμών.
Αν και ο αεροσταθμός D αναγνωρίζεται ως ο διεθνής αεροσταθμός του Dallas/Fort Worth, δεν είναι ο μόνος αεροσταθμός που εξυπηρετεί διεθνείς αφίξεις και αναχωρήσεις, όπως φαίνεται από τον ακόλουθο οδηγό:
Air France, American Airlines,
American Eagle (American Airlines)
American Airlines
Emirates, Qatar Airways, British Airways, AeroMexico Airlines, Volaris Airlines, Interjet, Japan Airlines, Viva Aerobus, American Airlines, Avianca Airlines, Sun Country Airlines, Korean Air, Qantas, Lufthansa
JetBlue, Spirit Airlines, Delta Airlines, American Airlines, Frontier Airlines, Air Canada, United Airlines, Alaska Airlines
Ανεξάρτητα από τον τερματικό σταθμό στον οποίο φθάνουν οι μη Αμερικανοί επισκέπτες, θα οδηγηθούν μέσω του ασφαλούς χώρου στα σημεία ελέγχου μετανάστευσης και τελωνείου.
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Dallas/Forth Worth είναι γνωστό ότι διαθέτει περισσότερα σημεία ελέγχου από άλλα μεγάλα αεροδρόμια και υπάρχουν πολλαπλά σημεία ελέγχου ασφαλείας σε κάθε έναν από τους τερματικούς σταθμούς. Οι τακτικοί επισκέπτες των Ηνωμένων Πολιτειών μπορούν να επωφεληθούν από το Global Entry, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τους τελωνειακούς ελέγχους μετά από διεθνή ταξίδια.
Το πρόγραμμα Global Entry, το οποίο λειτουργεί από την υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CPB ), είναι ανοικτό σε πολίτες των ΗΠΑ, μόνιμους κατοίκους και υπηκόους από συγκεκριμένο κατάλογο χωρών, ο οποίος περιλαμβάνει τα ευρωπαϊκά έθνη της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχοντας περάσει από συνέντευξη και έλεγχο ιστορικού, τα αποδεκτά μέλη του προγράμματος Global Entry μπορούν να χρησιμοποιούν τα περίπτερα Global Entry Customs που βρίσκονται σε πολλά από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Dallas/Fort Worth. Τα μέλη του προγράμματος Global Entry μπορούν να αποφύγουν τις ουρές χρησιμοποιώντας ένα από τα προβλεπόμενα κιόσκια, το οποίο χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης προσώπου ή δακτυλικών αποτυπωμάτων για τον εκτελωνισμό του μέλους για την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ανεξάρτητα από το αν ένας επισκέπτης ξένος υπήκοος είναι μέλος του προγράμματος Global Entry ή όχι, πρέπει να διαθέτει έγκυρο διαβατήριο που έχει εγκριθεί από το ESTA. Το ESTA σημαίνει Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας και αντικαθιστά το παλιό σύστημα θεωρήσεων σε χαρτί των περασμένων ετών και είναι διαθέσιμο στους πολίτες των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα (VWP).
Μέσω ενός λεπτομερούς ερωτηματολογίου, το οποίο ακολουθείται από έναν εμπεριστατωμένο έλεγχο του ιστορικού, το σύστημα καθορίζει εάν θα πρέπει να χορηγηθεί στον αιτούντα ESTA και, ως εκ τούτου, να του επιτραπεί η είσοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες ή όχι. Μόλις χορηγηθεί, η ESTA συνδέεται ηλεκτρονικά με το διαβατήριο του αιτούντος και θα εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ελέγχου στα σημεία ελέγχου μετανάστευσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ η ESTA είναι υποχρεωτική απαίτηση, δεν εγγυάται δικαίωμα εισόδου, καθώς η τελική απόφαση εναπόκειται στον αρμόδιο υπάλληλο της CBP.
Όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλο αμερικανικό αεροδρόμιο, υπάρχουν διάφορες επιλογές για τη μετάβαση από και προς το Dallas/Fort Worth International.
Η διαδρομή 230 του Dallas Area Rapid Transit (DART) εκτελεί δρομολόγια μεταξύ του αεροδρομίου και του κέντρου του Ντάλας, ενώ τα λεωφορεία TRE Link λειτουργούν τόσο από το Ντάλας όσο και από το Fort Worth προς το DFW.
Υπάρχουν τρεις σιδηροδρομικές εταιρείες που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο Dallas/Fort Worth.
Η πορτοκαλί γραμμή DART εκτελεί δρομολόγια επτά ημέρες την εβδομάδα από το κέντρο του Ντάλας προς τον αεροσταθμό Α
ΗTEXRail λειτουργεί προαστιακό τρένο από το Fort Worth προς τον τερματικό σταθμό Β
ΤοTrinity Railway Express εκτελεί δρομολόγια από το σταθμό του αεροδρομίου DFW και εξυπηρετεί τόσο το Ντάλας όσο και το Fort Worth
Τα ταξί είναι άφθονα στο Ντάλας/Φορτ Γουόρθ, όπως και οι συνήθεις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Ο χρόνος ταξιδιού με αυτοκίνητο τόσο προς το Ντάλας όσο και προς το Fort Worth είναι περίπου 25 λεπτά, καθώς οι δύο πόλεις απέχουν σχεδόν ίσα από το αεροδρόμιο.