Έλεγχος της κατάστασης ESTA
Νέα, πληροφορίες και βοήθεια ESTA.

Οδηγός για το Διεθνές Αεροδρόμιο Philadelphia (PHL)

Εξυπηρετώντας περίπου 20 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως και κατατάσσεται στην 21η θέση των πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων των ΗΠΑ, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Φιλαδέλφειας (PHL ) είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην πολιτεία της Πενσυλβάνια και το κύριο αεροδρόμιο της περιοχής. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 11 χιλιομέτρων (7 μιλίων) από την καρδιά της πόλης της Φιλαδέλφειας και φιλοξενεί είκοσι δύο αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες πραγματοποιούν σχεδόν 500 αναχωρήσεις καθημερινά προς περισσότερους από 130 παγκόσμιους προορισμούς.

Αποτελεί σημαντικό κόμβο για τις δραστηριότητες της American Airlines στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών και την κύρια πύλη της εταιρείας προς την Ευρώπη. Αποτελεί επίσης σημαντικό κόμβο για την UPS Airlines καθώς και για την οικονομική αεροπορική εταιρεία Frontier Airlines.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Φιλαδέλφειας, που εκτείνεται σε 2.300 στρέμματα, διαθέτει τέσσερις διαδρόμους προσγείωσης και έξι κτίρια τερματικών σταθμών και έχει τον κωδικό PHL της ΙΑΤΑ (Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών).

Ιστορία του Διεθνούς Αερολιμένα Φιλαδέλφειας

Το 1925 η τοποθεσία του σημερινού αεροδρομίου ονομαζόταν Hog Island και αρχικά ήταν αεροδρόμιο εκπαίδευσης για την Εθνική Φρουρά της Πενσυλβάνια. Το αεροδρόμιο ονομάστηκε Philadelphia Municipal Airport από τον διάσημο Αμερικανό αεροπόρο Charles Lindbergh το 1927, αν και το νέο αεροδρόμιο δεν διέθετε κανονικό τερματικό σταθμό μέχρι το 1940. Με την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού, ο οποίος ήταν επειγόντως απαραίτητος για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες TWA, American Airlines, United Airlines και Eastern μετέφεραν γρήγορα τις δραστηριότητές τους στο βελτιωμένο αεροδρόμιο.

Από το 1940, με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να μαίνεται στην Ευρώπη, το αεροδρόμιο χρησιμοποιήθηκε από το Σώμα Αεροπορίας των ΗΠΑ ως βάση για εκπαίδευση πτήσεων και διάφορες μοίρες μαχητικών και βομβαρδιστικών πραγματοποίησαν εκπαίδευση και ασκήσεις στο αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια των πολεμικών χρόνων.

Μεταπολεμικές αλλαγές

Με τη λήξη του πολέμου το 1945, το αεροδρόμιο δεν χρειαζόταν πλέον ως βάση εκπαίδευσης της πολεμικής αεροπορίας και ο συνολικός έλεγχος επέστρεψε στις πολιτικές αρχές. Με το τέλος του πολέμου το αεροδρόμιο άλλαξε επίσης όνομα, καθώς έγινε Philadelphia International και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες άρχισαν απευθείας πτήσεις προς την Ευρώπη.

Στη δεκαετία του εβδομήντα σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις και βελτιώσεις στο PHL, καθώς ο αεροσταθμός B/C εκσυγχρονίστηκε το 1970 και οι αεροσταθμοί D και E άνοιξαν το 1973 και το 1977 αντίστοιχα.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '80 και μέσα στη δεκαετία του '90, η U.S. Airways έγινε ο κυρίαρχος αερομεταφορέας του αεροδρομίου, μια θέση που ενισχύθηκε περαιτέρω το 2003, όταν η αεροπορική εταιρεία μετέφερε μεγάλο μέρος των κεντρικών δραστηριοτήτων της στη Φιλαδέλφεια από το Πίτσμπουργκ. Η U.S. Airways συγχωνεύθηκε με την American Airlines το 2015 και η νέα εταιρεία παραμένει ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας του PHL με 420 πτήσεις κατά μέσο όρο καθημερινά.

Ακολούθησε περαιτέρω ανάπτυξη με το άνοιγμα του αεροσταθμού Α-Δυτικά το 2003 και οι επεκτάσεις του διαδρόμου συνεχίστηκαν μέχρι το 2009. Η ιδιότητα του αεροδρομίου ως διεθνούς κόμβου για την American Airlines σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αύξηση των υπηρεσιών της Southwest Airlines έχουν οδηγήσει σε σταθερή αύξηση του αριθμού των επιβατών τις τελευταίες δεκαετίες και η επιβατική και εμπορευματική κίνηση συνεχίζει να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Διάταξη αεροδρομίου

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Φιλαδέλφειας δεν είναι μικρό αεροδρόμιο, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υπάρχουν όχι λιγότερα από έξι κτίρια αεροσταθμών για να εξυπηρετήσουν τον μεγάλο αριθμό επιβατών. Αναφέρονται λογικά και απλά ως

Αεροσταθμοί Α έως ΣΤ ο καθένας έχει τον δικό του ειδικό σκοπό:

Αεροσταθμός Α

Χωρισμένος σε ανατολικό και δυτικό τμήμα, ο αεροσταθμός Α διαθέτει συνολικά 24 πύλες και είναι ένας διεθνής αεροσταθμός που εξυπηρετεί αεροπορικές εταιρείες όπως:

  • Δυτικό τμήμα. American Airlines (εγχώριες και διεθνείς), Lufthansa, British Airways και Qatar Airways.
  • Ανατολικό τμήμα. American Airlines, Aer Lingus, Frontier Airlines και Spirit Airlines.
    Αεροσταθμοί B/C

Συνολικά 29 πύλες χωρίζονται μεταξύ των αεροσταθμών Β και Γ, οι οποίοι χρησιμοποιούνται κυρίως από την American Airlines. Οι δύο αεροσταθμοί χωρίζονται από ένα εμπορικό κέντρο και ένα χώρο εστίασης.

Αεροσταθμός Δ

Αναβαθμισμένος το 2008, και με μια αίθουσα που συνδέει τον Αεροσταθμό Ε, ο Αεροσταθμός Δ αποτελεί βάση επιχειρήσεων για τις Delta Air Lines, Spirit Airlines, JetBlue, United Airlines, Sun Country και Air Canada. Υπάρχει επίσης σύνδεση μετά την ασφάλεια με τα εμπορικά κέντρα στους αεροσταθμούς B/C.

Αεροσταθμός Ε

Ο Τερματικός Σταθμός Ε άνοιξε το 1977 και προορίζεται για το check-in της Alaska Airlines με αναχωρήσεις από τον Τερματικό Σταθμό D. Επίσης, σε αυτόν τον τερματικό σταθμό βρίσκονται οι JetBlue, Frontier και Southwest Airlines.

Αεροσταθμός ΣΤ

Εξυπηρετώντας ειδικά τις περιφερειακές πτήσεις, ο Τερματικός Σταθμός ΣΤ είναι ο νεότερος τερματικός σταθμός του αεροδρομίου και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων από την Contour Airlines και την American Eagle.

Υπάρχει ένα τρένο αεροδρομίου που λειτουργεί από τον περιφερειακό σιδηρόδρομο SEPTA και συνδέει όλους τους τερματικούς σταθμούς του Διεθνούς Αερολιμένα Φιλαδέλφειας. Όλοι οι σταθμοί βρίσκονται δίπλα στον χώρο παραλαβής αποσκευών σε κάθε τερματικό σταθμό και μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω κυλιόμενων κλιμάκων ή ανελκυστήρα από τον ουρανοξύστη του τερματικού σταθμού.

Έλεγχοι μετανάστευσης και ασφάλειας PHL

Όπως είναι αναμενόμενο σε κάθε αμερικανικό αεροδρόμιο, οι έλεγχοι ασφαλείας και μετανάστευσης είναι εξαιρετικά σχολαστικοί και συχνά οδηγούν σε ανεπιθύμητες καθυστερήσεις λόγω του χρόνου που αφιερώνουν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων(CBP) για τον έλεγχο των εισερχόμενων επιβατών.

Οι Αμερικανοί πολίτες και οι κάτοικοι χρειάζονται ελάχιστα έγγραφα για να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους αλλοδαπούς που επισκέπτονται το αεροδρόμιο. Οι τουρίστες, οι επιχειρηματίες και άλλοι μη Αμερικανοί θα χρειαστούν ένα από τα δύο στοιχεία για να εισέλθουν επιτυχώς στις ΗΠΑ.

ESTA

Από τα δύο, η ESTA είναι ευκολότερο να αποκτηθεί. Το ESTA σημαίνει Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Εξουσιοδότησης, το οποίο ουσιαστικά περιγράφει τι είναι. Δεν πρόκειται για βίζα αλλά για ηλεκτρονική έγκριση εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία ενσωματώνεται ψηφιακά στο διαβατήριο του επισκέπτη. Είναι διαθέσιμη στους πολίτες των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ (VWP ), το οποίο περιλαμβάνει τις ακόλουθες χώρες: Ανδόρα, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μπρουνέι, Χιλή, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μονακό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Δημοκρατία της Μάλτας, Άγιος Μαρίνος, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν, Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία.

Το μόνο που απαιτείται για μια αίτηση ESTA είναι:

  • έγκυρο διαβατήριο
  • έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  • Διεύθυνση κατοικίας και αριθμός τηλεφώνου επικοινωνίας
  • Αριθμός τηλεφώνου επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Επί του παρόντος, η ESTA ισχύει για δύο χρόνια και η διαδικασία υποβολής της αίτησης μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις τρεις ημέρες.

Βίζα ΗΠΑ

Η απόκτηση βίζας των ΗΠΑ μπορεί να είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση. Η διαδικασία περιλαμβάνει:

  • Τον καθορισμό του σωστού τύπου θεώρησης
  • Σωστή και πλήρης συμπλήρωση του εντύπου (τα λάθη δεν μπορούν να διορθωθούν αργότερα)
  • την υποβολή όλων των εγγράφων που ζητούνται
  • την καταβολή τυχόν οφειλόμενων τελών
  • Προγραμματισμός προσωπικής συνέντευξης
  • Παρακολούθηση της συνέντευξης σε πρεσβεία ή προξενείο των ΗΠΑ
  • Παραλαβή του διαβατηρίου με τη θεώρηση

Σε πολλές περιπτώσεις, οι πολίτες χωρών που δεν ανήκουν στις χώρες του προγράμματος VWP θα χρειαστούν τη βοήθεια δικηγόρου ή μεταφραστή (ή και των δύο) προκειμένου να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία υποβολής αίτησης.

Μεταφορές και επίγειες μεταφορές

Με μόλις επτά μίλια μεταξύ των δύο σταθμών, ο ευκολότερος και αποτελεσματικότερος ίσως τρόπος για να ταξιδέψετε μεταξύ του κέντρου της Φιλαδέλφειας και του αεροδρομίου είναι ο σιδηρόδρομος, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή.

Σιδηρόδρομος

ΗSEPTA (Southeastern Pennsylvania Transportation Authority) εκτελεί τακτικά δρομολόγια μεταξύ του αεροδρομίου και του κέντρου της πόλης. Τα τρένα συνεχίζουν επίσης προς άλλες κοντινές τοποθεσίες, όπως το Glenside, το Warminster, το Wayne Junction και το Fox Chase. Η διαδρομή από το κέντρο της πόλης προς το αεροδρόμιο διαρκεί περίπου 25 λεπτά και τα τρένα εκτελούν δρομολόγια ανά μισή ώρα τις καθημερινές και ανά ώρα τα Σαββατοκύριακα.

Λεωφορείο

Λειτουργεί επίσης η SEPTA, υπάρχουν πολλές λεωφορειακές γραμμές προς το αεροδρόμιο από τη Φιλαδέλφεια, συμπεριλαμβανομένων των δρομολογίων 37, 108 και 115.

Ταξί

Τα ταξί είναι άμεσα διαθέσιμα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Φιλαδέλφειας και μπορείτε να τα βρείτε ακολουθώντας την πινακίδα "Taxis/Zone 5" που βρίσκεται στους χώρους παραλαβής αποσκευών κάθε αεροσταθμού.

Η Uber, η Lyft και άλλες εταιρείες κοινής χρήσης μεταφορικών μέσων λειτουργούν στο PHL από την περιοχή παραλαβής αποσκευών σε κάθε αεροσταθμό.

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Στο PHL λειτουργούν πολλά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, με τα περισσότερα να προσφέρουν διαδρομές με λεωφορείο μεταξύ της αποθήκης και του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου.