Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Απαιτήσεις άδειας ESTA (Ηλεκτρονικό Σύστημα για Άδεια Ταξιδιού)

Υπάρχουν αρκετές απαιτήσεις της ESTA, τις οποίες πρέπει να πληρούν οι αιτούντες ώστε να εξασφαλιστεί η έγκριση των αιτήσεων για ταξιδιωτική άδεια. Πολλές από τις απαιτήσεις της ESTA συνάδουν με εκείνες που θεσπίστηκαν από το Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα το 1988. Η σελίδα αυτή ανανεώνεται συνεχώς ώστε να αντικατοπτρίζει τις πιο πρόσφατες αλλαγές στους κανόνες που καθορίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS). 

Απαιτήσεις διαβατηρίου

 • Πρέπει να έχετε διαβατήριο από μία από τις ακόλουθες χώρες: Ανδόρα, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μπρουνέι, Χιλή, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Δημοκρατία της Μάλτας, Άγιος Μαρίνος, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία.
 • Πρέπει να έχετε διαβατήριο που να περιέχει ένα μηχανικώς αναγνωρίσιμο τμήμα στη βιογραφική σελίδα
 • Το διαβατήριό σας πρέπει να είναι έγκυρο κατά την υποβολή της αίτησης για άδεια ESTA και κατά την αναχώρησή σας για τις ΗΠΑ. Εάν η άδεια σας ESTA λήξει ενώ βρίσκεστε στις ΗΠΑ, δεν θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για νέα ESTA αλλά βεβαιωθείτε ότι η επίσκεψή σας στη χώρα δεν θα υπερβεί τις 90 ημέρες. Δεν μπορείτε να ανανεώσετε την άδεια ESTA σας ενώ βρίσκεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Εάν η ESTA σας λήξει, θα πρέπει να αποχωρήσετε από τη χώρα εντός 90 ημερών από την ημερομηνία που σφραγίστηκε το διαβατήριό σας κατά την πιο πρόσφατη διέλευση από τα σύνορα των ΗΠΑ. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να μείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερο από 90 ημέρες πρέπει να λάβουν βίζα επισκεπτόμενοι την κοντινότερη  Πρεσβεία ή Προξενείο των ΗΠΑ και να αιτηθούν για την κατάλληλη βίζα βάσει του ταξιδιωτικού σκοπού τους.
 • Πρέπει να έχετε ηλεκτρονικό διαβατήριο με τσιπ (το τσιπ περιέχει τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κατόχου διαβατηρίου). Από την 1η Απριλίου 2016, όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας την ESTA πρέπει να διαθέτουν ηλεκτρονικό διαβατήριο με ηλεκτρονικό τσιπ, όπως απεικονίζεται. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: δεν θα δικαιούστε να αιτηθείτε άδειας ESTA εάν το διαβατήριο που θα χρησιμοποιήσετε για να επισκεφθείτε τις ΗΠΑ δεν διαθέτει ηλεκτρονικό τσιπ. Εάν δεν μπορεί να εξακριβωθεί εάν το διαβατήριό σας έχει ηλεκτρονικό τσιπ, ενδέχεται να μην σας επιτραπεί η επιβίβαση σε αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ.

Ηλεκτρονικό Τσιπ στο Διαβατήριο

Ψηφιακή Φωτογραφία στο Διαβατήριο

Μηχανικώς Αναγνωρίσιμος Κωδικός στο διαβατήριο


Απαιτήσεις Ταξιδιού

 • Η επίσκεψή σας στις ΗΠΑ είναι διάρκειας μικρότερης των 90 ημερών.
 • Τουρισμός: η επίσκεψή σας στις Η.Π.Α. πραγματοποιείται για τουρισμό, διακοπές, επισκέψεις σε φίλους ή οικογένεια, καθώς και για ιατρική περίθαλψη.
 • Επαγγελματικοί λόγοι: η επίσκεψή σας στις ΗΠΑ πραγματοποιείται με σκοπό να συμβουλευτείτε επιχειρηματικούς συνεργάτες ή να διαπραγματευτείτε συμβάσεις με πιθανούς πελάτες.
 • Επαγγελματικές Εκδηλώσεις: η επίσκεψή σας στις ΗΠΑ πραγματοποιείται για να παρακολουθήσετε μία επιστημονική, εκπαιδευτική, επαγγελματική, ή επιχειρηματική συνέλευση ή διάσκεψη στις ΗΠΑ ή για να παρακολουθήσετε μία βραχυπρόθεσμη εκπαίδευση χωρίς πληρωμή. Δεν επιτρέπεται να λάβετε πληρωμή για την παρακολούθηση των εν λόγω εκδηλώσεων εκτός από τις επιστροφές χρημάτων για έξοδα που καταβλήθηκαν κατά την επίσκεψή σας. 
 • Κοινωνικές Εκδηλώσεις: η επίσκεψή σας στις ΗΠΑ πραγματοποιείται για να συμμετάσχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως αυτές που φιλοξενούνται από αδελφικούς, κοινωνικούς ή υπηρεσιακούς οργανισμούς. Επίσης, η συμμετοχή σε ερασιτεχνικές μουσικές, αθλητικές ή παρεμφερείς εκδηλώσεις ή διαγωνισμούς, επιτρέπεται εφόσον οι επισκέπτες δεν λαμβάνουν κάποιο δώρο ή βραβείο που μπορεί να αποτελέσει μορφή πληρωμής.
 • Αναψυχή: η επίσκεψή σας στις ΗΠΑ πραγματοποιείται για ένα σύντομο πρόγραμμα ψυχαγωγικών σπουδών, όπως είναι το πλέξιμο, αν και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε μαθήματα με σκοπό την απόκτηση κάποιου πτυχίου.

Απαιτήσεις Αίτησης

 • Πρέπει να υποβάλετε την αίτηση για την ESTA σας διαδικτυακά.
 • Πρέπει να υποβάλετε αίτηση για την ESTA πριν την αναχώρησή σας στις ΗΠΑ. Θα λάβετε απάντηση μέσα σε λίγα λεπτά μετά την υποβολή της αίτησης, αν και για ένα μικρό ποσοστό αιτούντων ενδέχεται να απαιτηθούν 72 ώρες για περαιτέρω επεξεργασία.

Άλλες Απαιτήσεις

 • Άφιξη δια Αέρος ή Θαλάσσης: Οι ταξιδιώτες που φθάνουν στις Η.Π.Α. δια αέρος ή θαλάσσης πρέπει να διαθέτουν εισιτήριο επιστροφής στη χώρα καταγωγής τους ή ένα εισιτήριο προς άλλον προορισμό εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Εάν ταξιδεύετε με ηλεκτρονικό εισιτήριο, πρέπει να έχετε μαζί σας ένα αντίγραφο του δρομολογίου για επίδειξη στο τμήμα μετανάστευσης ΗΠΑ στον λιμένα εισόδου.
 • Άφιξη μέσω Στεριάς: Οι αλλοδαποί υπήκοοι που εισέρχονται στις Η.Π.Α. μέσω στεριάς από τον Καναδά ή το Μεξικό πρέπει να κατέχουν συμπληρωμένο το έντυπο I-94W. Το έντυπο I-94W παρέχεται συνήθως από τις αρχές της CBP στον λιμένα εισόδου των ΗΠΑ.
 • *Εάν μεταβαίνετε μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών σε κάποιον προορισμό στον Καναδά, το Μεξικό ή τα παρακείμενα νησιά, μπορείτε να εισέλθετε ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες στο ταξίδι επιστροφής χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς, εφόσον η συνολική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δύο περιόδων διέλευσης και της παραμονής σας στον Καναδά, το Μεξικό ή τα παρακείμενα νησιά, δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες.
 • *Εάν μεταβαίνετε σε κάποιον προορισμό εκτός από τον Καναδά, το Μεξικό ή τα παρακείμενα νησιά, το ταξίδι επιστροφής πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συμμετέχοντα μεταφορέα, αλλά δεν χρειάζεται να είναι εντός 90 ημερών, καθώς θα σας ζητηθεί να υποβάλετε νέα αίτηση εισόδου.

Αιτούντες Βίζας

Εάν δεν πληροίτε όλες τις ανωτέρω απαιτήσεις, θα χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για βίζα. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://usa-visas.com για περισσότερες πληροφορίες.

Εάν επιθυμείτε να μείνετε περισσότερο από 90 ημέρες στις ΗΠΑ, ή επιθυμείτε να σπουδάσετε με σκοπό την απόκτηση πτυχίου από κολλέγιο ή πανεπιστήμιο, να δουλέψετε, να εργαστείτε ως μέλος σε ξένο τύπο, ραδιόφωνο, κινηματογράφο, ως δημοσιογράφος ή σε άλλα μέσα ενημέρωσης, ή να γίνετε μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για την κατάλληλη βίζα καθώς ο ταξιδιωτικός σκοπός σας δεν εμπίπτει στις κατευθυντήριες οδηγίες του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα.


Απορρίψεις Αρνήσεις άδειας ESTA

Εάν η αίτησή σας για ESTA έχει απορριφθεί, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βίζα εφόσον επιθυμείτε να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ.


Διόρθωση λαθών στην ESTA

Εάν κάνατε κάποιο λάθος στην αίτηση της ESTA, θα πρέπει να στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) των ΗΠΑ ώστε να πραγματοποιηθεί αλλαγή στην αίτησή σας για άδεια ESTA. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της CBP για περισσότερες πληροφορίες:

https://help.cbp.gov/s/article/Article-ContactUs?language=en_US


Μη επιλεξιμότητες για την ESTA

Αλλοδαποί υπήκοοι με μικρές τροχαίες παραβάσεις, ακόμη και χωρίς σύλληψη ή/και καταδίκη, θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για ESTA προκειμένου να ταξιδέψουν μέσω του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι άλλες απαιτήσεις.

Όσον αφορά στους αλλοδαπούς υπηκόους με ποινικό μητρώο, δυστυχώς δεν μπορούμε να σχολιάσουμε κάθε ατομική περίπτωση ή επιλεξιμότητα, ωστόσο συνιστάται σε όλους τους αλλοδαπούς υπηκόους να υποβάλουν αίτηση για ESTA προτού επιχειρήσουν να υποβάλουν αίτηση βίζας. Οι αλλοδαποί υπήκοοι των χωρών του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι επιλέξιμοι εάν πληρούν κάποιο από τα ακόλουθα κριτήρια:

 • έχουν συλληφθεί,
 • έχουν ποινικό μητρώο,
 • έχουν ορισμένες μεταδοτικές ασθένειες,
 • τους έχει αρνηθεί η είσοδος στις ΗΠΑ,
 • έχουν απελαθεί από τις ΗΠΑ,
 • έχουν προηγουμένως υπερβεί τη διάρκεια παραμονής που επιτρέπει η βίζα ή το πρόγραμμα απαλλαγής από βίζα,
 • ήταν στο Ιράν, τη Ιράκ, τη Λιβύη, το Βόρεια Κορέα, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία ή την Υεμένη κατά την ή μετά την 1η Μαρτίου 2011,
 • έχουν διπλή υπηκοότητα ως πολίτες μίας χώρας με Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα και πολίτες του Ιράν, Ιράκ, το Βόρεια Κορέα, Σουδάν, ή Συρίας.

Κάντε αίτηση για ESTA

Η ESTA είναι απαραίτητη για τουρισμό, επίσκεψη για επαγγελματικούς λόγους ή μετάβαση προς κάποιον άλλο τελικό προορισμό, με διάρκεια μικρότερη των 90 ημερών. Η μη επιτυχής απόκτηση ESTA μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση εισόδου στα σύνορα και την επιβολή μεγάλου προστίμου. Σας συνιστούμε να κάνετε αίτηση το συντομότερο δυνατό.

Κάντε αίτηση για ESTA