Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Απαιτήσεις άδειας ESTA (Ηλεκτρονικό Σύστημα για Άδεια Ταξιδιού)

Υπάρχει ένας αριθμός απαιτήσεων ESTA που πρέπει να πληρούν οι αιτούντες για να εξασφαλίσουν την έγκριση των αιτήσεων ταξιδιωτικής άδειας. Πολλές από τις απαιτήσεις της ESTA συνάδουν με εκείνες που εισήχθησαν με το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης το 1988. Αυτή η σελίδα ενημερώνεται συνεχώς για να αντικατοπτρίζει τις πιο πρόσφατες αλλαγές στους κανόνες που θεσπίζει το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS).

Απαιτήσεις ιθαγένειας

Πρέπει να έχετε διαβατήριο από μία από τις ακόλουθες χώρες 41: Ανδόρα, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μπρουνέι, Χιλή, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Δημοκρατία της Μάλτας, Άγιος Μαρίνος, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία.

Απαιτήσεις διαβατηρίου

Ηλεκτρονικό τσιπ

Πρέπει να έχετε ηλεκτρονικό διαβατήριο με τσιπ (το τσιπ περιέχει τα βιομετρικά δεδομένα του κατόχου του διαβατηρίου). Από την 1η Απριλίου 2016, όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα ESTA πρέπει να διαθέτουν ηλεκτρονικό διαβατήριο με ηλεκτρονικό τσιπ, όπως στην εικόνα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: δεν θα μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ESTA εάν το διαβατήριο που θα χρησιμοποιήσετε για να επισκεφθείτε τις ΗΠΑ δεν διαθέτει ηλεκτρονικό τσιπ. Εάν δεν μπορεί να διαπιστωθεί ότι το διαβατήριό σας διαθέτει ηλεκτρονικό τσιπ, τότε ενδέχεται να σας απαγορευτεί η επιβίβαση σε αεροσκάφη που εισέρχονται στις ΗΠΑ.

Ζώνη με μηχανική ανάγνωση

Πρέπει να διαθέτετε διαβατήριο που να περιέχει επίσης τμήμα αναγνώσιμης από μηχανήματα ζώνης στη βιογραφική σελίδα.

Ισχύς

Το διαβατήριό σας πρέπει να είναι σε ισχύ κατά τη στιγμή της υποβολής της αίτησης για ESTA και κατά τη στιγμή της αναχώρησής σας προς τις Η.Π.Α. Εάν η έγκριση ESTA λήξει ενώ βρίσκεστε στις Η.Π.Α. δεν χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση για νέα ESTA, αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν θα παραμείνετε στη χώρα για συνολικά 90 ημέρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας. Δεν μπορείτε να ανανεώσετε μια αίτηση ESTA ενώ βρίσκεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν λήξει η ESTA σας, πρέπει να αναχωρήσετε από τη χώρα εντός 90 ημερών από τη στιγμή που σφραγίστηκε το διαβατήριό σας στο πιο πρόσφατο συνοριακό πέρασμα των ΗΠΑ. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερες από 90 ημέρες πρέπει να αποκτήσουν βίζα επισκεπτόμενοι την πλησιέστερη πρεσβεία ή προξενείο των ΗΠΑ και να υποβάλουν αίτηση για την κατάλληλη βίζα με βάση τον σκοπό του ταξιδιού τους.


Ηλεκτρονικό τσιπ στο διαβατήριο

Ψηφιακή φωτογραφία στο διαβατήριο

Μηχανικώς αναγνώσιμος κωδικός στο διαβατήριο

Ταξιδιωτικές απαιτήσεις

  • Η επίσκεψή σας στις ΗΠΑ διαρκεί λιγότερο από 90 ημέρες.
  • Τουρισμός: Η επίσκεψή σας στις ΗΠΑ γίνεται για τουρισμό, διακοπές, επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς, καθώς και για ιατρική περίθαλψη.
  • Επιχειρήσεις: η επίσκεψή σας στις ΗΠΑ γίνεται για να συμβουλευτείτε επιχειρηματικούς συνεργάτες ή να διαπραγματευτείτε συμβάσεις με πιθανούς πελάτες.
  • Επαγγελματικές εκδηλώσεις: θα παρακολουθήσετε ένα επιστημονικό, εκπαιδευτικό, επαγγελματικό ή επιχειρηματικό συνέδριο ή συνέδριο στις ΗΠΑ ή θα παρακολουθήσετε βραχυπρόθεσμη αμισθί εκπαίδευση. Δεν επιτρέπεται να λάβετε αμοιβή για την παρακολούθηση αυτών των εκδηλώσεων, εκτός από την επιστροφή των εξόδων που καταβάλατε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας.
  • Κοινωνικές εκδηλώσεις: η επίσκεψή σας στις ΗΠΑ γίνεται για να συμμετάσχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως αυτές που διοργανώνονται από αδελφική, κοινωνική ή υπηρεσιακή οργάνωση. Επίσης, επιτρέπεται η συμμετοχή σε ερασιτεχνικές μουσικές, αθλητικές ή παρόμοιες εκδηλώσεις ή διαγωνισμούς, εφόσον οι επισκέπτες δεν λαμβάνουν δώρα ή βραβεία που μπορούν να αποτελέσουν μορφή πληρωμής.
  • Ψυχαγωγία: Η επίσκεψή σας στις ΗΠΑ γίνεται για ένα σύντομο ψυχαγωγικό μάθημα, όπως ένα μάθημα πλέξης, αν και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε μαθήματα που απονέμουν πιστωτικές μονάδες για την απόκτηση πτυχίου.

Απαιτήσεις αίτησης

  • Πρέπει να υποβάλετε ηλεκτρονική αίτηση για την ESTA.
  • Πρέπει να υποβάλετε την αίτησή σας για την ESTA πριν από την αναχώρησή σας για τις ΗΠΑ. Θα λάβετε απάντηση μέσα σε λίγα λεπτά μετά την υποβολή της αίτησης, αν και για ένα μικρό ποσοστό αιτούντων μπορεί να απαιτηθούν 72 ώρες για περαιτέρω επεξεργασία.

Άλλες απαιτήσεις

Οι ταξιδιώτες του VWP που φθάνουν στις ΗΠΑ χερσαία, αεροπορικώς ή θαλασσίως πρέπει να διαθέτουν εισιτήριο επιστροφής στη χώρα καταγωγής τους ή εισιτήριο για άλλο προορισμό εκτός ΗΠΑ. Εάν ταξιδεύουν με ηλεκτρονικό εισιτήριο, πρέπει να έχουν μαζί τους αντίγραφο του δρομολογίου για να το παρουσιάσουν στη μεταναστευτική υπηρεσία των ΗΠΑ στο λιμάνι εισόδου.

Οι ταξιδιώτες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος VWP και εισέρχονται στις ΗΠΑ μέσω ξηράς από τον Καναδά ή το Μεξικό πρέπει να έχουν στην κατοχή τους συμπληρωμένο το ψηφιακό έντυπο I-94.

Εάν διερχόμενοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό τον Καναδά, το Μεξικό ή τα παρακείμενα νησιά, μπορείτε να εισέλθετε εκ νέου στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το ταξίδι της επιστροφής χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς, εφόσον η συνολική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων διέλευσης και παραμονής στον Καναδά, το Μεξικό ή τα παρακείμενα νησιά, δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες.

Εάν η διέλευση γίνεται με προορισμό εκτός του Καναδά, του Μεξικού ή των παρακείμενων νησιών, το ταξίδι της επιστροφής πρέπει να γίνει με συμμετέχοντα αερομεταφορέα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να γίνει εντός 90 ημερών, καθώς θα πρέπει να υποβάλετε νέα αίτηση εισδοχής.


Υποψήφιοι για βίζα

Εάν δεν πληροίτε όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βίζα.

Εάν επιθυμείτε να μείνετε περισσότερο από 90 ημέρες στις ΗΠΑ, ή, επιθυμείτε να σπουδάσετε για να λάβετε πιστωτικές μονάδες σε κολέγιο ή πανεπιστήμιο, να αποκτήσετε εργασία, να εργαστείτε ως μέλος του ξένου Τύπου, του ραδιοφώνου, του κινηματογράφου, δημοσιογράφοι ή άλλα μέσα ενημέρωσης, ή να γίνετε μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για την κατάλληλη θεώρηση, καθώς ο σκοπός του ταξιδιού σας δεν εμπίπτει στις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.


Απορρίψεις ESTA

Εάν η αίτησή σας ESTA έχει απορριφθεί, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση, εάν επιθυμείτε να ταξιδέψετε στις ΗΠΑ.


Διόρθωση σφαλμάτων ESTA

Εάν κάνατε κάποιο λάθος στην αίτηση ESTA, θα πρέπει να στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γραφείο Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) προκειμένου να τροποποιηθεί η αλλαγή στην αίτησή σας ESTA. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα CBP για περισσότερες πληροφορίες:

https://help.cbp.gov/s/article/Article-ContactUs?language=en_US


Αδυναμίες ESTA

Οι αλλοδαποί υπήκοοι με μικρές παραβάσεις της τροχαίας, χωρίς όμως να έχουν συλληφθεί ή/και καταδικαστεί, θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για ESTA προκειμένου να ταξιδέψουν μέσω του VWP, εφόσον πληρούνται όλες οι άλλες προϋποθέσεις. Οι πολίτες των χωρών του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι επιλέξιμοι για ESTA εάν πληρούν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα κριτήρια:

[1] Ποινικό ή νομικό ιστορικό με προηγούμενα σοβαρά ή βίαια περιστατικά

Το ποινικό ιστορικό περιλαμβάνει συλλήψεις, καταδίκες, για αδικήματα βίας, απάτης ή ναρκωτικών. Αυτά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε συμμετοχή σε οργανώσεις που οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατικές ομάδες ή βίαιες ομάδες που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εάν έχετε προηγούμενο ποινικό ιστορικό, αυτό πιθανότατα θα επηρεάσει την έκβαση της αίτησής σας για ESTA.

[2] Προηγούμενη παραβίαση των νόμων περί μετανάστευσης στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες

Οι ταξιδιώτες που παραβαίνουν τις επισκέψεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες θα δυσκολευτούν να επανεισέλθουν σε περίπτωση που υποβάλουν εκ νέου αίτηση για ESTA ή βίζα. Αυτό περιλαμβάνει, τους παραβάτες, άτομα που στο παρελθόν παρέμειναν υπερβολικά για τις επισκέψεις τους στην Αμερική σε προηγούμενο ταξίδι. Τα άτομα με ιστορικό απέλασης στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανό να μην είναι επιλέξιμα για ESTA.

[3] Ιστορικό απόρριψης βίζας στις ΗΠΑ

Εάν σας έχει απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ ή σας έχει απαγορευτεί η χορήγηση αμερικανικής βίζας μέσω προηγούμενης αίτησης ESTA ή άλλης αίτησης για αμερικανική βίζα, τότε πιθανότατα δεν θα έχετε δικαίωμα να λάβετε έγκριση ESTA.

[4] Πάσχετε από μεταδοτικές ασθένειες

Εάν πάσχετε από κάποια μεταδοτική ασθένεια, ενδέχεται να δυσκολευτείτε να λάβετε θεώρηση ή απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέτοιες μεταδοτικές ασθένειες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χολέρα, τη διφθερίτιδα, τη φυματίωση, την πανούκλα, την ευλογιά, τον κίτρινο πυρετό και άλλες. Σε περίπτωση που έχετε προσβληθεί από μεταδοτική ασθένεια, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για θεραπεία πριν από την υποβολή αίτησης για ESTA.

[5] Έλλειψη ισχυρών δεσμών με τη χώρα καταγωγής σας

Εάν δεν είστε σε θέση να αποδείξετε επαρκώς τους δεσμούς σας με τη χώρα καταγωγής σας, τότε ενδέχεται να δυσκολευτείτε να λάβετε βίζα για τις ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή τραπεζικών καταστάσεων, επενδύσεων, σύμβασης εργασίας/εργασίας, υποθηκών ή άλλης προσωπικής περιουσίας.

[6] Οικονομική αστάθεια

Πρέπει να είστε σε θέση να προσκομίσετε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι είστε σε θέση να συντηρήσετε οικονομικά τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην Αμερική, με βάση την περιοχή όπου θα επισκεφθείτε. Εάν δεν είστε σε ισχυρή οικονομική κατάσταση κατά τη στιγμή του ταξιδιού σας στην Αμερική, ενδέχεται να χρειαστεί να αποδείξετε ότι το ταξίδι σας θα χρηματοδοτηθεί από κάποιον άλλον.

[7] Χρήση της ESTA για την αναζήτηση εργασίας στις ΗΠΑ.

Εάν επιθυμείτε πραγματικά να βρείτε εργασία στις ΗΠΑ, θα πρέπει να επιδιώξετε να λάβετε χορηγία από έναν εργοδότη στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι σε θέση να υποβάλει αίτηση εκ μέρους σας. Το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό την εργασία χωρίς προέγκριση είναι παράνομο και θα οδηγήσει σε απέλαση και ενδεχομένως σε ισόβια απαγόρευση επανεισόδου στις ΗΠΑ.

[8] Το προηγούμενο ταξιδιωτικό ιστορικό εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια

Εάν το ταξιδιωτικό σας ιστορικό περιλαμβάνει χώρες ή περιοχές που περιλαμβάνονται στις περιοχές ανησυχίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, όπως η Αλγερία, η Βιρμανία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η Κούβα, η Ερυθραία, το Ιράν, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, η Νικαράγουα, το Πακιστάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν. Εάν ναι, τότε μπορεί να δυσκολευτείτε να λάβετε οποιαδήποτε άδεια εισόδου στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν επίσης εξονυχιστικά τους ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί χώρες όπως η Κούβα, το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, η Σομαλία, το Σουδάν, η Συρία ή η Υεμένη από την 1η Μαρτίου 2011 και μετά.

[9] Το εργασιακό, ακαδημαϊκό ή στρατιωτικό ιστορικό σας δεν εγείρει υποψίες

Ο τόπος εργασίας, σπουδών ή στρατιωτικής θητείας σας χρησιμοποιείται για να καθοριστεί εάν είστε αιτών που ενδέχεται να χρειαστεί πρόσθετος έλεγχος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην πρεσβεία ή κατά τη διέλευσή σας από τα τελωνεία των ΗΠΑ.

[10] Το όνομά σας περιλαμβάνεται σε καταλόγους παρακολούθησης που σχετίζονται με την ασφάλεια

Εάν η οικογένειά σας περιλαμβάνεται σε οποιουσδήποτε καταλόγους παρακολούθησης των ΗΠΑ για ποινικά ή τρομοκρατικά αδικήματα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε πρόσθετες ερωτήσεις κατά το ραντεβού σας στην πρεσβεία, καθώς και στα σύνορα των ΗΠΑ.

[11] Διπλή ιθαγένεια για χώρα που περιλαμβάνεται σε λίστα παρακολούθησης

Εάν έχετε διπλή ιθαγένεια, εκτός από πολίτης χώρας VWP, ενδέχεται να μην είστε επιλέξιμοι για ESTA εάν η δεύτερη ιθαγένειά σας αφορά τις ακόλουθες χώρες: Ιράν, Ιράκ, Βόρεια Κορέα, Σουδάν ή Συρία.

Κάντε αίτηση για ESTA

Η ESTA είναι απαραίτητη για τουρισμό, επίσκεψη για επαγγελματικούς λόγους ή μετάβαση προς κάποιον άλλο τελικό προορισμό, με διάρκεια μικρότερη των 90 ημερών. Η μη επιτυχής απόκτηση ESTA μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την άρνηση εισόδου στα σύνορα και την επιβολή μεγάλου προστίμου. Σας συνιστούμε να κάνετε αίτηση το συντομότερο δυνατό.

Κάντε αίτηση για ESTA