Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Οδηγός για το Διεθνές Αεροδρόμιο Βαλτιμόρης/Ουάσινγκτον (BWI)

Υπάρχουν τουλάχιστον τρία μεγάλα αεροδρόμια που εξυπηρετούν την πολιτεία του Maryland, εκ των οποίων το μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο είναι το Baltimore/Washington International (BWI). Το αεροδρόμιο της Βαλτιμόρης, που βρίσκεται στην κομητεία Anne Arundel, εκτείνεται σε περισσότερα από 3.100 στρέμματα γης και πήρε το όνομά του από τον καταγόμενο από τη Βαλτιμόρη Thurgood Marshall, πρώην αναπληρωτή δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Κατατάσσεται σταθερά ως ένα από τα τριάντα πιο πολυσύχναστα αμερικανικά αεροδρόμια, ενώ το Baltimore/Washington αποτελεί σημαντική βάση επιχειρήσεων για τη Southwest Airlines.

Μόλις 14 χιλιόμετρα (9 μίλια) νότια της Βαλτιμόρης και 48 χιλιόμετρα (30 μίλια) βορειοανατολικά της Ουάσινγκτον, το αεροδρόμιο εξυπηρετεί ταξιδιώτες όχι μόνο από αυτές τις πόλεις αλλά και από άλλα μητροπολιτικά κέντρα όπως το Ρίτσμοντ, το Χάρισμπουργκ και η Φιλαδέλφεια.

Συνήθως αναφέρεται απλά ως BWI Marshall ή BWI, ο πλήρης επίσημος τίτλος του αεροδρομίου είναι Baltimore/Washington International Thurgood Marshall και έχει τον κωδικό BWI της IATA(International Air Transport Association) με τρία γράμματα.

Ιστορία του αεροδρομίου BWI

Τα σχέδια για ένα νέο και σύγχρονο αεροδρόμιο που θα εξυπηρετούσε τη Βαλτιμόρη και την Ουάσινγκτον προτάθηκαν για πρώτη φορά το 1944, την ώρα που ο πόλεμος στην Ευρώπη πλησίαζε στο τέλος του. Αγοράστηκε μια έκταση 2.100 στρεμμάτων κοντά στο Linthicum Heights, μια μικρή κοινότητα στην κομητεία Anne Arundel, επιλέχθηκε λόγω της εγγύτητάς της στη Βαλτιμόρη και της συνήθως καλής ορατότητας στην περιοχή. Η κατασκευή άρχισε το 1947 και η νέα ανάπτυξη κατέστησε αναγκαία την κατεδάφιση της τοπικής εκκλησίας των Μεθοδιστών και την απομάκρυνση 170 πτωμάτων από το παρακείμενο νεκροταφείο.

Το νέο αεροδρόμιο εγκαινιάστηκε επίσημα το 1950 από τον εν ενεργεία πρόεδρο Χάρι Τρούμαν, ο οποίος έφτασε με το επίσημο προεδρικό αεροσκάφος "Independence", οπότε και ονομάστηκε επίσημα Διεθνές Αεροδρόμιο Friendship. Λίγο μετά τα εγκαίνια, διάφορες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να λειτουργούν στο αεροδρόμιο Friendship, συμπεριλαμβανομένης της Eastern Airlines, η οποία προσγείωσε την πρώτη προγραμματισμένη πτήση τον Ιούλιο του 1950.

Μέχρι τα μέσα του 1957, το Friendship International εκτελούσε τακτικά πάνω από πενήντα αναχωρήσεις καθημερινά και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σταθερά τα επόμενα χρόνια, όταν τόσο η TWA όσο και η American Airlines ξεκίνησαν διηπειρωτικές πτήσεις από το αεροδρόμιο.

Συνεχής ζήτηση επιβατών και εμπορευμάτων

Η ιδιοκτησία του αεροδρομίου άλλαξε χέρια όταν πωλήθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών του Maryland το 1972. Οι νέοι ιδιοκτήτες, το MDOT, αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων στο αεροδρόμιο εν μέσω της αποκάλυψης φιλόδοξων σχεδίων ανάπτυξης για το Friendship International, συμπεριλαμβανομένων αναβαθμίσεων, βελτιώσεων και του αναγκαίου εκσυγχρονισμού.

Για να προσελκύσει περισσότερους επιβάτες και εμπορευματικές επιχειρήσεις από τα κοντινά ανταγωνιστικά αεροδρόμια, το Friendship International άλλαξε όνομα σε Διεθνές Αεροδρόμιο Βαλτιμόρης/Ουάσινγκτον το 1973 και η αλλαγή του ονόματος είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς ο αριθμός των επιβατών αυξανόταν σταθερά.

Το πρώτο στάδιο των βελτιώσεων του αεροδρομίου ολοκληρώθηκε το 1974 και περιελάμβανε την εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας προσγείωσης, αναβαθμισμένα συστήματα ελέγχου του διαδρόμου και την κατασκευή τριών τερματικών σταθμών για το αεροπορικό φορτίο. Η ανάπτυξη συνεχίστηκε καθ' όλη τη δεκαετία του '70, καθώς ο κύριος αεροσταθμός διπλασιάστηκε σε μέγεθος και προστέθηκαν πρόσθετες πύλες. Το 1980 εγκαινιάστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός BWI, καθιστώντας το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαλτιμόρης το πρώτο αεροδρόμιο των ΗΠΑ που διέθετε δικό του σταθμό υπεραστικών σιδηροδρόμων.

Η World Airways ξεκίνησε υπερατλαντικές πτήσεις από το BWI το 1981 και, καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, η Βαλτιμόρη/Ουάσινγκτον συνέχισε να προσελκύει όλο και περισσότερες από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου. Η British Airways ήταν από τις πρώτες που έφτασαν και γρήγορα ακολούθησαν η Aer Lingus, η El Al, η KLM, η Icelandair, η Air Canada και η Air Jamaica μεταξύ άλλων.

Οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποίησαν συχνά το αεροδρόμιο της Βαλτιμόρης ακολουθώντας τα βήματα της Southwest Airlines, η οποία άρχισε να λειτουργεί στο αεροδρόμιο το 1993 και η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους είναι σήμερα ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας του αεροδρομίου, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των επιβατών και εκτελώντας πολύ περισσότερες από 200 καθημερινές πτήσεις προς το Μεξικό, την Καραϊβική και σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αεροσταθμός, αίθουσες και αεροπορικές εταιρείες του BWI

Ο κύριος (και μοναδικός) τερματικός σταθμός του αεροδρομίου της Βαλτιμόρης είναι διαμορφωμένος σε σχήμα πετάλου με πέντε αίθουσες που ξεκινούν από το κτίριο με φορά αντίθετη προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Υπάρχουν 78 πύλες που κατανέμονται στις πέντε αίθουσες και χαρακτηρίζονται από το Α έως το Ε:

Αίθουσα Α/Β

Με συνολικά 30 πύλες, οι αίθουσες Α και Β προορίζονται αποκλειστικά για την Southwest Airlines.

Αίθουσα Γ

14 πύλες που μοιράζονται οι Southwest Airlines, Contour Airlines, Alaska Airlines και American Airlines.

Αίθουσα D

23 πύλες που χρησιμοποιούνται από την Air Canada, την American Airlines και όλες τις εσωτερικές πτήσεις που δεν εκτελούνται από τη Southwest Airlines, συμπεριλαμβανομένων των JetBlue και Delta Air Lines.

Αίθουσα Ε

Μόνο 11 πύλες, αλλά εξυπηρετεί όλες τις διεθνείς πτήσεις.

Από το Α στο Ε

Όλες οι αίθουσες βρίσκονται σε μικρή απόσταση με τα πόδια η μία από την άλλη και από τον κεντρικό τερματικό σταθμό. Υπάρχει ένα δωρεάν λεωφορείο BWI Courtesy Shuttle για τους επιβάτες που το χρειάζονται, αλλά είναι πραγματικά απαραίτητο μόνο για τις διεθνείς αφίξεις στην αίθουσα Ε που μετακινούνται προς τον κύριο τερματικό σταθμό και τις εξόδους.

Μέσω της ασφάλειας, της μετανάστευσης και του τελωνείου

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαλτιμόρης έχει καλό ρεκόρ όσον αφορά το χρόνο που απαιτείται για τον εκτελωνισμό και τη μετανάστευση. Για να αποφύγουν περιττές καθυστερήσεις, οι επιβάτες που φθάνουν με διεθνείς πτήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν όλα τα σωστά έγγραφα που απαιτούνται για την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Ισχύον διαβατήριο με ESTA
  • Βίζα των ΗΠΑ
  • Έντυπο τελωνειακής δήλωσης

Ταξιδεύοντας με ESTA

Οι πολίτες των χωρών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα(VWP) των ΗΠΑ δεν απαιτείται να έχουν βίζα, αλλά πρέπει να υποβάλουν αίτηση για έγκριση ESTA. Αυτό περιλαμβάνει τη συμπλήρωση των ερωτήσεων του εντύπου της αίτησης και του τμήματος επιλεξιμότητας.

ΤοESTA σημαίνει Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Άδειας και είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για τον έλεγχο των ταξιδιωτών που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για μια σύντομη ηλεκτρονική διαδικασία και, μόλις χορηγηθεί, το ESTA συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριο του αιτούντος, το οποίο πρέπει να είναι ηλεκτρονικό διαβατήριο με ενσωματωμένο τσιπ που μπορεί να σαρωθεί από τους υπαλλήλους μετανάστευσης των ΗΠΑ.

Ταξίδι με βίζα

Όλοι οι πολίτες που δεν είναι κάτοχοι ΠΟΠ πρέπει να διαθέτουν τη σωστή βίζα των ΗΠΑ πριν ξεκινήσουν οποιοδήποτε ταξίδι στην Αμερική. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συμπλήρωση ενός εντύπου αίτησης, τη συλλογή των σχετικών δικαιολογητικών και τη συμμετοχή σε συνέντευξη σε πρεσβεία ή προξενείο των ΗΠΑ. Οι κάτοχοι βίζας πρέπει επίσης να συμπληρώσουν ένα έντυπο τελωνειακής δήλωσης πριν προσεγγίσουν το τελωνείο στο αεροδρόμιο.

Παρόλο που η κατοχή ESTA ή αμερικανικής βίζας αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν εγγυάται αυτόματη είσοδο, καθώς αυτό παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των υπαλλήλων των Τελωνείων και της Προστασίας των Συνόρων (CBP) στο σημείο εισόδου στην Αμερική.

Μεταφορές και επίγειες μεταφορές

Το 2007 το αεροδρόμιο της Βαλτιμόρης αξιολογήθηκε ως ένα από τα δέκα ευκολότερα αεροδρόμια των ΗΠΑ. Μεταξύ του σιδηροδρομικού σταθμού, των ταξί, των κοινόχρηστων διαδρομών και των τοπικών λεωφορείων, οι ταξιδιώτες έχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τις τοπικές μετακινήσεις.

Σιδηρόδρομος

Ο σιδηροδρομικός σταθμός BWI απέχει περίπου ένα μίλι από τον κεντρικό τερματικό σταθμό, αλλά είναι εύκολα προσβάσιμος χρησιμοποιώντας τη δωρεάν υπηρεσία μεταφοράς του αεροδρομίου. Ο χρόνος ταξιδιού προς τη Βαλτιμόρη είναι περίπου 20 λεπτά, ενώ η διαδρομή προς τον σταθμό Union Station της Ουάσινγκτον διαρκεί περίπου 35 λεπτά.

Λεωφορείο

Ηδιαδρομή B30 του λεωφορείου Metrobus εκτελεί δρομολόγια από το αεροδρόμιο προς το σταθμό Greenbelt, απ' όπου μπορείτε να μετεπιβιβαστείτε στην Ουάσινγκτον και σε άλλες πόλεις του Maryland. Δυστυχώς, τα δρομολόγια τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες διακόπηκαν το 2017. Το δρομολόγιο 75 της MTA λειτουργεί επίσης μεταξύ του BWI και διαφόρων περιοχών στην περιοχή Βαλτιμόρης-Ουάσινγκτον.

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στη Βαλτιμόρη και την Ουάσινγκτον διαθέτουν επίσης τις δικές τους υπηρεσίες μεταφοράς με λεωφορείο για τους επισκέπτες που φθάνουν.

Ταξί και κοινή χρήση διαδρομής

Οι πιάτσες ταξί βρίσκονται ακριβώς έξω από το κατώτερο επίπεδο του τερματικού σταθμού και είναι συνήθως άφθονες κατά τις ώρες αιχμής των εργασιών. Υπάρχει μια ποικιλία από αυτοκίνητα και φορτηγά κοινής χρήσης, καθώς και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων στο BWI και αυτά βρίσκονται στο κεντρικό κτίριο του τερματικού σταθμού.